Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε. Αποστολάκης στην ΕΡΤ: Tο μέλλον είναι στις κυβερνήσεις συνεργασίας – Δεν θα απέκλεια κυβέρνηση NΔ-ΣYPIZΑ

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης φιλοξενήθηκε απόψε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» του Απόστολου Μαγγηριάδη. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία, τα ελληνοτουρκικά, τη ρωσική εισβολή στη Ρωσία, αλλά και για το αν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ενώ ρωτήθηκε και για το πώς βλέπει τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέλλον είναι στις κυβερνήσεις συνεργασίας ενώ ερωτηθείς αν θα μπορούσε να δει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα στην πολιτική. Θεωρώ ότι όλα είναι θέμα θεωρήσεως, συζήτησης. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι πολύ σοβαρά τα θέματα, πάνε στην άκρη και αυτό που πρέπει να προκύπτει είναι ποιο είναι το καλό του τόπου. Αν το καλό του τόπου λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει και οι πολιτικοί αρχηγοί το αποφασίσουν και το συμφωνήσουν, γιατί όχι να μη γίνει; Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται. Θεωρώ ότι τα πάντα είναι πιθανά».

Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και ερωτηθείς αν ο ίδιος θα έκανε κάτι διαφορετικό σε σχέση με την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν κυβέρνηση απάντησε: «σε σχέση με τα όπλα νομίζω ναι. Σε σχέση με την υποστήριξη της Ουκρανίας ενδεχομένως να είναι και περισσότερη υποστήριξη από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή και διπλωματικά και οικονομικά και σε όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν απέκλεισε ότι θα είναι υποψήφιος και μάλιστα στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Αποστολάκη:

ΑΜ: Κύριε Αποστολάκη ξεκινάω με την επίσκεψη Μπλίνκεν, ήταν εδώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Τι συμπεράσματα βγάλατε από τις συναντήσεις που είχε εδώ με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον κύριο Αλέξη Τσίπρα;

ΕΑ: Τα αποτελέσματα μιας επίσκεψης και μιας τέτοιας επαφής αρχικά να πούμε ότι θέλουν λίγο χρόνο για να φανούν. Ωστόσο οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι έδειξε ανακουφισμένος από το γεγονός ότι το θέμα της αντιπαράθεσης με την Τουρκία έχει πάει λίγο μακριά. Προσπάθησε να κρατηθεί λίγο στη μέση. Μας έδειξε πάλι με την ίδια μεθόδευση που συνηθίζεται ότι είναι πολύ σημαντικό να τα βρείτε. Βρέστε έναν τρόπο να τα βρείτε. Είναι πολύ καλό για τον ελληνικό λαό και για τον τουρκικό λαό…

ΑΜ: Στην ίδια γραμμή που είναι πάντα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΕΑ: Στην ίδια γραμμή που είναι πάντα. Δηλαδή σαν να έδειξε ότι δεν δίνει και πολύ μεγάλη σημασία στο αν θα γίνουν συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ότι αφού η υπόθεση της αντιπαράθεσης έχει πάει μακριά και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοβαρά θέματα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ που εκείνοι θέλουν να υπάρχει ισορροπία.

ΑΜ: Άρα το βασικό πρόταγμα αν θέλετε για τους Αμερικανούς στην παρούσα συγκυρία είναι αυτό, ότι θέλουν να έχουν κάπως το κεφάλι τους ήσυχο στη δική μας γειτονιά, την ώρα που έχουν πολύ μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα με τη Ρωσία και την Κίνα.

ΕΑ: Ακριβώς, ακριβώς αυτό, αυτό φαίνεται και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και έδειξε ότι είναι ικανοποιημένος και είναι ικανοποιημένος ο αμερικανικός τομέας από το γεγονός ότι βρέθηκε κάποιος τρόπος να πέσουν οι εντάσεις.

ΑΜ: Θεωρείτε ότι εξασφάλισε και κάποιες διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Τουρκίας, γιατί πριν έρθει στην Αθήνα είχε πάει στην Άγκυρα, είχε δει τον Ερντογάν, είχε δει τον Τσαβούσογλου, είχε δει κόσμο.

ΕΑ: Εκεί είδαμε ότι παίχτηκε ένα θέμα, δηλαδή εξασκήθηκε μια πίεση στην Τουρκία για το θέμα της εισδοχής και της αποδοχής της εισόδου των δύο νέων κρατών στο ΝΑΤΟ και μάλιστα ουσιαστικά συνέδεσε και το θέμα των F-16 με την αποδοχή αυτή. Σε σημείο που ο Τσαβούσογλου να πει ότι μην τα συνδέεται, δεν είναι ίδια πράγματα και γιατί βάζετε…

ΑΜ: Αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι συνδέονται, έτσι δεν είναι;

ΕΑ: Αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι συνδέονται. Και βέβαια δεν συνδέονται μόνο με αυτό που μέχρι τώρα ξέραμε και προσπαθούσαμε να στηρίξουμε ότι δεν παίρνει τα F-16 γιατί δημιουργεί θέματα, επιθετικές τάσεις, παραβιάσεις εναέριου χώρου στην Ελλάδα που είναι ΝΑΤΟϊκό κράτος. Το κέντρο βάρους μετατέθηκε στο πρόβλημα με την Φινλανδία και τη Σουηδία. Και από εκεί και μετά αυτό που είπε ότι εγώ θα το στηρίξω, εγώ το υποστηρίζω ότι είναι καλό να γίνει αλλά δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ούτε αν, ούτε πότε θα γίνει αυτό. Και είδατε εδώ και ότι οι κουβέντες του με την ελληνική πλευρά ήταν στο πλαίσιο του να γίνει μια καλή συζήτηση, να υπάρχει ένα καλό κλίμα, είπε και για την παρουσίαση του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και τις καλές εντυπώσεις που άφησε. Παράλληλα, από ότι είδαμε επισκέφθηκε και τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης, τον κύριο Τσίπρα.

ΑΜ: Βγαίνει κάτι από εκεί, από αυτή τη συνάντηση;

ΕΑ: Βεβαίως βγαίνει. Εκεί τουλάχιστον από ότι ξέρω, ειπώθηκε ότι καλό θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν στη διεξαγωγή των συνομιλιών με την Τουρκία. Ωστόσο, με βάση κάποιες κόκκινες γραμμές που υπάρχουν, δηλαδή οι συζητήσεις να γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, με προοπτική να οδηγηθούμε στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες.

ΑΜ: Αναρωτιέται κανείς πόσο εύκολο είναι αυτό τη στιγμή που η Τουρκία έχει βάλει μια σειρά από ζητήματα πλέον, αποστρατικοποίηση νησιών, αμφισβήτηση κυριαρχίας, γκρίζες ζώνες και ούτω καθεξής.

ΕΑ: Αλλά όταν αυτά είναι, αντιμετωπίζονται χαλαρά από τη Δύση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υπάρχουν στο τραπέζι. Αν είναι κάθετες οι απαντήσεις και η προσπάθεια είναι στην κατεύθυνση πως θα λυθούν τα θέματα, αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες και πιεστεί και η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, αυτή είναι και η…

ΑΜ: Δηλαδή εσείς θεωρείτε ότι δεν πρέπει να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει;

ΕΑ: Εγώ νομίζω ότι οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται ανεξαρτήτως από την προσδοκία του αποτελέσματος. Πρέπει να είναι μονίμως σε δράση.

ΑΜ: Να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι.

ΕΑ: Να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι. Οι διερευνητικές είναι μια υπόθεση που έχει συνέχεια αντικείμενο. Ωστόσο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και ότι οι συμμαχίες που έχουμε και οι φίλοι που μας στηρίζουν θα πρέπει να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή δεν φτάνει να αγοράζουμε όπλα και να μας εγκρίνουν οπλικά συστήματα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, δεν λύνουμε το πρόβλημά μας, έτσι πρέπει να μας στηρίξουν στη σωστή κατεύθυνση.

ΑΜ: Να εμπλακούν πιο ενεργά αυτό λέτε.

ΕΑ: Να εμπλακούν ενεργά, αλλά όχι ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, να εμπλακούν ενεργά, δείχνοντας και στην απέναντι πλευρά ότι κοιτάξτε εδώ υπάρχει αυτό το πλαίσιο, είναι οι κόκκινες γραμμές αυτές. Ξεκινήστε να λύσετε τα προβλήματα πάνω σε αυτό. Γιατί το να επικαλούνται και να μας προτρέπουν να λύσουμε τα προβλήματα γιατί σας κάνει καλό, είναι μια συμβουλή που την ξέρουμε, δεν χρειάζεται να μας τη δίνουν.

ΑΜ: Επειδή το θίξατε το ζήτημα, είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν πως τα πολύ σύνθετα προβλήματα που υπάρχουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα λυθούν όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι η μεγάλη δύναμη, αποφασίσουν να εμπλακούν ενεργά στην περιοχή μας και προφανώς ίσως με όχημα την ενέργεια και ότι μπορεί να προκύψει από τις έρευνες που γίνονται. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη και πόσο κοντά ή μακριά θεωρείτε ότι βρισκόμαστε από μια τέτοια λύση, αντίστοιχη με αυτή που είδαμε στις συμφωνίες Άμπραχαμ, για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή.

ΕΑ: Νομίζω ότι η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτά τα θέματα θα είναι ουσιαστική και αν αποφασίσουν ότι θέλουν να δοθεί λύση, πιστεύω ότι θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να δοθεί. Ωστόσο, και οι δικές μου εισηγήσεις και νομίζω και αρκετών άλλων που έχουν μιλήσει στην Ευρώπη ήταν ότι να τώρα που υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με την ενέργεια στην Ευρώπη θα πρέπει να βρεθεί το αντίστοιχο, αυτό που λείπει, από κάποια περιοχή που να μην φύγουμε από την μια εξάρτηση και πέσουμε στην άλλη εξάρτηση. Οπότε η Ανατολική Μεσόγειος φαίνεται ότι έχει αρκετούς υδρογονάνθρακες και αρκετές ποσότητες που να καλύψουν αυτό το κενό.

ΑΜ: Η άλλη εξάρτηση ποια θα είναι; Η μία είναι η ρωσική, η άλλη ποια θα είναι;

ΕΑ: Όπου και να πάμε στην ενέργεια, πάλι εξάρτηση δημιουργείται όταν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας το παίρνεις από κάπου αλλού που δεν είναι η Ευρώπη είναι εξάρτηση.

ΑΜ: Είναι η Αμερική προφανώς.

ΕΑ: Πιθανώς είναι και η Αμερική. Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό είναι να βοηθήσουν πάλι στην περιοχή, να λιγοστέψουν οι αντιπαραθέσεις. Ξέρουμε ένα κράτος είναι αυτό που δημιουργεί προβλήματα ούτως ώστε να επιλυθούν τα θέματα των θαλασσίων ζωνών και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Βλέπετε πολύ καλά ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν προχωρήσει στις εξορύξεις, ενώ η Κύπρος, η οποία τον ίδιο χρόνο εντοπίστηκαν τα κοιτάσματα,

ΑΜ: Έχει μείνει πίσω, είναι 10 χρόνια που

ΕΑ: Έχει μείνει πίσω γιατί έχει μείνει πίσω, γιατί υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Συν βέβαια το γεγονός ότι όλοι προσπαθούν να επενδύσουν πλέον στην καθαρή ενέργεια. Αλλά ναι, συμφωνώ ότι η Αμερική αν το αποφασίσει, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό το ζήτημα.

ΑΜ: Απλά για να κλείσουμε το προηγούμενο ερώτημα που σχετίζεται με την επίσκεψη Μπλίνκεν, εσείς το σενάριο των να το πω έτσι των ήρεμων υδάτων στην διάρκεια της άνοιξης μέχρι τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, το συμμερίζεστε;

ΕΑ: Εγώ θα πω ένα πράγμα ότι λόγω της συγκυρίας και λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει από το σεισμό και τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς στο να βοηθήσει, δημιουργήθηκε ένα καλό κλίμα, ανθρώπινο, το οποίο έστειλε πίσω μερικά πράγματα που δημιουργούσαν θέμα στην αντιπαράθεση και στην ένταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξαν τα δεδομένα. Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα δει τα πράγματα διαφορετικά. Πιστεύω ότι υπάρχουν μέσα στα πλάνα τους οι διεκδικήσεις και οι θέσεις τις οποίες έχουν και όταν θα ξανά ισορροπήσει η κατάσταση, πάλι θα βρεθούμε στην ίδια ιστορία.

ΑΜ: Άρα δεν βλέπετε κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας από τις νέες κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές για μια ουσιαστική επανέναρξη συζητήσεων;

ΕΑ: Αυτό είναι καθοριστικό το θέμα των εκλογών. Το τι θα προκύψει από τις εκλογές είναι καθοριστικό στο ποια διαχείριση θα έχουν τα θέματα όλα αυτά μετά μετά τις εκλογές. Άρα είναι κομβικό το σημείο των εκλογών και μάλιστα ο χρόνος από τώρα μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία., δεν ξέρω αν θα γίνουν στις 14 Μαΐου αν θα τις μεταφέρει.

ΑΜ: Φαίνεται ότι Ερντογάν θέλει να τις κάνει 14 Μαΐου.

ΕΑ: Φαίνεται ότι ο Ερντογάν θέλει να τις κάνει, αλλά έχει έχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα ο Ερντογάν αυτή την στιγμή όλα τα θέματα που αφορούν το εξωτερικό και τις εξωτερικές του σχέσεις έχουν έρθει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το πρόβλημα που έχει στο εσωτερικό.

Έχει ένα τρομερό θέμα, με αστέγους, με ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να αποκατασταθούν, θέματα υγείας, θέματα τάξης και ένα πολύ μεγάλο κόστος ανοικοδόμησης όλης αυτής της ιστορίας, είναι οι εκτιμήσεις λένε για πάνω από 82 δισ., χρήματα τα οποία δεν τα έχει και πρέπει να στραφεί στην Δύση, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, ενδεχομένως και στο Ισραήλ. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι είναι μια περίοδος που ο Ερντογάν θα έχει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυτό λοιπόν ενδεχομένως να είναι και μια καλή ευκαιρία για εμάς, αφού είναι και καλό το κλίμα πλέον να μπορούμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες, να κλείσουμε μερικά θέματα.

ΑΜ: Είναι καλή λύση για την Ελλάδα να συνεχίσει ο Ερντογάν στην εξουσία ή θεωρείτε ότι θα βρούμε περισσότερα πεδία συνεννόησης με την αντιπολίτευση;

ΕΑ: Κοιτάξτε, το να πούμε αν είναι καλή ή κακή, αυτομάτως δίνουμε ένα τόνο του τι προτιμάμε να προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών. Θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί αυτό μπορεί και να χαρακτηριστεί παρέμβαση στα εσωτερικά. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι ότι στη μια περίπτωση έχεις ένα ηγέτη και μια κατάσταση την οποία ξέρεις, την έχεις διαχειριστεί και στην άλλη θα πρέπει να διαχειριστείς ό,τι προκύψει. Από εκεί και μετά ο καθένας…

ΑΜ: Επειδή επιμείνατε στους διαύλους επικοινωνίας που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί και μιλήσατε και για την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, εσείς έχετε υπάρξει και αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάστηκε ποτέ να έρθετε σε επαφή με τον ομόλογό σας, να λύσετε προβλήματα, να σηκώσετε το τηλέφωνο και να προλάβετε κάποια κρίση;

ΕΑ: Βεβαίως χρειάστηκε και πάρα πολλές φορές μάλιστα, από μικρά μέχρι πολύ σοβαρά θέματα. Θεωρώ ότι είναι μια ασφάλεια το να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μόνον όταν έχεις προσδοκία ότι κάτι θετικό μπορεί να προκύψει ή αν γίνουν κουβέντες κάτι θα προκύψει θετικό, δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Εγώ νομίζω ότι για λόγους ασφαλείας και για λόγους ευρύτερης πολιτικής θα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι ασφαλείας.

ΑΜ: Εσείς θυμάστε ποια ήταν η πιο σοβαρή κρίση που χρειάστηκε να λύσετε με τον ομόλογό σας;

ΕΑ: Υπήρχαν πάρα πολλά θέματα. Δεν θα κάτσουμε να απαριθμήσουμε καμία από αυτές τις περιπτώσεις γιατί όλα όσα γίνανε, γίνανε σε χαμηλούς τόνους, λύθηκαν στο ξεκίνημα, δεν υπήρξε κανένας λόγος να ανησυχήσει κανείς.

ΑΜ: Από την εμπειρία σας καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόθεση και από την άλλη πλευρά να υπάρξει συνεννόηση.

ΕΑ: Βεβαίως βεβαίως. Βέβαια υπάρχει ένα κομμάτι είναι πρόθεση πραγματική και ένα κομμάτι είναι προβολή του ότι εκείνοι είναι διαλλακτικοί, επιδιώκουν τη συζήτηση, αλλά εμείς είμαστε αδιάλλακτοι και εμείς είμαστε το κακομαθημένο παιδί της περιοχής που όλοι μας δίνουν αέρα και δημιουργούμε θέματα.

ΑΜ: Απλά κανείς προσπαθεί να καταλάβει πως μια κρίση μπορεί να παραμείνει στη γέννησή της και να μην οξυνθεί, να μην μεγαλώσει. Και αντιλαμβάνεστε ότι έχει σημασία να καταλαβαίνουμε και εμείς πως υπάρχουν αυτοί οι μηχανισμοί.

ΕΑ: Το σημαντικό είναι αυτό να συνειδητοποιήσεις από την αρχή και να κάνεις σωστή εκτίμηση του που οδηγείται μια κατάσταση είναι για να γίνει κρίση; Είναι κάτι το οποίο λήγει; Είναι κάτι το οποίο ξεκινάει; Πρέπει να γίνει κάτι διορθωτικό; Μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση; Ποιος είναι αυτός που μπορεί να κάνει παρέμβαση;

ΑΜ: Να φύγουμε λίγο από το πεδίο των ελληνοτουρκικών. Έκλεισε ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εσείς πώς πιστεύετε ότι μπορεί να εξελιχθεί αυτή η σύγκρουση και τι προοπτικές θεωρείτε ότι υπάρχουν για την εκεχειρία;

ΕΑ: Εγώ με τον τρόπο που χειρίζεται η διεθνής κοινότητα το θέμα και η ίδια η Ρωσία, βλέπω ότι αυτή η υπόθεση θα πάει πολύ μακριά. Δεν βλέπω πού μπορεί να σταματήσει. Νομίζω ότι θα πρέπει με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο να αλλάξουμε ρότα και να προσπαθήσουμε να φέρουμε και τη Ρωσία και τους δύο αντιμαχόμενους στο να επιλυθεί το πρόβλημα διπλωματικά. Η συνέχεια αυτής της κατάστασης καταστρέφει μία χώρα, προσθέτει νεκρούς, δημιουργεί κάθε μέρα που περνάει, δημιουργεί μία ακόμη πρόσθετη δυσκολία στο να επιλυθεί το ζήτημα. Και δυστυχώς οι παρενέργειες όλης αυτής της υπόθεσης μας επηρεάζουν όλους.

ΑΜ: Το ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη ΝΑΤΟϊκή αποστολή θεωρείτε ότι έχει αναβαθμίσει τη χώρα γεωστρατηγικά; Εννοώ ότι έχει στείλει όπλα στην Ουκρανία, ότι είναι κομμάτι αυτής της αν θέλετε της ΝΑΤΟϊκής ομπρέλας.

ΕΑ: Δεν είναι ΝΑΤΟϊκή αποστολή, γιατί αν ήταν ΝΑΤΟϊκή αποστολή θα είχαμε θέμα.

ΑΜ: Το ότι η Ελλάδα είναι κομμάτι της συμμαχίας και έχει βοηθήσει με την αποστολή στρατιωτικού υλικού.

ΕΑ: Εγώ από την αρχή έχω πάρει θέση και παραμένω στο ίδιο ότι δεν βοηθάμε με το να στέλνουμε όπλα. Έχουμε τρόπους να βοηθήσουμε. Δεν μπορεί κανείς να στηρίξει και να βρει δικαιολογίες για αυτή την αποτρόπαια κίνηση που έκανε η Ρωσία. Την καταδικάζουμε απερίφραστα και βοηθάμε με ό, τι δυνατότητες έχουμε στο να στηρίξουμε αυτόν το λαό ο οποίος ταλαιπωρείται, αλλά η προσπάθειά μας θα πρέπει να εστιαστεί στο πώς θα σταματήσει αυτό ο πόλεμος ή τουλάχιστον πώς θα βρεθεί μία λύση να μεταφερθεί αυτή η αντιπαράθεση στο διπλωματικό τομέα. Δεν έχει τέλος αυτή η υπόθεση μετά.

ΑΜ: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αύριο κυβέρνηση μετά τις εκλογές που θα προκύψουν την άνοιξη, εσείς θα κάνετε κάτι διαφορετικό σε σχέση με την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας;

ΕΑ: Σε σχέση με τα όπλα νομίζω ναι. Σε σχέση με την υποστήριξη της Ουκρανίας ενδεχομένως να είναι και περισσότερη υποστήριξη από ότι είναι αυτή τη στιγμή και διπλωματικά και οικονομικά και σε όλες τις κατευθύνσεις.

ΑΜ: Αλλά εμμένετε στη διαφωνία ότι δεν πρέπει να δίνουμε όπλα στην Ουκρανία.

ΕΑ: Δεν πρέπει να δίνουμε όπλα γιατί δεν υπάρχει τέλος. Αυτή τη στιγμή βλέπετε τι γίνεται.

ΑΜ: Και θεωρείτε ότι επηρεάζεται και η σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία;

ΕΑ: Ότι επηρεάζεται και θα επηρεάζεται είναι οπωσδήποτε δεδομένο.

ΑΜ: Άρα δεν θεωρείτε ότι υπάρχει επαναφοράς, ας το πούμε έτσι των σχέσεων μας με τη Ρωσία στην παρούσα φάση;

ΕΑ: Κοιτάξτε, η πολιτική και η διπλωματία είναι μια υπόθεση η οποία κάθε φορά εξετάζει τα δεδομένα της στιγμής. Μεγάλες κουβέντες δεν λες, ούτε κλείνονται πόρτες, ούτε αποκλείονται οι συνεργασίες. Το θέμα είναι ότι κάθε φορά θα πρέπει να γίνεται ο ανάλογος χειρισμός και να κατευθύνεται η κατάσταση εκεί που εκεί που θέλεις να πάει. Αν η Ελλάδα κάποια στιγμή αποφασίσει ότι θέλει να ξαναφτιάξει τις σχέσεις της, ναι μεν μπορεί να είναι πληγωμένες, αλλά μπορεί να τις αποκαταστήσει.

ΑΜ: Επανέρχομαι λίγο στο κομμάτι της Τουρκίας. Ο σεισμός θεωρείτε ότι μπορεί να φέρει κάποιους να φέρει ροή μεταναστών προσφύγων σε Έβρο νησιά; Υπάρχει τέτοια ανησυχία;

ΕΑ: Κοιτάξτε, υπάρχει μια ανησυχία γιατί είναι πάρα πολύς ο κόσμος. Παράλληλα, υπάρχει μια πίεση στην Τουρκία και από τη Συρία, γιατί και η Συρία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και μια τάση για μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, εξαρτάται πόσο καλά θα διαχειριστεί η Τουρκία το θέμα της αντιμετώπισης των σεισμόπληκτων στην περιοχή.

ΑΜ: Έχει μια εμπειρία πάντως όλα αυτά τα χρόνια.

ΕΑ: Έχει έχει, αλλά έχουμε κάποιες ανησυχίες για το πόσο καλά είναι οργανωμένη σε αυτό το κομμάτι και πόσο αποτελεσματική είναι.

ΑΜ: Να πάμε λίγο τη συζήτηση και στην πολιτική. Σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές. Εσείς θα είστε υποψήφιος;

ΕΑ: Από ότι είδατε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ανακοινωθεί. Υπάρχουν θέσεις και προοπτικές που εκτιμώ ότι θα είμαι, ναι.

ΑΜ: Θέλετε, είναι η πρόθεσή σας να είστε υποψήφιος.

ΕΑ: Ναι, ναι.

ΑΜ: Θα είστε κάπου σε κάποια εκλογική περιφέρεια ή μπορεί να είστε στο Επικρατείας;

ΕΑ: Δεν ξέρω, περιμένω, περιμένουμε να δούμε.

ΑΜ: Έχετε συζητήσει πάντως με τον κ. Τσίπρα.

ΕΑ: Έχουμε συζητήσει, ναι.

ΑΜ: Επειδή γίνεται μια μεγάλη κουβέντα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και επειδή εσείς ζήσατε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπό την ιδιότητα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας στην Ελλάδα;

ΕΑ: Εγώ νομίζω ότι υπάρχει. Δεν είναι η πλειοψηφία που έχει αυτή την κουλτούρα, αλλά δεδομένων των καταστάσεων και βλέποντας τι έχει γίνει και τι γίνεται γύρω στην Ευρώπη, νομίζω ότι το μέλλον είναι στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Όταν μάλιστα φαίνεται ότι καμία από τις πλευρές και κανένα κόμμα δεν μπορεί να πάρει αυτονομία, είναι παράλογο να κυνηγάς εκλογές και εκλογές και εκλογές μέχρι να φτάσεις στο σημείο να έχει το θεμιτό αποτέλεσμα, δηλαδή κάποια ώρα να κουραστεί ο κόσμος και να πει αμάν πια, ας βγάλουμε μια κυβέρνηση. Νομίζω ότι πρέπει να μπούμε στην κουλτούρα της συνεργασίας. Είναι είναι πολύ πιο δημοκρατικός τρόπος. Εκπροσωπείται περισσότερος κόσμος με αυτόν τον τρόπο στο Κοινοβούλιο και τέλος πάντων είναι καλύτερα τα προβλήματα να λύνονται με συλλογικές συμφωνίες και με κομματικές συμφωνίες, παρά να αναλαμβάνει ένα κόμμα την ευθύνη όλης αυτής της υπόθεσης. Πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες από τις πρώτες εκλογές να προκύψει κυβέρνηση.

ΑΜ: Ακόμα και αν σε αυτές τις πρώτες εκλογές η κυβέρνηση γίνει με τη συμμετοχή του δεύτερου του τρίτου, του τέταρτο κόμματος για παράδειγμα, δεν είναι δηλαδή το πρώτο κόμμα μέσα;

ΕΑ: Νομίζω ότι το να κάνουμε υποθέσεις και διάφορα σενάρια αυτή τη στιγμή, χωρίς να δούμε ποια είναι η πρόθεση του ελληνικού λαού, είναι παρακινδυνευμένο και μπορεί να είναι τελείως αποτυχημένο. Αυτό λοιπόν που θα προκύψει από τις εκλογές σαν αποτέλεσμα θα καθορίσει και το τι δυνατότητες και το τι πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Εκεί ο ελληνικός λαός θα περάσει το μήνυμα που πρέπει. Θέλουμε να συνεργαστούμε ή δεν θέλουμε.

ΑΜ: Το καταλαβαίνω απλά πολλές φορές ίσως ο ψηφοφόρος θέλει να καταλάβει σε τι περιβάλλον θα βρεθεί μετεκλογικά. Δηλαδή το ποιος θα μπορούσε να συνεργαστεί δυνητικά με ποιον.

ΕΑ: Νομίζω ότι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι έχουν εκφράσει την επιθυμία ποιοι από αυτούς θέλουν να υπάρχει συνεργασία, ποιος με ποιον και η πλειοψηφία θέλει να υπάρξει, να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Επομένως, αν κινηθούνε και με τον ανάλογο τρόπο όταν θα πάνε στην κάλπη, θα περάσουν το μήνυμα αυτών που θέλουν και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα περάσει το μήνυμα που χρειάζεται. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις. Αν δώσει την αίσθηση ότι θέλει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας, θα γίνει, αν δώσει την αίσθηση ότι θέλουμε μια κυβέρνηση μονοκομματική, θα ενισχύσει αυτή την υπόθεση στις επόμενες εκλογές, αν προκύψουν και θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει.

ΑΜ: Τέλος κυβέρνηση συνεργασίας Νέα Δημοκρατία-ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσατε να δείτε ή θεωρείτε ότι οι διαφορές που τους χωρίζουν είναι τόσο μεγάλες που αποκλείεται να δούμε ένα τέτοιο σενάριο; Γιατί αναφερθήκατε σε παραδείγματα του εξωτερικού και της κυβέρνησης συνεργασίας. Στη Γερμανία για παράδειγμα, είδαμε πολλές φορές να επιβεβαιώνεται αυτό το παράδειγμα.

ΕΑ: Εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα στην πολιτική. Θεωρώ ότι όλα είναι θέμα θεωρήσεως, συζήτησης. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι πολύ σοβαρά τα θέματα, πάνε στην άκρη και αυτό που πρέπει να προκύπτει είναι ποιο είναι το καλό του τόπου. Αν το καλό του τόπου λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει και οι πολιτικοί αρχηγοί το αποφασίσουν και το συμφωνήσουν, γιατί όχι να μη γίνει; Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται. Θεωρώ ότι τα πάντα είναι πιθανά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More