Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην ΕΡΤ: Πολύ μικρότερες οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Για τις ελλείψεις φαρμάκων, την παραγωγή δραστικών ουσιών από την Ασία, τα γενόσημα φάρμακα και τα στοκ στις φαρμακοαποθήκες μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Αναφορικά για το ποια είναι η εικόνα αυτή την ώρα που μιλάμε στην αγορά και κατά πόσο μας ανησυχούν οι ελλείψεις των φαρμάκων δήλωσε: «Η τακτική έλλειψης φαρμάκων είναι  ένα διαχρονικό πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίοδο, όμως, αυτό που βιώνουμε είναι το γεγονός ότι έχουμε μια εποχική έξαρση κάποιων ιογενών λοιμώξεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε αντιπυρετικά και κάποια αντιβιοτικά, τα οποία δυστυχώς παρουσιάζουν μια αποσπασματική διαθεσιμότητα. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι το ότι κάποιες πρώτες ύλες, όπως είναι η παρακεταμόλη ή αμοξυκιλλίνη, οι οποίες παράγονται στην Κίνα και την Ινδία, βρίσκονται σε περιορισμένη παραγωγή και τελικά σε έλλειψη, αφού δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες».

«Στην Ελλάδα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι μάλλον μικρότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία του Covid-19 έδειξε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την Ασία για την παραγωγή κάποιων δραστικών ουσιών φαρμάκων. Είναι απλές δραστικές ουσίες που καλώς η κακώς δεν παράγοντα στην Ευρώπη ή δεν παράγονται σε επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν την ευρωπαϊκή αγορά».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει εξάρτηση με τα φάρμακα και τις πρώτες ύλες με την Ασία ανέφερε: «Είναι απόρροια της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Η αγορά πλέον είναι εδώ και χρόνια παγκόσμια. Συνηθίζεται γενικώς να προμηθευόμαστε το οτιδήποτε από εκεί που είναι ανταγωνιστικότερο και φθηνότερο».

«Ως επί το πλείστον η δραστική ουσία που προμηθεύεται κατά βάση η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για να παράγει γενόσημα, προέρχεται και αυτή από την Ασία.  Ωστόσο όμως το γεγονός ότι έχουμε μια ισχυρή τοπική φαρμακοβιομηχανία μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευόμαστε την τοπική παραγωγή με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να καλύπτουμε ανάγκες πολύ ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε γενόσημα. Επίσης, τα γενόσημα στην προκειμένη περίπτωση πάνε με την καθοδήγηση γιατρού και φαρμακοποιού. Μπορούν να καλύψουν ανάγκες άλλων αντιπυρετικών. Δηλαδή αν δεν βρίσκω παρακεταμόλη μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο. Ως γιατροί και ως φαρμακοποιοί είμαστε άριστα εκπαιδευμένοι για αυτό».

Για τα φάρμακα στην Ελλάδα που είναι φθηνότερα και κατά πόσο επηρέαζεται η έλλειψη από αυτό αποκάλυψε: «Είναι γεγονός ότι τα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν από τις πιο χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Μακροχρόνια είναι και αυτό μια αιτία που μπορεί να ενισχύει τις ελλείψεις. Για ποιο λόγο; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το εμπόριο αγαθών είναι ελεύθερο. Αυτό λοιπόν οδηγεί σε μια κατάσταση κατά την οποία εισάγουμε φάρμακα στη χώρα μας από άλλες χώρες και επειδή είναι φθηνότερα οι αλυσίδες διανομής των φαρμάκων επωφελούνται από αυτή την διαφορά τιμής και επανεξάγουν μέρους αυτών των προϊόντων στην Ευρώπη».

«Αυτό δεν είναι παράνομο. Αυτό όμως που δεν είναι σύννομο είναι να προτεροποιείται αυτή η εξαγωγή σε σχέση με την κάλυψη των τοπικών αναγκών. Αν δεν καλύπτονται οι τοπικές ανάγκες, δεν θα έπρεπε τα προϊόντα να κάνουν επανεξαγωγή. Και αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί οι έλεγχοι δεν είναι πάντα αυτοί που θα έπρεπε και έτσι έχουμε ελλείψεις. Ενισχύθηκε η λίστα των φαρμάκων των οποίων η επανεξαγωγή απαγορεύτηκε. Για αυτό και μεσοπρόθεσμα ήδη βλέπουμε κάποια πρώτα σημάδια βελτίωσης, αλλά μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Λουκέτο σε δύο φαρμακοαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο

Για το έλεγχο του Υπουργείου στις φαρμακοαποθήκες που κρατάνε στοκ υποστήριξε:  «Το υπουργείο τελευταία έχει ζητήσει τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών και για αυτό σε δύο που δεν τα έδωσαν τους αφαίρεσε και την άδεια. Αυτό έγινε για να δει σε τι ύψος βρίσκονται αυτά τα αποθέματα, αν θα έπρεπε να είναι σε αυτό το επίπεδο και αν θα έπρεπε να διατεθούν στην αγορά. Επίσης η απαγόρευση εξαγωγής θα κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτή η πιθανότητα ουσιαστικά ελαχιστοποιείται είτε μηδενίζεται γιατί τα φάρμακα θα βαδίζουν προς την ημερομηνία λήξης τους και θα πρέπει να βγουν στην αγορά».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένο κόστος παραγωγής σε όλα τα προϊόντα λόγω ενεργειακού κόστους και κόστους πρώτων υλών και μεταβάλλουν τις τιμές τους. Όμως για το φάρμακο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί είναι σε διατίμηση. Παρόλα αυτά υπάρχουν φάρμακα που είναι πάρα πολύ φτηνά, στα οποία θα πρέπει να ληφθεί μια μέριμνα προσαρμογής της τιμής τους».

Κλείνοντας δήλωσε: «Πιστεύω πως με τα μέτρα που συζητήθηκαν στο υπουργείο αναφορικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων, σε συνδυασμό βέβαια και με μια καλύτερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, η κατάσταση θα βελτιωθεί».

«Υπάρχει ένα πλαίσιο που μιλά για όχι αποθήκες ότι οι εταιρείες πρέπει να διαθέτουν στοκ για τρεις μήνες. Σημασία δεν έχει το στοκ που υπάρχει, αλλά το πόσο προϊόν μπορεί να διατεθεί στη μονάδα του χρόνου. Επομένως, αν βγάζοντας το κτίριο μηνών στην αγορά, το ερώτημα είναι θα μείνει τρεις μήνες στην αγορά;».

 Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More