Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Εκλογές και Οικονομία την επομένη των σεισμών

Με τη Γη να τρέμει ακόμη στη Νοτιοανατολική Τουρκία από τους σεισμούς, η επόμενη ημέρα εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες και τις ασύλληπτες υλικές ζημιές, αφήνει πίσω της και μια νέα πολιτική πραγματικότητα, που ο πρόεδρος Ερντογάν καλείται να διαχειριστεί το κόστος της. 

Reuters και Bloomberg συμφωνούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προσανατολίζεται πλέον σε εκλογές στις 18 Ιουνίου, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα ως καταληκτική ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους.

Μέσα σε αυτό το προεκλογικό κλίμα, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεσμεύσει 5,3 δισ. δολάρια για παροχή επείγουσας βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Τις προηγούμενες δύο ημέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές, έχοντας στο πλευρό του τον κυβερνητικό του σύμμαχο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, όπου υποσχέθηκε άμεση έναρξη της ανοικοδόμησης με την κατασκευή 200.000 διαμερισμάτων και 70.000 αγροτικών κατοικιών σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.

Από την άλλη, έχει να διαχειριστεί και πρακτικά θέματα, τα οποία όμως έχουν πολιτικές επιπτώσεις.  Στις σεισμόπληκτες περιοχές κατοικούν περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν το 18% του πληθυσμού της χώρας, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια, ήδη έχουν μεταναστεύσει μετά τους σεισμούς και αναμένεται να φύγουν περισσότεροι.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet, η φόρμουλα που εξετάζεται είναι να στηθούν διπλές κάλπες στους υπόλοιπους νομούς της χώρας, μία για τους κατοίκους του κάθε νομού και μία ενιαία για τις 11 σεισμόπληκτες επαρχίες, για τους κατοίκους που μετακινήθηκαν. Οι ψήφοι αυτές θα μοιραστούν ως ενιαίο σύνολο -σύμφωνα με τη φόρμουλα αυτή- ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε επαρχίας, όχι όμως ανάλογα με τη δύναμη του κάθε κόμματος σε κάθε νομό, αφήνοντας πολλά κενά όσον αφορά στην ορθή αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Στο χώρο της Οικονομίας, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να μειώσει αύριο, Πέμπτη, το επιτόκιο δανεισμού στο 8%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, σε μια χώρα που πληθωρισμός τρέχει λίγο κάτω από το 60%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, προκειμένου να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδίως στις πληγείσες περιοχές.

Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό και θα αυξήσει περαιτέρω τις πιέσεις στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών και το ιδιωτικό εξωτερικό χρέος των τουρκικών επιχειρήσεων.

Αναλυτές «βλέπουν» την Κεντρική Τράπεζα να ξεδιπλώνει τους στόχους της τώρα, ώστε να αφήσει χρόνο για μία πιο φιλολαϊκή νομισματική πολιτική κοντά στις εκλογές, με απώτερο στόχο να περιοριστούν στο τέλος του χρόνου οι αναπόφευκτες αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους τους πληθωρισμού (43-45%).

Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More