Τουρκία: Οργή για την «οικιστική ειρήνη» του Ερντογάν – Eνδεχόμενο αναβολής των εκλογών
H ζωή επιμένει κάτω από τα συντρίμμια οκτώ μέρες μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Γυναίκα διασώθηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου στην πόλη Χατάι της νότιας Τουρκίας 203 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό του οποίου ο απολογισμός ανέρχεται σε 31.640 νεκρούς. Sτην Αλεξανδρέτα βρίσκεται ο Κώστας Καντούρης, εκεί όπου –200 ώρες μετά τον σεισμό -,έγινε το θαύμα και δυο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα . Ωστόσο 291 παιδιά περιφέρονται απροστάτευτα χωρίς κανέναν να τα αναζητά. Συνολικά 1362 παιδιά ανασύρθηκαν εν ζωή από τα ερείπια.
Από τα Άδανα η Ελβίρα Κρίθαρη μεταφέρει δραματικές εικόνες καθώς στην πόλη οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι είναι 500 αλλά το δράμα όσων μένουν πίσω, κορυφώνεται.
198 ώρες άντεξε κάτω από τα χαλάσματα ο 18χρονος Μοχάμεντ Καφέρ Τσετίν. Διασώστες τον απεγκλώβισαν από τα συντρίμμια στην επαρχία Αντιγιαμάν.
Λίγο νωρίτερα, ζωντανοί βρέθηκαν δύο ακόμη νέοι στο Καχραμαν- μαράς. Ο 17χρονος Μοχάμεντ Ενες Γενινάρ και ο 21χρονος αδελφός του, Μπακίν Γενινάρ μεταφέρθηκαν με φορεία στα ασθενοφόρα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Μάλιστα τα δύο αδέλφια περιέγραψαν πώς κατάφεραν να επιβιώσουν κάτω από τα χαλάσματα όλες αυτές τις ημέρες.
«Υπήρχε μία χαραμάδα φρέσκου αέρα. Τρώγαμε σκόνη πρωτεΐνης… και κοιμόμασταν . Ζήτησα από τον αδελφό μου να βρει το κινητό και το βρήκαμε. Στην ουσία μας έσωσε το κινητό. Πηγαίνω γυμναστήριο κάθε πρωί και συνήθως έχω ένα μπουκάλι νερό και το κινητό μου δίπλα στο κρεβάτι μου. Ολη αυτή την ώρα ήμασταν μαζί, πιστεύαμε στον Θεό και στηρίζαμε ο ένας τον άλλον».
Στο στόχαστρο η οικιστιστική ειρήνη του Ταγίπ Ερντογάν
Με τη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης να αυξάνεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ, παιδιά που έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό, σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, «βαφτίζει» ένα νεογέννητο, αναφέροντας τρεις φορές το όνομά του: «Αϊσε Μπετούλ».
Αντιπολίτευση, σεισμολόγοι και μηχανικοί κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι φέρει ευθύνη για την καταστροφή των χιλιάδων κτιρίων, καθώς με την αποκαλούμενη «οικιστική ειρήνη» έδωσε άδειες και νομιμοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, που δεν τηρούσαν τους κανόνες δόμησης, εισπράττοντας τα σχετικά πρόστιμα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Τούρκου προέδρου στο Καχρανμαν-μαράς, επίκεντρο της τραγωδίας, πριν από τέσσερα χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν υποτήριζε ότι λύθηκε το πρόβλημα αφού 304.556 πολίτες πλήρωσαν για τη νομιμοποίηση ακινήτων που παραβίαζαν κανονισμούς.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών της 14ης Μαίου συζητιέται όλο και περισσότερο. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επικαλεστεί την αδυναμία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας σε τουλάχιστον 4 από τις πληγείσες επαρχίες και θα ζητήσει αναβολή των εκλογών για 6 μήνες, ενδεχομένως ακόμη και για ένα χρόνο, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα.
Π.Ο.Υ: Η φυσική καταστροφή του αιώνα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε το σεισμό, που κατέστρεψε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, «τη χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα. «Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην περιφέρεια του ΠΟΥ Ευρώπης σε διάστημα ενός αιώνα και εξακολουθούμε να μετράμε την έκτασή της», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού κλάδου του οργανισμού Χανς Κλούγκε. Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Τουρκία και τη Συρία, υπενθύμισε.
Ο απολογισμός σήμερα το μεσημέρι έφθανε τους 35.662 νεκρούς (31.974 νεκροί στην Τουρκία και 3.688 στη Συρία, σύμφωνα με τις τοπικές πηγές) και «πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω», σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ. Η Συρία εντάσσεται στη ζώνη ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ που με τρία αεροπλάνα και υλικό περίθαλψης για 400.000 ανθρώπους πραγματοποιεί την μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηγση στα 75 χρόνια ύπαρξής του.
Αποστολή: Κώστας Καντούρης, Ελβίρα Κρίθαρη
Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More