Τροχοπέδη το «ακριβό χρήμα» για φοροδιαφυγή, κατώτατο μισθό – Απειλή για νέα «κόκκινα» δάνεια (video)
Ο ΓΓ της ΔΑΚΕ Εφοριακών Μπάμπης Καούκης, ερωτηθείς για την πορεία των ελέγχων στην αγορά για φοροδιαφυγή και τα τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες, σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή του ERTNEWS «Ενημέρωση»:
«Έχει περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Χρόνο με το χρόνο, λόγω της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και με τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, όλο και θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Υπάρχουν οι βελτιώσεις στα συστήματα και έχουμε συλλάβει περισσότερους παραβάτες δυστυχώς, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και έχουν βεβαιωθεί περισσότεροι φόροι στην εικόνα του κάθε φορολογούμενου,
Στην «άβυσσο» που χωρίζει ΓΣΕΕ – εργοδότες ως προς τον κατώτατο μισθό αναφέρθηκε ο εργατολόγος – τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στην ίδια εκπομπή. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης, η οποία έχει κατώτατο μισθό μικρότερο από εκείνον τον οποίο είχε το 2010. Συγκρίσιμες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, η οποία πρόσφατα αύξησε το μισθό της κατά 8% φτάνοντας στα 1.080 ευρώ, έχει συνολικά από το 2018 αυξήσει τον κατώτατο μισθό σε ένα ποσοστό 36%. Άρα καταλαβαίνουμε ότι η όποια αύξηση -είτε μιλάμε για 5,5 – 6 ή 7%- είναι πρακτικά μη ρεαλιστική. Άρα λοιπόν, υπό την έννοια αυτή, οι προτάσεις οι οποίες ακούγονται για επαναφορά του μισθού ουσιαστικά στα 751 ευρώ, την ώρα που η ακρίβεια, ο πληθωρισμός τρέχουν με διψήφια νούμερα και μάλιστα σε είδη πρώτης κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα κοντά στο 15%, κατά την άποψή μου δεν είναι πράγματι ρεαλιστική.
Η ΓΣΕΕ βεβαίως έχει διατυπώσει μια πρόταση με βάση το ενδιάμεσο εισόδημα, μια πρακτική η οποία πράγματι εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο 60% αυτού δηλαδή – και έχει υπολογίσει τον κατώτατο μισθό με βάση και τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα 826 ευρώ. Δεν μπορούμε να συζητάμε τίποτα λιγότερο από αυτό, δεδομένου ότι έχουμε τρομερές αυξήσεις σε πάρα πολλά προϊόντα, όπως είναι τα καύσιμα, τα τρόφιμα, η ενέργεια. Από κει και πέρα βεβαίως θα χρειαστεί και ένα ολιστικό πλαίσιο προστασίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μην ξεχνάμε ότι οι χώρες, η χώρα μας έχει ιδιαιτερότητες που δεν έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε η χώρα η οποία έχει περίπου το 95% των επιχειρήσεων που απασχολεί μέχρι 5 – 10 εργαζόμενους, άρα εδώ θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση».
Στην πίεση που συνεχώς ασκείται στους δανειολήπτες αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γραμματέας τομέα Ιδιωτικού Χρέους & Προστασίας Δανειοληπτών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Αναστασόπουλος. Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Το θέμα δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που του αναλογεί, υπό την έννοια ότι μιλάμε για μία αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα τορπιλίσει όχι μόνο τα δάνεια τα οποία πληρώνονται μέχρι σήμερα, αλλά και τα δάνεια τα οποία κατά το παρελθόν έχουν ρυθμιστεί. (…) Δάνεια τα οποία είχαν τακτοποιηθεί και ήταν κόκκινα στο μέλλον να “ξανακοκκινίζουν”.
Η τελευταία επιδότηση, η οποία είχε ανακοινωθεί να δοθεί από τις τράπεζες αναφορικά με μια επιδότηση 12 μηνών στο μισό της αύξησης του επιτοκίου, καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό ποσοστό των δανείων, τα οποία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, γιατί σκεφτείτε ότι τα κριτήρια τα οποία βάζει η πολιτεία μας με τις τράπεζες είναι τα ίδια με αυτά που δίνονται στους ευάλωτους οφειλέτες, οι οποίοι μπορούν να πτωχεύσουν και να παραμείνουν στο σπίτι ως ενοικιαστές. Δηλαδή μιλάμε για μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι καν μεσαία τάξη. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι πραγματικά φτωχοί.
Ως προς το ακανθώδες ζήτημα των τριετιών, ο εργατολόγος – τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, επισήμανε:
«Οι τριετίες αυτή τη στιγμή στερούν περίπου το 30% του κατώτατου μισθού, κυρίως τους νεοπροσλαμβανόμενους μετά το 2012. Πρέπει απαραίτητα να υπάρξει λύση και ξεπάγωμα των τριετιών».
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More