Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του London Greek Film Festival – Winter edition

Σημαντική ήταν η 17η Δεκεμβρίου για τους διαγωνιζόμενους – δημιουργούς και νικητές του 16ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου 2022. Για πρώτη φορά, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε δύο εκδόσεις, την καλοκαιρινή και τη χειμερινή. Στην χειμερινή του έκδοση φέτος, τα Βραβεία  Οδυσσέας από το 2008, τα Βραβεία Cosmocinema από το 2018, και τα νεοφερμένα Acting Code Awards, αφορούν μεταξύ άλλων ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, έργα βιντεοτέχνης, και σενάρια μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, από όλο τον κόσμο, τόσο Ελλήνων, όσο και ξένων δημιουργών (με την προϋπόθεση να είναι η θεματολογία του φιλμ ελληνική) .

Όπως δήλωσε στη «Φωνή της Ελλάδας», την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και σκηνοθέτης κ. Χρήστος Προσύλης,”το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου ξεκίνησε το 2008 και έκτοτε προάγει διεθνώς το σύγχρονο Ελληνικό σινεμά και τον ελληνικό πολιτισμό εν γένει σε όλες τις εκφάνσεις του στο εξωτερικό.  Από το 2020 το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου λαμβάνει χώρα σε υβριδική μορφή: τόσο με το διαγωνιστικό του μέρος όπως πάντα, όσο και κατά περίπτωση με επιλεγμένες ειδικές διαδικτυακές ή εσωτερικές προβολές και δράσεις. Τον Νοέμβριο του 2022, συνδέθηκε άρρηκτα και με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου σε μια πολλά υποσχόμενη και δημιουργική συνεργασία”.    

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ενώ φέτος χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία κ. Ιωάννης Ραπτάκης.   

Τα βραβεία:  

Η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου Purgatory (Καθαρτήριο) κέρδισε τρία βραβεία: βραβείο cosmocinema καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, και σκηνοθεσίας και βραβείο ανδρικού ρόλου (Acting Code Award) για τον Θοδωρή Κατσαφάδο.  

Βραβεία καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας κέρδισαν και οι Φαίη Λέλιος, για την ταινία Θίσβη (Acting Code Award) αλλά και ο Θοδωρης Βουρνάς που έλαβε το τιμητικο βραβειο ΟΔΥΣΣΕΑΣ για την ταινία του Ηθικοί Κανόνες (Moral Rules).  

Επίσης βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ πήραν οι: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος για την ταινία του «Ξερολιθιά» (Xerolithia) -Odysseus Awards, Θωμάς Σιδέρης «ο Γάμος στην Αφρίν»(The wedding in Afrin)- Cosmocinema Awards και Γιάννης Φλούλης για τους «Νομάδες» (Nomads)-Acting Code Awards.  

Βραβείο για την καλύτερη ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους πήραν οι :  

Ταξιάρχης Δελληγιάννης και Βασίλης Τσιουβάρας για την ταίνια Α λα καρτ (A la carte) – Acting Code Awards, ο Εμμανουήλ Ουίλλιαμ Μανδηλάρας για την ταινία «Τσίπ» (Tsip) – Odysseus Awards και η Αννα Μαρία Χριστοφίδου απο την Κύπρο για την ταινία «Αποκομένοι» (Disconnected) – Cosmocinema Awards. Στην ίδια ταινία, η ηθοποιος Μαριάννα Νεοφύτου απέσπασε και βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.   

Τα βραβεία καλύτερου σεναρίου μεγάλου μήκους τα απέσπασαν οι:  

Νίκη Λαμπροπούλου για το «Η απεραντοσύνη του γαλάζιου» (Infinity Blue)  – Odysseus Awards,  Σου Καρυπίδης για τα «Πλατανάκια» (Platanakia (Pla-ta-na-kia), Σέρρες), – Cosmocinema Awards, Έκτορας Δέλτα για το «Σ για Σεφ» (C for Chef) – Acting Code Awards.

Βραβείο καλύτερου σεναρίου μικρού μήκους πήραν οι :  

Ανδριάνα Σαπρίκη και Ηλίας Φλωράκης για την ταινία «Ντόροθι» (Dorothy) – Acting Code Awards, Γιώργος Σιβετίδης (Ηνωμένο Βασίλειο) για την ταινία «Η τελευταία νύχτα της Μαίριλυν» (Mairilyn’s Last night) – Cosmocinema Awards, Άννα Τενέζη (Κύπρος) για την ταινία «Μπέλκυ» (Belki) – Odysseus Awards, ενώ βραβείο ειδικής μνείας καλύτερου σεναρίου μικρού μήκους δόθηκε στον Νίκο Σκουλά για την ταινία «Με μια ανάσα» (With one breath) – Acting Code Awards.

Τα Active Code χάρισαν και δυο ακόμα βραβεία, ένα για Video Art στην ΓΜ Τουλιάτου για την ταινία «Άδηλος» (Latent) και ένα για καλύτερη πειραματική ταινία στην Νοέμη Βασιλειάδου για το «Μέσα στην κιβωτό ή όλα τα πράγματα που χάνονται» (Inside the ark or all the things that are getting lost).   

Τέλος, απονεμήθηκαν και βραβεία οπτικοακουστικής ποίησης με πρώτο νικητή τον Γιώργο Σιβετίδη για τους «Δελφούς» (Delphi) και ακολούθησαν η Βασιλικη Κούβελα (Βάλια) για το «Τι μπορώ να πω» (What can I say) και στην τρίτη θέση η Εύα Γ.Κ για τις «Αναμνήσεις» (Memories).   

 Πηγή: Φωνή της Ελλάδας  

Επιμέλεια: Κατερίνα Μπατζάκη  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More