Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων: Καταγγέλλουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ότι υποεφοδιάζουν την αγορά

«Δεν ευθύνονται οι φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Και «δείχνουν» τις πολυεθνικές εταιρείες.

Της Σοφίας Πατραμάνη

Στη δημοσιότητα έδωσαν, σήμερα, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων έγγραφα με τα οποία καταγγέλλουν εννέα μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, για παράνομη και επικίνδυνη μείωση στον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με φάρμακα.

Τα έγγραφα μέσα από τα οποία κατονομάζονται οι συγκεκριμένες εταιρείες, στάλθηκαν, πριν από δύο μήνες, σε ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει, από τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι ελέγχονται εννέα μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα αποτελέσματα των διενεργούμενων ελέγχων ζητούν οι εκπρόσωποι του χονδρικού εμπορίου στο χώρο των φαρμάκων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, οι εκπρόσωποι των Φαρμακαποθηκάριων ανέφεραν, ακόμη, ότι περίπου 60 φαρμακαποθήκες – «σφραγίδα», που δεν είναι μέλη του Συλλόγου τους, δρουν παράνομα, προβαίνοντας σε εξαγωγές φαρμάκων.

Οι φαρμακαποθηκάριοι, αφού διευκρίνισαν ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα, λόγω της μειωμένης παραγωγής, επέρριψαν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τις ελλείψεις φαρμάκων, στη χώρα μας, «στις φαρμακευτικές εταιρείες που υποεφοδιάζουν την αγορά».

Η κ. Ειρήνη Μαρκάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων και ο γενικός γραμματέας του ΠΣΦ κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ζητούν:

Να ελέγχονται όλες οι βαθμίδες της διακίνησης του φαρμάκου (πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).
Να θεσπιστεί η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.

Οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ ανέφεραν ότι δεν ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές, για τις ελλείψεις φαρμάκων, τις οποίες πραγματοποιούν, νόμιμα, οι φαρμακαποθήκες. «Εξαγωγές πραγματοποιούνται από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φαρμάκων είναι η Γερμανία».

«Οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές – ενδοκοινοτική διακίνηση φαρμάκων – πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο μετά την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και σε κάθε περίπτωση, αφορούν μόνο προϊόντα των οποίων η εξαγωγή επιτρέπεται από τον ΕΟΦ».

«Από τη λίστα, στην οποία είναι σήμερα 200 προϊόντα σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, τα 185 δεν είναι σε έλλειψη», πρόσθεσε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Η τροφοδοσία της αγοράς,(σ.σ. από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες) σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα, πέρισυ, είναι σημαντικά μειωμένη. Από την ίδια εταιρεία παρέλαβα πέρισυ και εφέτος σκευάσματα, με την τροφοδοσία μου να είναι, εφέτος μειωμένη κατά 80%», επισημαίνει ο γ.γ. του ΠΣΦ.

Οι κ. Μαρκάκη και ο κ. Σκυλακάκης ανέφεραν, ακόμη, ότι οι φαρμακαποθήκες (μέλη του ΠΣΦ) ούτε αρνούνται τον έλεγχο, ούτε μπορούν να τον αρνηθούν. «Πρόσφατα μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τα αποθέματα φαρμάκων, που είναι σε έλλειψη, σε ειδική πλατφόρμα στον ΕΟΦ. Το κάναμε, αμέσως. Τελικά είμαστε οι μόνοι ελεγχόμενοι», σχολίασαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εκπρόσωποι του χονδρικού εμπορίου στο χώρο του φαρμάκου:

Oι φαρμακαποθήκες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι 94 ιδιωτικές και 42 συνεταιριστικές. Απασχολούν 4.000 εργαζόμενους.
Προ μνημονίων, για κάθε 100 ευρώ, που ξοδεύονταν στα φαρμακεία, ελάμβαναν:

Η Βιομηχανία 61ευρώ, η Φαρμακαποθήκη 7,8 ευρώ το Φαρμακείο 25,2 ευρώ και ΦΠΑ 6 ευρώ.

Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά:

Βιομηχανία 69,1 ευρώ (+ 13%), Φαρμακαποθήκη 4,6 ευρώ (-42%), Φαρμακείο 20,3 ευρώ (-17%), ΦΠΑ 6 ευρώ.

Νόμιμες παράλληλες εξαγωγές

Προ 15ετίας ήταν 1,2 δις ευρώ, το 2021 ήταν 400 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 66,6%).

Αναφορικά με τα φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκάριων ανέφεραν ότι:

«Η τροφοδοσία των φαρμακείων με τα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των εποχικών ιογενών λοιμώξεων (παρακεταμόλη και αντιβηχικά σιρόπια) αποκαθίσταται. Παρατηρoύνται ελλείψεις μόνο σε ένα σκεύασμα παρακεταμόλης, το οποίο περιέχει κωδεϊνη και σε αντιβηχικά σιρόπια με δύο συγκεκριμένες δραστικές ουσίες

Στα αντιβιοτικά για τα παιδιά με δραστική ουσία την αμοξυκιλλίνη εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα, λόγω μειωμένης διάθεσης από την παρασκευάστρια εταιρεία.

Οι ελλείψεις παραμένουν στα εισαγόμενα εισπνεόμενα, αλλά αποκαθίσταται το πρόβλημα στην παραγωγή των γενοσήμων.

Και οι πολίτες ανταποκρίνονται θετικά, πλέον, σε ό,τι αφορά τη χρήση γενόσημων φαρμάκων».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More