Κυρ. Μητσοτάκης: Η Συμμαχία επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Σε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατέληξαν οι ηγεσίες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Μαδρίτη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας. Όχημα, η υπογραφή ενός μνημονίου 10 σημείων, στο πλαίσιο του οποίου οι τρεις χώρες, μεταξύ άλλων δεσμεύονται να υποστηρίζουν η μία την άλλη, απέναντι στην τρομοκρατία. Ο Ερντογάν έως τώρα δεν είπε απολύτως τίποτε για τα ζητήματα που έθετε μέχρι τώρα και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καλωσόρισε την εξέλιξη με τη Φινλανδία και τη Σουηδία ο πρωθυπουργός
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.
Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.
Η συμφωνία για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία σχολίασαν σε υψηλούς τόνους τόσο την αντίδραση της κυβέρνησης, όσο κι αυτή καθαυτή τη συμφωνία.
Καμία αναφορά από Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά
Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, στη Μαδρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν, στην τοποθέτησή του, δεν ανέφερε απολύτως για όλα τα ζητήματα που έθετε στο προηγούμενο διάστημα.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην τοποθέτηση του ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις αναθεωρητικές του θέσεις για τα ελληνοτουρκικά.
Έκανε νύξεις για τα της τρομοκρατίας, με αναφορές στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν και το PKK, ενώ αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, με έμφαση στον πληθωρισμό που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα την Τουρκία.
Η Αθήνα αποτιμά θετικά την άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για τη στάση της Τουρκίας.
«Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές», τόνισε. Ακόμα ο πρωθυπουργός είπε: «δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».
Στα του χθεσινού δείπνου που παρέθεσε στους ηγέτες ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, πρέπει να σταθούμε στο νέο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της και για το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει διμερή συνάντηση και σήμερα.
Τις εργασίες της συνόδου κορυφής της συμμαχίας θα απασχολήσουν οι νέες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ από τη Ρωσία και την Κίνα και η ενίσχυση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στην ανατολική Ευρώπη. Οι 30 ηγέτες στέλνουν ηχηρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας με την έγκριση του νέου Στρατηγικού Δόγματος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Οι αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης για τη συμφωνία στη Μαδρίτη
Η συμφωνία για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία σχολίασαν σε υψηλούς τόνους τόσο την αντίδραση της κυβέρνησης, όσο κι αυτή καθαυτή τη συμφωνία.
Αποστολή σε Μαδρίτη: Δημήτρης Γκάτσιος και Νίκος Μελέτη- Ανταποκρίσεις: Δώρα και Αριάνα Φερεντίνου, Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More