Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιδιαίτερα μειωμένος ο πληθυσμός της Ελλάδος

Ο πληθυσμός της Ελλάδος είναι μικρότερος από εκείνον που δίνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βάση της τελευταίας απογραφής, σημειώνει με ανησυχία ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα στοιχεία είναι χειρότερα από αυτά που παρουσιάζονται κατά την τελευταία απογραφή, και τα οποία αφορούν τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας και τους Έλληνες υπηκόους.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονταν μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας σχεδόν αποκλειστικά σε μια από τις δημογραφικές συνιστώσες, τη γονιμότητα/ γεννητικότητα, που μαζί με την μετανάστευση και εν μέρει την θνησιμότητα επηρέασαν καθοριστικά την εξέλιξη του πληθυσμού.

Η διαφορά του πληθυσμού μεταξύ της τελευταίας απογραφής του 2021 και της προηγούμενης του 2011 δεν μπορεί να είναι μόνο 187.000, σημειώνει ο κ. Κοτζαμάνης, καθώς το διάστημα ανάμεσα στις δυο απογραφές το ισοζύγιο γεννήσεις-θάνατοι των ημεδαπών είναι αρνητικό κατά 407.000, ενώ ταυτόχρονα αρνητικό είναι και το μεταναστευτικό ισοζύγιο, δηλαδή οι έξοδοι από την χώρα ήταν πολύ περισσότερες από τις εισόδους. Οι δε αλλοδαποί που απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα και εγράφησαν στα δημοτολόγια ανέρχονται σε 217.000.

Επανεκτίμησα τον πληθυσμό του 2011 τότε δεν απογράφηκαν όλοι, αλλά είμαστε  πολύ λιγότεροι από όσους καταγράφει η ΕΣΤΑΤ, που δίνει 9,717 εκατ. για το 2021, έναντι  10,161 εκατ. που έδωσε για το 2011. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, μεταξύ θανάτων και γεννήσεων η εκτιμώμενη μείωση του μονίμου πληθυσμού υπερβαίνει τις 440.000.

Ένας σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωση του δείγματος του πληθυσμού αφορά τους αλλοδαπούς, οι οποίοι στην προηγούμενη απογραφή του 2011, ανέρχονταν στις 912.000, αυξημένος κατά 150.000 σε σχέση με το 2001.

«Έχουμε ταυτόχρονα μια γήρανση του πληθυσμού και λιγότερες γεννήσεις. Τα νέα ζευγάρια είναι λιγότερα και γενούν λιγότερα παιδιά από τους γονείς τους, ενώ για να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ο πληθυσμός χρειάζεται να γενούν 2,1 παιδιά, κατά μέσο όρο».

Οι λόγοι που παρατηρούνται λιγότερες γεννήσεις είναι κοινωνικοί, οικονομικοί, εργασιακοί και ακολουθούν τον ρυθμό του σύγχρονου τρόπου ζωής, που κυριαρχεί στην Ευρώπη, όπου διαπιστώνονται επίσης μειωμένα ποσοστά γεννήσεων.

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά με εξαίρεση τον Δήμο Λάρισας όπου έχουν καταγραφεί περισσότερες γεννήσεις από θανάτους την τελευταία δεκαετία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More