“Ουδεμία ανοχή βίαιης και εγκληματικής αναρχικής μεθόδου” – Στην ΕΡΤ η υποψήφια της Γενικής Γραμματείας του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Σήμερα 15 Φεβρουαρίου η υποψήφια για την θέση Γενικού Γραμματέα του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, προέβη σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ιταλίας (Ρώμη), παρουσία ανταποκριτών του Ξένου Τύπου.
Η Έλι Σλάιν είναι υποψήφια στη Γενική Γραμματεία του κόμματος της Ιταλικής Αριστεράς και έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην έως τώρα γραμμή του Δημοκρατικού Κόμματος. Πολιτικός με τριπλή υπηκοότητα (ιταλική, ελβετική και αμερικανική), το 2008 συμμετείχε ως εθελόντρια στο Σικάγο για την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Σεπτεμβρίου του 2022 ο Τύπος την όρισε ως την “αντι-Μελόνι”, ενώ η εφημερίδα Guardian την συνέκρινε με την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ.
Όπως τόνισε πολλές φορές στον Ιταλικό Τύπο, η Έλι Σλάιν πιστεύει πως θα πρέπει να σημειώσει σημαντική στροφή το Δημοκρατικό Κόμμα ως προς το περιβάλλον αλλά και για τα κοινωνικά δικαιώματα.
Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, επικεντρώθηκε στο περιστατικό της αναρχικής εμπρηστικής επίθεσης εις βάρος της πρώτης Συμβούλου της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Σουζάνα Σλάιν, η οποία είναι αδελφή της κας Έλι Σλάιν. Υπενθυμίζουμε πως στις 4 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες μετά την επίθεση, η ίδια ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στην ηγεσία του κόμματος. Η τότε επίθεση συνδέθηκε με τον αγώνα υπέρ του αναρχικού Αλφρέδο Κόσπιτο, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας διαρκείας τους τελευταίους 4 μήνες απαιτώντας την αναβολή του καθεστώτος σκληρής κάθειρξης 41 bis στο οποίο υποβάλλεται.
(Κρίστιαν Μαυρής)
Σας πάω μερικούς μήνες πίσω, στον περασμένο Δεκέμβριο για την ακρίβεια, όταν έγινε η εμπρηστική επίθεση εις βάρος της πρώτης συμβουλου της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, που παρεμπιπτόντως είναι και αδελφή σας. Μια πράξη που διεκδίκησαν Έλληνες αναρχικοί και που συνδέθηκε με την υπόθεση Κοσπίτο και την προφυλάκισή του με το καθεστώς σκληρής κάθειρξης 41 bis. Θα ήθελα να σας ζητήσω, επί του προσωπικού αλλά και ως υποψήφια για τη Γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος, ένα σχόλιο για το επεισόδιο αυτό, αλλά και τη γνώμη σας για τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης Κόσπιτο.
(Έλι Σλάιν)
Από τη μία πλευρά, σε καμία επίθεση, πολύ περισσότερο με βίαιη μορφή, εις βάρος εκπροσώπων του Κράτους δεν είναι αποδεκτή, και επαναλαμβάνω την πλήρη αλληλεγγύη μου σε όλες τις Προξενικές Αρχές, Πρεσβείες, Διπλωματικές Αρχές που έχουν υποστεί αυτές τις επιθέσεις – και όχι μόνο τις διπλωματικές, γιατί στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες – δεν μπορεί να υπάρξει ουδεμία ανοχή αυτής της μεθόδου, η οποία είναι βίαιη και εγκληματική.
Ένα άλλο θέμα είναι η συζήτηση που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το μέτρο σκληρής κάθειρξης 41 bis, ένα μέτρο που είχε τη σημασία του στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων εγκλημάτων. Σκέφτομαι ιδιαίτερα το οργανωμένο έγκλημα. Αλλά ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα μέτρο που περιορίζει τόσο πολύ τις προσωπικές ελευθερίες των κρατουμένων, οι δικαστές πρέπει να προβούν σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη αξιολόγηση, η οποία συνίσταται στο να εκτιμήσουν στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά πόσον είναι πράγματι επικίνδυνη η επαφή με τον έξω κόσμο.
Προφανώς, πρόκειται για μια πολύ σύνθετη αξιολόγηση που εναπόκειται στους δικαστές. Αυτό που έχω να πω είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, όταν ένα άτομο βρίσκεται υπό την ευθύνη του Κράτους, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πεθάνει υπό την ευθύνη του Κράτους.
Όμως αυτό που είδαμε στο Κοινοβούλιο το βρήκα ιδιαίτερα σοβαρό από θεσμική άποψη. Δηλώσεις που είχαν οριστεί ως μη δημοσιοποιήσιμες από το Τμήμα Σωφρονιστικής Διοίκησης, πέρασαν από έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο σε έναν εκπρόσωπο της πλειοψηφίας, για να χρησιμοποιηθούν εναντίον της αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική έδρα. Βρήκα πολύ σοβαρή αυτή την επίθεση, με στόχο την αντιπολίτευση, η οποία απλώς κάνει το καθήκον της.
Βρήκα επίσης πολύ σοβαρό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου παρενέβη καθυστερημένα και χωρίς να ζητήσει παραιτήσεις. Σε άλλες χώρες, όπως γνωρίζετε καλύτερα από άλλους, οι υφυπουργοί παραιτούνται για πολύ λιγότερα από αυτό. Εδώ, όμως, διαπίστωσα ότι η Τζόρτζια Μελόνι επέλεξε να πράξει περισσότερο προς το συμφέρον του κόμματός της παρά προς το εθνικό συμφέρον. Αυτό το βρήκα σοβαρό.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More