Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινός βηματισμός Ελλάδας- ΗΠΑ: «Η συνεργασία μας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή», λέει ο Άντονι Μπλίνκεν

Η στενή αμυντική και ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών επαναβεβαιώθηκε με τη διήμερη επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα.

Η κοινή αντίληψη Ελλάδας και ΗΠΑ για κοινές αξίες, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, επιβεβαιώθηκε εκ νέου κατά τη συνάντηση Νίκου Δένδια – Άντονι Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα. 

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στρατηγικές, στενότερες από ποτέ και διακρίνονται από ιδιαίτερη δυναμική, στο πλαίσιο και της αμυντικής συνεργασίας, τόνισαν οι δυο ομόλογοι κατά τις κοινές τους δηλώσεις

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως: «Η ελληνική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας». 

Ο Άντονι Μπλίνκεν με τη σειρά του είπε ότι: «Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή και αυτό αντικατοπτρίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνει σε αυτή ο πρόεδρος Μπάιντεν, αλλά και ο ΠΘ Μητσοτάκης». 

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι, φίλοι μας και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση», τόνισε. 

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και της ειρηνικής επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών και άλλων διαφωνιών μέσω της διπλωματικής οδού.

Πριν την αναχώρησή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παρέστη στα εγκαίνια της νέας βόρειας πτέρυγας της Αμερικανικής πρεσβείας που έγιναν παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Σε κλίμα συγκίνησης στην αμερικανική πρεσβεία ο Άντονι Μπλίνκεν, συνοδευόμενος από τον πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, συνάντησε άνδρες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που μετέβησαν από την πρώτη στιγμή στην Τουρκία. 

Νωρίτερα, ξεναγήθηκε στην Αρχαία Αγορά, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού και ενημερώθηκε για τις ανασκαφές που πραγματοποιεί η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, ενώ η Λίνα Μενδώνη και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Λι Σάτερφιλντ, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τον περιορισμό των εισαγωγών πολιτιστικών αγαθών στις ΗΠΑ που διακινούνται παράνομα.

Συνάντηση Μπλίνκεν – Τσίπρα

Με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ συναντήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει στην Ουκρανία, αλλά χωρίς αποστολή όπλων και μάλιστα από τα νησιά της. Υπογράμμισε ότι το κλίμα αλληλεγγύης από τους σεισμούς πρέπει να αξιοποιηθεί και κάλεσε τις ΗΠΑ να στηρίξουν την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα τη Χάγη. 

Όπως είπε: «Οι ΗΠΑ έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν, ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές που συνάδουν με τις αρχές που αναδεικνύουν διεθνώς – την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως: «H ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ οφείλει να λαμβάνει πάντα υπόψη ότι δεν νοούνται ίσες αποστάσεις απέναντι σε μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, και εκείνη που το καταπατά».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του ανακοίνωσε πως: «Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, στην Ελλάδα σηματοδοτεί την ακόμη πιο ενεργή και με όλους τους τρόπους συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή».

Η αποτίμηση της επίσκεψης

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Νίκου Μελέτη στο δελτίο της ΕΡΤ σχετικά με την επίσκεψη Μπλίνκεν: «Η συγκυρία, ευνοούσε την επίσκεψη, καθώς όλα πλέον στην Ουάσιγκτον περνούν από το πρίσμα του πολέμου με τη Ρωσία, της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Φιλίες, συνεργασίες, εταιρικές στρατηγικές, σχέσεις. Όλα πλέον αξιολογούνται στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής σύγκρουσης της Δύσης με τη Ρωσία.

Οι μέχρι τώρα καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην περιοχή και έχουν ανάγκη εκ των πραγμάτων, σταθερούς και αξιόπιστους συμμάχους και εταίρους. Είδαμε σε στρατηγικό επίπεδο ότι ο ίδιος ο κύριος Μπλίνκερ αναφέρθηκε διάφορες δύο φορές τουλάχιστον στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αποκτά σημαντικό ρόλο και για την παράκαμψη των Στενών και για την ομαλή τροφοδοσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Έγινε αναφορά στη Σούδα και στις άλλες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν οι αμερικανικές δυνάμεις. Στο κοινό ανακοινωθέν και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω υπάρχει ειδική αναφορά στη βούληση των δύο πλευρών να συνεχίσουν τη διαδικασία, ώστε να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αγορά των F-35 από την Ελλάδα».

Σχετικά με το θέμα του ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, είπε ότι: «Πλέον η Ελλάδα εξυπηρετεί το αντίστροφο. Τη ροή από το Νότο προς βορρά, της ενέργειας προς την Ευρώπη και έτσι διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, στις οποίες, εκτός από τις γνώστες και αυτές που περιμένουν να υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, θα προστεθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Αυτά όλα πρέπει να τα δούμε σε αντιπαραβολή με τις κάποιες υποτιθέμενες σύμμαχες χώρες, οι οποίες όμως την ώρα αυτή την ώρα της σύγκρουσης με την Ουκρανία συναγελάζονται και συνεργάζονται και συναλλάσσονται με το καθεστώς Πούτιν.

Έχω κάνει πολλές συναντήσεις ελληνοαμερικανικές υψηλού επιπέδου και κορυφής. Νομίζω ότι είναι από τις λίγες φορές που ήταν τόσο διευρυμένη η θετική ατζέντα των συνομιλιών και των επαφών που υπήρξαν και τόσο περιορισμένη, η πιεστική που υπήρχε άλλες φορές, η πίεση που υπήρχε άλλες φορές, για να τα βρούμε με την Τουρκία, εκφράστηκαν και θέσεις αρχής από τον κ. Μπλίνκεν για τα θέματα που μας αφορούν.

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά πρέπει να είναι μια ειρηνική επίλυση. Ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, χωρίς απειλές και εντάσεις, χωρίς μονομερείς ενέργειες και για την επιθετική ρητορική, είπε ότι ειδικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο για τις δύο χώρες είναι κάτι που δεν βοηθά και μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Νομίζω ότι δεν χρειάζονται περισσότερα για να αντιληφθούν όλοι σε ποιον απευθύνονται αυτές τις συστάσεις των Αμερικανών. Περνάμε σε μια άλλη πίστα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Πλέον νομίζω ότι το κλίμα και το βάθος των συνομιλιών και των σχέσεων, οι αναφορές στο F-35, οι αναφορές στην Αλεξανδρούπολη είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε, κάτι που δεν θα ευχαριστήσουν πολύ τους γείτονες», τόνισε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More