Γάλλος αρχιτέκτονας: Τα παλιά κτίρια δεν ενσωματώνουν τις νέες σεισμολογικές γνώσεις
Μετά τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα, ο κόσμος ανησυχεί για μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τους ανθρώπους την επόμενη φορά; Μέρος της απάντησης βρίσκεται στην ικανότητα των κτιρίων να αντέχουν στους κραδασμούς. Το Ελβετικό ενημερωτικό μέσο Tout Un Monde μίλησε με τον Πατρίκ Κουλομπέλ, αρχιτέκτονα και συνιδρυτή της ΜΚΟ «Αρχιτέκτονες για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», η οποία συμβάλλει στην ανοικοδόμηση των περιοχών των καταστροφών.
Ένας σύνθετος τύπος κατασκευής
«Η σεισμική αντοχή ενός κτιρίου είναι ανάλογη του τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε», εξηγεί ο ειδικός. Αναλυτικότερα, «λαμβάνεται υπόψη το σχήμα του κτιρίου, ο τρόπος κατασκευής των θεμελίων του, η εσωτερική δομή του και όλα όσα σχετίζονται με την υπερκατασκευή του».
Επομένως, η σεισμική κατασκευή απαιτεί προηγμένα υπολογιστικά εργαλεία. Ο Πατρίκ Κουλομπέλ αναφέρει συγκεκριμένα τη «μοντελοποίηση» που αποσκοπεί στην πρόβλεψη της αντίδρασης ενός κτιρίου σε έναν κατακλυσμό. Αν και «σχετικά κατά προσέγγιση», οι υπολογισμοί αυτοί παρέχουν μια σημαντική ένδειξη της σταθερότητας της κατασκευής.
Καμία κατασκευή χωρίς κανόνες
Οι σεισμικοί κανονισμοί διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία. Έτσι, τα πρότυπα σύμφωνα με τα οποία δημιουργούνται τα κτίρια «δεν είναι τα ίδια στην Καραϊβική με αυτά της Βόρειας Ευρώπης». Η πρώτη περιοχή προσδιορίζεται ως περιοχή που βιώνει «συχνές σεισμικές επιταχύνσεις», ενώ στη δεύτερη δεν υπάρχει «σχεδόν καμία σεισμική δραστηριότητα». Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε πρόσφατα τις οδηγίες της. Από τον Μάιο του 2011, όλες οι οικοδομικές άδειες που υποβάλλονται υπόκεινται σε αυστηρότερα πρότυπα (Ευρωπαικός κώδικας 8).
Όμως «ένα κτίριο που χτίστηκε πριν από 15 χρόνια προφανώς δεν λαμβάνει υπόψη του τους ισχύοντες παρασεισμικούς κανόνες», υπογραμμίζει ο ειδικός. «Τότε, δεν γνωρίζαμε και δεν είχαμε τα ίδια μέσα διαστασιολόγησης όπως σήμερα».
Για τον αρχιτέκτονα που ειδικεύεται στις αντισεισμικές κατασκευές, δεν είναι μια πιθανή ασέβεια προς αυτούς τους κανόνες που εξηγεί γιατί έχουν καταρρεύσει τόσα πολλά κτίρια στην Τουρκία, αλλά μάλλον η έλλειψη γνώσεων και τεχνικών δεξιοτήτων κατά τη στιγμή της κατασκευής τους. Ως εκ τούτου, τάσσεται υπέρ μιας «αναγκαίας μετριοπάθειας των σχολίων σχετικά με τον κανονισμό». Πράγματι, είναι εξαιρετικά δαπανηρή η επένδυση σε σεισμική ενίσχυση από τη στιγμή που έχει κατασκευαστεί ένα κτίριο, γι’ αυτό και «αναπόφευκτα γίνονται επιλογές».
Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, υπάρχει μια λύση για την προετοιμασία
Αν και είναι ελκυστικό να πιστεύει κανείς ότι το να έχει κανείς συνηθίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, τον κάνει πιο προσεκτικό και ικανό να αντιλαμβάνεται καλύτερα το μέλλον, ο Πατρίκ Κουλομπέλ ομως δεν είναι αυτής της άποψης. «Ναι, οι Τούρκοι έχουν συνηθίσει τους σεισμούς, αλλά επειδή έχεις συνηθίσει ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι πιστεύεις ότι θα σου συμβεί το επόμενο πρωί», λέει.
Το ρήγμα που κινήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου σεισμού, το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, εντοπίστηκε, αλλά δεν ήταν αυτό που ανησύχησε περισσότερο τους κερδοσκόπους. Ένα σενάριο διάρρηξης είχε προβλεφθεί εδώ και αρκετά χρόνια κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Το τελευταίο βρίσκεται «πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη και επομένως μπορούμε να περιμένουμε εξαιρετικά σημαντικές ζημιές».
Όσον αφορά το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, δεν είχε μετακινηθεί εξαιρετικά σημαντικά από το 1880 περίπου, σημειώνει ο ειδικός. «Οι άνθρωποι δυστυχως ξεχνούν την ιστορία!» Όταν μια γενιά έχει βιώσει έναν σεισμό, τα πράγματα προφανώς αλλάζουν για την επόμενη, συνεχίζει. Αλλά οι επόμενες γενιές σίγουρα θα κρύβουν ορισμένες αναμνήσεις, και ως εκ τούτου ορισμένες προφυλάξεις.
Επομένως, η λύση για την καλύτερη προστασία των πληθυσμών στο μέλλον θα ήταν να θυμόμαστε τις καταστροφές του παρελθόντος, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο αρχιτέκτονα. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, «είναι τόσο συνηθισμένοι που έπρεπε να προσαρμοστούν». Δηλαδή, να προσαρμόσουν τα αντισεισμικά κτίρια οι οποία καταλήγουν σχεδόν πάντα να καταρρέουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «όλα τα νέα κτίρια είναι ενισχυμένα τόσο με χάλυβα όσο και με σκυρόδεμα. Αυτό τα καθιστά εξαιρετικά ισχυρά, ακόμη και σε περίπτωση σεισμού άνω των επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και σπάνια υπάρχουν θύματα». «Το 2011, ο μεγάλος σεισμός του Σεντάι δεν άφησε σχεδόν κανένα θύμα. Βασικά ήταν το τσουνάμι που σκότωσε τους ανθρώπους».
Πηγή: RTS – Radio Télévision Suisse
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More