Τουρκία: Στέρεψε η ελπίδα, αρχίζει ο εφιάλτης της αποτίμησης
Θρήνος, οργή και απόγνωση στην Τουρκία, οκτώ μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Οι ομάδες διάσωσης αποχωρούν πλέον, δίνοντας τη θέση τους στις μπουλντόζες και τους εκσκαφείς, που αναλαμβάνουν το μακάβριο έργο να ανασύρουν τις σορούς, κάτω από τα χαλάσματα. Οι τελευταίες διασώσεις αποτελούν κυριολεκτικά μικρά θαύματα, και τέτοια θαύματα έγιναν με την ανάσυρση επιζώντων, 170 και πλέον ώρες μετά το σεισμό. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, στα Άδανα, Ελβίρα Κρίθαρη, ανέφερε ότι η κατάσταση στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είναι πολύ δύσκολη, με άσχημες υγειονομικές συνθήκες, τσουχτερό κρύο ενώ έχουν διατεθεί 100.000 οικογενειακές σκηνές. Όπως είπε η δημοσιογράφος περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι.
Μία εβδομάδα έχει περάσει από τους φονικούς σεισμούς που συντάραξαν την Τουρκία και όλο τον κόσμο, η ελπίδα δεν λέει να σβήσει. Τα συνεργεία διάσωσης έβγαλαν ζωντανό άλλον έναν άνθρωπο, τον 12χρονο Κάαν. Ανασύρθηκε από τα συντρίμμια στην επαρχία Χατάι μετά από 182 ώρες και μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο. Οι άνδρες που το έβγαλαν είπαν πως ζήτησε να φάει κεμπάμπ από συκώτι, μία τουρκική σπεσιαλιτέ.
Λίγο πριν τα σωστικά συνεργεία εγκαταλείψουν τις προσπάθειες η ανθρώπινη δύναμη και το πείσμα για ζωή κυριαρχεί. Η Χατιτζέ Ακάρ ανασύρεται αφού είχε παραμείνει 180 ώρες στα χαλάσματα του σπιτιού της.
Δύο ώρες νωρίτερα, την εκατοστή εβδομηκοστή όγδοη ώρα μετά τον πρώτο σεισμό η εξάχρονη Μιράϊ βγήκε στο φως στο Αντιγιαμάν. Οι διασώστες της λένε ότι όταν ανέβουν επάνω θα της δώσουν μιλκσέικ φράουλα.
Οι εργασίες συνεχίζονται για την ανεύρεση της μεγαλύτερης αδελφής της και ο πατέρας των δυο κοριτσιών λέει ότι περιμένουν με ελπίδα. «Μακάρι και αυτή να την βγάλουν ζωντανή…».
Την ίδια ώρα, στην Αντιόχεια οι διασώστες έβγαζαν ένα κορίτσι, την Αμάρ, σε κακή κατάσταση, όμως ζωντανή, αλλά και μία 70χρονη γυναίκα.
Το κλάμα της Γκαντέ ράγισε καρδιές. Είδε μετά από μία εβδομάδα τον πατέρα της Αχμέτ που την έσφιξε στην αγκαλιά του. Οι δυο τους είχαν χωριστεί όταν έπεσε το σπίτι τους στην Αντιόχεια. Ενώθηκαν και πάλι στα Άδανα. Η μητέρα και ο 7χρονος γιός της οικογένειας δεν τα κατάφεραν…
Καθώς όμως οι ελπίδες εξανεμίζονται και πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες, πολλοί συνεχίζουν να σκάβουν μόνοι τους. Ο θρήνος και η οργή φουντώνουν.
Κάτοικος της Αντιόχειας λέει χαρακτηριστικά «Είναι σε αυτή την κατάσταση από την Δευτέρα. Πέθανε την Τρίτη. Αρκετά! Τι θα έκανες εάν ήταν η δική σου μητέρα αγαπητέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Εσύ δεν λες πως είσαι παγκόσμιος ηγέτης; Πού είσαι; Πού;». Ο συγκεκριμένος άνθρωπος επί ώρες έψαχνε κάποιον να έρθει να τον βοηθήσει για να την ελευθερώσει. Της κρατούσε το χέρι, της έδινε νερό και της έδινε κουράγιο αλλά εκείνη δεν άντεξε. Μέχρι και σήμερα παραμένει στα χαλάσματα μαζί με τον πατέρα του.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε αμέτρητα σημεία.
«Βγήκαμε από τα συντρίμμια με δικά μας μέσα. Ευτυχώς, ένας Σύρος μας βοήθησε. Επιζήσαμε, αλλά η οικογένειά μας είναι ακόμα παγιδευμένη μέσα» τονίζει ο Αλί.
Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για άδικη, ελλιπή και αναποτελεσματική ανταπόκριση. Παρά το μέγεθος και την σφοδρότητα των δύο σεισμών δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση κινητοποίησης των Αρχών. Χάθηκε λένε, πολύτιμος χρόνος.
O Καμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί ανοικτά τον κρατικό μηχανισμό και τον Ερντογάν για διαφθορά και κακοδιοίκηση: « κυβερνάς την Τουρκική Δημοκρατία, αλλά πού είσαι, πού είσαι, πήγαινε πίσω στο παλάτι σου, κάτσε εκεί και άφησε ήσυχο το έθνος να λύσει τα προβλήματά του με αλληλεγγύη».
Εκατομμύρια κάτοικοι αγωνίζονται να επιβιώσουν. Αδυνατώντας να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες, βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι κόποι μιας ζωής έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια. Γύρω τους, παντού καταστροφή. Το σπίτι τους πλέον είναι η ύπαιθρος, σε σκηνές, μπροστά σε φωτιές, μαγειρεύουν ό,τι μπορούν για να κρατηθούν στη ζωή και να ζεσταθούν.
Παραδίπλα, νέοι τάφοι ανοίγονται συνεχώς για τους ανθρώπους που χάθηκαν και τους χιλιάδες αγνοουμένους για τους οποίους η ελπίδα χάνεται.
AP Photo/Khalil Hamra
Aυταπάρνηση και κατάθεση ψυχής – Επιζώντες έγιναν διασώστες
Σε αυτή την αγωνιώδη μάχη με τον χρόνο, ο καθένας βοήθησε όπως και όσο μπορούσε. Επιζώντες έγιναν διασώστες, μια νοσοκόμα έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της για να σώσει μικρά παιδιά, ένας ανθρακωρύχος μπήκε σε μία τρύπα, κάτω από τόνους τσιμέντου και μπάζων για να σώσει μια εγκλωβισμένη. Οι προσωπικές ιστορίες συγκλονίζουν.
«Εκείνη τη στιγμή έκανα ότι πρόσταξε η καρδιά και η συνείδησή μου. Ακόμη και αν δεν τα ήξερα (τα παιδιά) το ίδιο θα έκανα» δήλωσε η νοσοκόμα από το Γκαζιαντέπ και τόνισε πώς αν συνέβαινε κάτι σε κάποιο από τα παιδιά δεν θα μπορούσε να το αντέξει. Είναι μία από τους αφανείς ήρωες του σεισμού, που ξεπέρασαν εαυτόν για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.
Όπως ο 23χρονος Ονούρ Μερμέρ. Ήταν και ο ίδιος εγκλωβισμένος για τέσσερις μέρες. Μετά από 83 ώρες κάτω από τα συντρίμμια, στις 9 Φεβρουαρίου βγήκε από τα χαλάσματα χάρη στους διασώστες. Η ευγνωμοσύνη του γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι τέτοια που μόλις ανάρρωσε και ο ίδιος έσπευσε να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης σκάβοντας με το φτυάρι. Έχει και ο ίδιος συγγενείς που ακόμη αγνοούνται.
Στις περιοχές που έχουν πληγεί επιχειρούν και ανθρακωρύχοι. Κάποιοι με την εμπειρία τους πηγαίνουν ακόμη και εκεί που δεν φτάνει κανένας άλλος. Σε μια τέτοια βοήθεια οφείλεται και η διάσωση μιας 40χρονης. Ένας ανθρακωρύχος μπήκε σε μια τρύπα με διάμετρο 80 εκατοστά για να φτάσει τη γυναίκα και να τη βγάλει έξω.
Σε αυτή την κατηγορία των ηρώων δεν είναι μόνο άνθρωποι… αλλά συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, που βοηθούν τους διασώστες στο έργο τους. Ένα από αυτά ήταν και ο Προτέο για την ομάδα του Μεξικού. Σκοτώθηκε στη διάρκεια κατάρρευσης ενώ προσπαθούσε να βρει κάποιο σημάδι ζωής. Περίλυπη η ομάδα διασωστών του Μεξικού που έφτασε στην Τουρκία μαζί με 15 σκυλιά, έκανε μια μικρή τελετή για να τιμήσει την μνήμη του Προτέο.
Πηγή: ΕΡΤ- Αποστολή στα Άδανα: Ελβίρα Κρίθαρη Διεθνές ρεπορτάζ: Κάλη Λέκκα, Ζέτα Κονταξή
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More