Ο «γρίφος» των εκλογών: Τα σενάρια για ανοιξιάτικες κάλπες και οι ιδιαιτερότητες
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές εισέρχεται η χώρα με την αλλαγή του χρόνου. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει 30 νομοσχέδια μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών βρίσκονται πια επισήμως στο τραπέζι μετά τον διάλογο του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ: «Μετά τον Απρίλιο, μια εβδομάδα πριν, μια εβδομάδα μετά είναι όλα ανοιχτά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας δίνει αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο ανοχής του ΚΚΕ σε σενάρια συγκυβέρνησης.
Τη σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν ο διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ Γιάννης Τρουπής και ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Γιώργος Κουβαράς.
Όπως είπε ο Γιάννης Τρουπής από τη στιγμή που υπήρξε αυτή η στιχομυθία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Δημήτρη Κουτσούμπα γίνεται πολύς λόγος. «Η αλήθεια είναι ότι και θέλω να το πω αυτό σοφότεροι δεν γίναμε γιατί στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσε αυτό το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου ότι εκεί ήταν ο πιθανότερος σχεδιασμός της κυβέρνησης, όμως έχει τη σημασία της αυτή τη στιχομυθία, γιατί έγινε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου».
Κατά τους δυο δημοσιογράφους το συγκεκριμένο σενάριο έχει τρεις ημερομηνίες: 26 Μαρτίου, 2 Απριλίου και 9 Απριλίου που είναι Κυριακή των Βαΐων. Για την τελευταία ημερομηνία ο διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ είπε «αυτό να το κρατήσουμε γιατί αρχίζει και η Εκκλησία και θα συρρέουν οι πιστοί στις εκκλησίες».
Τα κρίσιμα στοιχεία στο δίμηνο τρίμηνο που ακολουθεί
«Σε αυτή λοιπόν την εκλογική διαδικασία που εν πολλοίς έχει προεξοφληθεί τουλάχιστον μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο χρόνος -όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση- που απομένει από σήμερα 2 Ιανουαρίου μέχρι και εκείνες τις μέρες της εκλογικής διαδικασίας. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, άρα λοιπόν, σε αυτό το δίμηνο, δυόμισι μήνες να πούμε έτσι βαριά – βαριά, όλα τα κομματικά επιτελεία θα θελήσουν να μην κάνουν το μεγάλο λάθος πολιτικό λάθος. Διότι από τότε που θα κάνουν το λάθος θα είναι πολύ μικρός ο χρόνος αντίδρασης» τόνισε ακόμα ο Γιάννης Τρουπής. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες απάντησε ότι προφανώς και ναι αναφέροντας χαρακτηριστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων και την πανδημία. Πρόσθεσε ότι και στο πολιτικό πεδίο υπάρχουν ζητήματα που προφανώς μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν, όπως το θέμα των παρακολουθήσεων και συμπλήρωσε ότι «αναλόγως με το πώς θα κυλήσουν όλα αυτά λοιπόν είναι μια δύσκολη εξίσωση με πολλές παραμέτρους».
Σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά για το τι είναι αυτό που διαφοροποιεί αυτές τις κάλπες σε σχέση με προηγούμενες έγινε αναφορά στην απλή αναλογική.
Ακόμα ο Γιάννης Τρουπής αναφέρθηκε στη συνέντευξη του κυρίου Κουτσούμπα στην εφημερίδα Τα Νέα «που ουσιαστικά αποκλείει την πιθανότητα συμμετοχής του ΚΚΕ και σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και σε ψήφο ανοχής».
«Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα δούμε δύο αρχηγούς κομμάτων που έχουν ήδη γίνει πρωθυπουργοί να θέλουν τη νέα λαϊκή εντολή. Μητσοτάκης -Τσίπρας λοιπόν θα θελήσουν να διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο έχοντας ευθεία αντιπαράθεση των πεπραγμένων τους και τρίτο στοιχείο θα είναι οι εκλογές στην Τουρκία, στη γειτονιά μας ενώ θα έχουμε εκλογές και στην Κύπρο».
Ο Αλ. Τσίπρας στη Βραζιλία – Μπαράζ διπλωματικών επαφών με ξένους ηγέτες
Στο μεταξύ από τη Βραζιλία, την οποία επισκέφθηκε ως προσκεκλημένος του νέου προέδρου Λούλα για την τελετή ορκωμοσίας του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Αργεντίνο πρόεδρο Φερνάντεζ, τον Πρόεδρο της Γερμανίας Σταϊνμάιερ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην Ευρώπη στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος -παρουσία και του πρώην Προέδρου της Χιλής- σχολίασε: «Εδώ είμαστε τρεις γενιές αριστερών: ο παππούς (σ.σ. έδειξε τον Λάγκος), ο πατέρας (σ.σ. έδειξε τον εαυτό του) και ο γιος (σ.σ. έδειξε τον Αλέξη Τσίπρα)».
«Θα γίνουν στον χρόνο που πρέπει οι εκλογές. Ο Πρωθυπουργός τα έχει σταθμίσει όλα. Νομίζω ότι θα κάνει τις ανακοινώσεις στον χρόνο που πρέπει» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμός Mega.
Είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού για το ότι δεν ξέρουμε σαφώς την ημερομηνία των εκλογών και παίζουμε (…) Δεν έχω ξαναδεί εγώ άλλη φορά να έχουμε αυτό το γαϊτανάκι των αριθμών» τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ΕΡΤ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προτάσσουν το κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, με το βλέμμα στραμμένο στη δημοσιονομική ισορροπία και με αιχμή τον κατώτατο μισθό που αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα προ μνημονίων από τον Απρίλιο, όπως «φωτογράφισε» ο Πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Στο «φουλ» οι μηχανές της κυβέρνησης
Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζει ρυθμούς, καθώς στόχος είναι η ψήφιση πάνω από 30 νομοσχεδίων, πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πυκνώσουν τις περιοδείες τους το επόμενο διάστημα, ενώ -από την πλευρά τους- στον Περισσό, αποκλείουν κάθε πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια “προοδευτική” κυβέρνηση μούφα (…) Την τελευταία φορά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Η κατάληξη γνωστή, αφού γνωρίσαμε την πιο μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε» ανέφερε στην εφημερίδα Τα Νέα, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει η οικονομία και η ακρίβεια, την ίδια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει και την υπόθεση του γαλάζιου βουλευτή Θεμιστοκλή Χειμάρα για συμβάσεις ύψους 400.000 ευρώ που φέρεται να έχει συνάψει η εταιρεία του με το δημόσιο.
«Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη για τον “νέο Πάτση” κ. Χειμάρα, αντί για τη διαγραφή του (…) επιβεβαιώνει ότι κάθε ημέρα παραμονής του στην διακυβέρνηση της χώρας σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο πλιάτσικο των ημετέρων στο δημόσιο χρήμα» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Έλληνας πολίτης αυτή τη στιγμή που μας παρακολουθεί την υπερφορολόγηση, τους 29 φόρους που επιβάλατε(…) και ήρθε η Νέα Δημοκρατία και μείωσε 50 φόρους» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
«Εμείς μιλάμε για τη σοσιαλδημοκρατία που θα πάρει τους ανθρώπους τους μη προνομιούχους από το περιθώριο και θα τους δώσει ξανά αξιοπρέπεια» τόνισε από την πλευρά της στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη.
Η Ελληνική Λύση σημειώνει ότι «δεν θέλει να συγκυβερνήσει, αλλά να κυβερνήσει ώστε να αποτρέψει τις Πρέσπες του Αιγαίου που απεργάζονται από κοινού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».
Οι περισσότερες από τις λίστες με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων αναμένονται -κατά πληροφορίες- μέχρι το τέλος του μήνα.
Πηγή: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Ανάλυση: Γιάννης Τρουπής
Σχετικά Άρθρα: Σε προεκλογική τροχιά η χώρα – Φουντώνουν τα σενάρια για κάλπες τον Απρίλιο (video)
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More