Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πιο θερμή πρωτοχρονιά της Ευρώπης

Οι εναλλαγές των θερμοκρασιών, που προκαλείται από την κλιματική κρίση έχει πολλαπλές επιπτώσεις και αυτές θα γίνουν άμεσα εμφανείς στις δενδροκαλλιέργειες.

Οι αλλαγές που έρχονται θα είναι μεγάλες και η μητέρα φύση τις προκαλεί και τις υφίσταται. Οι άνθρωποι θα βρεθούν προ εκπλήξεων και η λεγόμενη εύκρατη ζώνη μετακινείται βορειότερα, τουλάχιστον για κάποιες καλλιέργειες.

Ο Δημήτρης Σταυρίδης, Προϊστάμενος Προστασίας Φυτών, Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εξηγεί τι σημαίνει η καλοκαιρία εν μέσω χειμώνα.

«Η ζέστη δεν επιτρέπει στα δέντρα να ολοκληρώσουν τον λήθαργο, που έχουν ανάγκη για να ανθοφορήσουν την άνοιξη. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και μείον 15ο βαθμούς τα δέντρα ανταπεξέρχονται γιατί από το φθινόπωρο προετοιμάζονται για αυτήν την διαδικασία. Ισχυροποιούν τους ιστούς τους για να διατηρηθούν τον χειμώνα σε τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες. Κάθε δέντρο χρειάζεται ορισμένο αριθμό ωρών ανάπαυσης, συνήθως δυο με εννέα και υπάρχουν δέντρα που χρειάζονται έως και 1500 ώρες».

Εάν δεν συμπληρωθούν αυτές οι ώρες επηρεάζεται αρνητικά η ετήσια παραγωγή των  δέντρων, κάτι το οποίο γίνεται εμφανές κατά την διάρκεια της βλαστικής περιόδου και επιβεβαιώνεται με την συγκομιδή, καθώς η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη.

«Η απώλεια της παραγωγής μπορεί να είναι και ολική». Εάν περάσει την διαδικασία του ληθάργου έπειτα από ένα σχετικά ήπιο χειμώνα και ακολουθήσουν παγετοί την άνοιξη το πρόβλημα θα διογκωθεί και οι σοδειές θα καταστραφούν.

Αυτό συμβαίνει περιστασιακά στην φύση, αλλά το φαινόμενο γίνεται συχνότερο και με μεγαλύτερη ένταση, σημειώνει ο κ. Σταυρίδης.

Επίσης, εκτός από τις καλλιέργειες υπάρχουν προβλήματα και με τα έντομα. Το 2018 η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους μείον δυο βαθμούς πανελλαδικά. Ενδεικτικά για την ελιά, ο δάκος πεθαίνει κάτω από τους μείον 4 βαθμούς για κάποιες ώρες. Εφ’ όσον δεν καταστραφεί με φυσικό τρόπο ο δάκος όσοι ψεκασμοί και να γίνουν δεν έχουν αποτέλεσμα. Εάν δεν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες τότε θα ακολουθήσει καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, που σημαίνει απώλειες σε εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται, τονίζει ο κ. Σταυρίδης. «Τα δέντρα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα δαμάσκηνα, που χρειάζονται  600 – 1700 ώρες χαμηλών θερμοκρασιών, τα  κεράσια 800- 1500 ώρες, τα ροδάκινα 600- 1200 ώρες, τα μήλα 800- 1700 ώρες, πολύ δύσκολο για να συμπληρωθούν».

Η φύση με την σοφία της δημιούργησε τια κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, οι οποίες φαίνεται πως βρίσκονται στο μεταίχμιο μιας κρίσιμης περιόδου, από την οποία είναι άγνωστο εάν θα ανακάμψουν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More