Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σύσκεψη για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2023
Την συγκρότηση επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η σύνταξη τεκμηριωμένου πορίσματος για την παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα -μέσα από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σχετικού ερευνητικού προγράμματος- αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε χθες Πέμπτη, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος.
Την αφορμή για την σύσκεψη έδωσε το γεγονός ότι ήδη έχει γίνει, από πλευράς υπουργείου, η κατανομή των φυτοπροστατευτικών ουσιών για το 2023, η οποία δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες.
Οπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν οι διευθυντές ΔΑΟΚ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, την εν λόγω επιτροπή θα απαρτίζουν στελέχη από τις εν λόγω Διευθύνσεις των 5 Π.Ε. υπό τον συντονισμό του διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο. Η πανελλαδική έρευνα που θα αξιοποιήσει η επιτροπή διενεργήθηκε παράλληλα με το πρόγραμμα δακοκτονίας της περιόδου 2020 – 2021 και περιλάμβανε και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επιπλέον, έργο της επιτροπής θα είναι και η αξιοποίηση του επιτυχημένου πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησης και ελέγχου της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών, που υλοποιήθηκε το 2022. Με το πρόγραμμα αυτό δοκιμάστηκε η λειτουργία συσκευών (gps, ροόμετρα), οι οποίες τοποθετήθηκαν στα τρακτέρ που διενεργούσαν ψεκασμούς, καταγράφοντας την κίνησή τους σε κάθε αγρόκτημα αλλά και την ποσότητα του φυτοπροστατευτικού που καταναλώθηκε.
Ταυτόχρονα όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφονται και μεταφέρονται, μέσω κατάλληλου λογισμικού, στον αρμόδιο υπάλληλο, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσιών ελέγχου της ορθής εφαρμογής του προγράμματος. Επίσης για το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα η επιτροπή θα εκτιμήσει, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, το συνολικό κόστος που απαιτείται για την πλήρη κάλυψη στο σύνολο της Περιφέρειας.
Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και θα κατατεθεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών.
Σημειώνεται ότι ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος το τελευταίο δίμηνο και πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας, βρίσκεται σε συνεργασία και συνεννόηση με τον γενικό διευθυντή ΔΑΟΚ Δημήτρης Μητρόπουλο και τους διευθυντές ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων, σχετικά με την προετοιμασία του προγράμματος δακοπροστασίας για τον φετινό χρόνο.
Ειδικότερα η κάθε ΔΑΟΚ έχει καταγράψει τις ανάγκες της για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν για την απρόσκοπτη και επιτυχή εξέλιξή του.
Στο πλαίσιο αυτά ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων συναντήθηκε, την περασμένη Τρίτη 10 Ιανουαρίου, με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αννούλα Μαυρίδου, παρουσία και υπηρεσιακών στελεχών του εν λόγω υπουργείου. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε το θέμα των φυτοπροστατευτικών ουσιών δακοκτονίας, η κατανομή τους καθώς και η χρήση των κατάλληλων εγκεκριμένων δραστικών ουσιών σε κάθε ψεκασμό, όπως και ο αριθμός των απαιτούμενων ψεκασμών.
Θετικά αντιμετωπίστηκε από τα στελέχη του υπουργείου το ζήτημα που αφορά κυρίως στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως προς τη χρήση των κατάλληλων ουσιών ανά ψεκασμό και ακολούθως υποδείχθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να επιτευχθούν οι αντίστοιχες βελτιώσεις στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More