Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της ελληνικής ιστορίας

Στην σκιά του αδόκητου θανάτου του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ η πόλη ακύρωσε τους εορτασμούς για την επέτειο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό  και σκοπεί το παρελθόν της μέσα από το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, αφ’ ενός της απώλειας του δημάρχου και αφ’ ετέρου του εορταστικού κλίματος που θαμπώνει από την θλίψη, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος, βάδισε την μέση οδό και κατευθύνθηκε σε έναν χώρο, όπου αναβιώνουν οι μνήμες του ιστορικού παρελθόντος.   

Οι ήρωες επανάστασης του 1821, ενέπνευσαν αγάπη και θαυμασμό στον δάσκαλο και απόφοιτο της σχολής καλών τεχνών, Παύλο Βρέλλη, ο οποίος σε ηλικία 65 ετών, ξεκίνησε μια μοναχική πορεία και κατάφερε μέσα σε 15 χρόνια να δημιουργήσει ένα μοναδικό μουσείο. Ένας άνθρωπος με μεγάλες αντοχές, όπως τον περιγράφει ο γιός του Κωνσταντίνος Βρέλλης, υπεύθυνος μουσείουκέρινων ομοιωμάτων Ελληνικής ιστορίας. Το 1983 σε ηλικία 60 ετών αγόρασε τον χώρο στο Μπιζάνι Ιωαννίνων και τον διαμόρφωσε εκ του μηδενός αναφέρει ο γιός του. Επρόκειτο για ένα φόρο τιμής, αγάπης και πίστης, στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες.

Ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία, περισσότερο από αληθοφανές, περισσότερο από μια αναπαράσταση ζωγραφική ή κινηματογραφική. Το ξύλο, η πέτρα είναι το φυσικό περιβάλλον όπου τοποθέτησε τα ομοιώματά του, ανθρώπινες μορφές από κερί. Οι ήρωες του Παύλου Βρέλλη, αφουγκράζονται τις αγωνίες όσων έφυγαν προτού αναπνεύσουν τον αέρα της ελευθερίας, αφηγούνται τις λεπτομέρειες ενός αγώνα που συνεχίστηκε έως την απελευθέρωση της Ηπείρου, συνομιλούν με τους επισκέπτες, και διδάσκουν την σημασία του ακατάβλητου θάρρους.

Ακολουθώντας την βιβλιογραφία που συγκέντρωσε, για τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, τις πληροφορίες, τις φωτογραφίες, ο Παύλος Βρέλλης δημιούργησε μόνος του κάθε λεπτομέρεια των προσώπων, των ενδυμασιών του περιβάλλοντος χώρου, αφήνοντας μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.  

Ήταν οι απόγονοι εκείνων των ηρώων, που ακολούθησαν τον διάδοχο Κωνσταντίνο στα δυσπρόσιτα υψώματα του Μπιζανίου, όπου με μια καλά συντονισμένη και εκτελεσμένη επίθεση που δεν επέτρεψε στις οθωμανικές δυνάμεις να αντιδράσουν έπειτα από διήμερη μάχη, στις 4 Μαρτίου 1913,  κατήγαγαν περιφανή νίκη και απελευθέρωσαν τα Ιωάννινα και την Ήπειρο.

Την 6η Μαρτίου, ο Εσάντ Πασάς συμφώνησε στην άνευ όρων παράδοση των Ιωαννίνων και της οθωμανικής φρουράς στους Έλληνες. Κλείνοντας το μέτωπο της Ηπείρου, το ελληνικό στρατηγείο μετέφερε μέρος του στρατού στην Θεσσαλονίκη, σε μια αναμέτρηση με τους Βούλγαρους που ήθελαν να καταλάβουν την πόλη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More