Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρότερα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης
Την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποφάσισαν στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της Ένωσης, με την Αθήνα να εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Συμβούλιο υιοθέτησε τις βασικές ελληνικές θέσεις.
Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν τα παράνομα δίκτυα διακινητών, πως οι εθελοντικές επανεγκαταστάσεις δεν είναι αποτελεσματικές, ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδοτικής βοήθειας στις χώρες πρώτης γραμμής καθώς και ότι για το Μεταναστευτικό πρέπει να αξιοποιηθούν και κονδύλια από τα Ταμεία Συνοχής.
«Θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Κι όταν αναφέρομαι σε όλα τα μέσα, αναφέρομαι και στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει φυσικά εμπόδια, όπως ο φράχτης τον οποίον κατασκευάζουμε στον Έβρο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Με πιλοτικά έργα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.
«Τα σύνορα πρέπει να ελέγχονται. Θα ενεργήσουμε για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης. Γι’ αυτό θα επικεντρωθούμε σε πιλοτικά έργα διαχείρισης των συνόρων», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου αποτυπώνεται η βούληση να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
-Αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση.
-Αναγνωρίζει την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
-Καλεί σε άμεση ενεργοποίηση κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και των υποδομών ελέγχου των συνόρων.
-Εστιάζει στην ανάγκη αποτελεσματικών επιστροφών προς τις χώρες προέλευσης
-Καταδικάζει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για πολιτικούς σκοπούς.
Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία, με την βελτίωση των υποδομών, την εγκατάσταση φυλακίων και την 24ωρη φύλαξη με κάμερες.
Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους στην προσύνοδο των Ευρωπαιων Σοσιαλιστών Aλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι χρειάζεται άμεσα μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για την αντιμετώπιση των διακινητών και αποδοχή επιστροφών.
«Περισσότερη αλληλεγγύη χρειάζεται και στο μεταναστευτικό, με ένα δίκαιο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης για να μην παίρνουν όλο το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής. Είναι ένα κοινό πρόβλημα, να το διαχειριστούμε όλοι μαζί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
O Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να αναθεωρηθεί ο κανονισμός που ρίχνει το βάρος στις πρώτες χώρες εισδοχής.
«Να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή ώστε οι χώρες να έχουν μόνιμα προγράμματα μετεγκατάστασης και η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο της Ε.Ε. και όχι μόνο στην πρώτη χώρα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης
Ικανοποίηση κυβέρνησης
Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά στο μέτωπο του μεταναστευτικού, που κυριάρχησε, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των «27».
Όπως επισημαίνεται, το Συμβούλιο υιοθετεί βασικές ελληνικές θέσεις.
Όσον αφορά την ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη-Μακρόν αυτή περιλάμβανε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, διμερή ζητήματα, ζητήματα της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας και το μεταναστευτικό.
Την Ελλάδα και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που παρέχει η χώρα μας στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς ευχαρίστησε μέσω ανάρτησης στο Twitter ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.
Συγκεκριμένα απαντώντας στο μήνυμα στο Twitter του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφραζε – χρησιμοποιώντας την Τουρκική γλώσσα – την οδύνη αλλά και τη στήριξη από την πλευρά της Ελλάδας, ο Ιμπραήμ Καλίν απάντησε σήμερα «Κύριε πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξή σας».
Στο μέτωπο του καταστροφικού σεισμού, που έπληξε την Τουρκία η Αθήνα επισημαίνει ότι θα εξακολουθεί να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και να οργανώνει την κοινωνία των πολιτών. Αυτό που τονίζεται, επίσης, είναι ότι ο σεισμός αυτός επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη σημασία που έχει δώσει η χώρα μας στην Πολιτική Προστασία.
Εκτίμηση της ελληνικής πρωτεύουσας είναι ότι η προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι στραμμένη το επόμενο διάστημα στο σεισμό, με την Αθήνα να σημειώνει ότι οι δεσμοί από την μια και την άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι ισχυροί και η ρητορική της ηγεσίας της γείτονος δεν πρέπει να δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More