Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ουκρανός υπ. Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην ΕΡΤ: Κάλεσμα συνεργασίας σε ελληνικές εταιρείες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πρώτος πόλεμος της ηλεκτρονικής εποχής, ο πρώτος κυβερνοπόλεμος. Το Telegram και το Whatsapp αντικατέστησαν τους κλασικούς ασυρμάτους, τα κρυπτονομίσματα έγιναν πηγή χρηματοδότησης των αμυνομένων, οι δορυφόροι του Ίλον Μασκ κράτησαν τις επικοινωνίες ανοιχτές. Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία έδειξε απίστευτα αμυντικά «ψηφιακά» αντανακλαστικά. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη, πήρε συνέντευξη από τον υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας, Μιχαΐλο Φεντόροβ.

Ήταν δυο μέρες μετά την 24η Φεβρουαρίου όταν ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός στρατού ειδικών πληροφορικής για να πολεμήσουν στον παράλληλο, ύπουλο πόλεμο κυβερνοεπιθέσεων και προπαγάνδας που διεξάγεται στο δίκτυο.

«Δυόμιση χρόνια τώρα φτιάχνουμε την ψηφιακή κυβέρνηση, δυόμιση χρόνια τώρα φτιάχνουμε το δημοφιλές πρόγραμμα DIIA. Εδώ και δυόμιση χρόνια ζούμε σε μόνιμη βάση με κυβερνοεπιθέσεις από Ρώσους. Εδώ και δυόμιση χρόνια αμυνόμαστε και ποτέ δεν ξεκινήσαμε πρώτοι επίθεση αλλά όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, έπρεπε. Και από αυτές υπάρχει καλό αποτέλεσμα. Έχουμε ενώσει όλους τους «ΙΤ» εθελοντές, κυβερνοχάκερς, όλες τις εταιρίες που ασχολούνται με την κυβερνοάμυνα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μιχαΐλο Φεντόροβ, ο νεότερος στο κυβερνητικό σχήμα, έχει διακριθεί για τις ψηφιακές του καμπάνιες. Αλλά καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία βρίσκεται πια στον τέταρτο μήνα, πλέον είναι ο συντονιστής των παρασκηνιακών ψηφιακών επιθέσεων. Μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ για όλη την αθέατη δουλειά που κάνει η ομάδα του.

«Λίγες μέρες πριν τον πόλεμο, πριν την πρώτη μέρα, δεχτήκαμε μια επίθεση σε μια εγκατάσταση που έχει να κάνει με δορυφορικές τηλεπικοινωνίες (…) εφαρμόσαμε σωστές πολιτικές, βρήκαμε τις καλύτερες εταιρίες για να φτιάξουμε την υποδομή μας, την άμυνα της χώρας, εφαρμόζουμε όλους τους κανόνες προκειμένου να είναι το σύστημά μας θωρακισμένο και συνέχεια κάνουμε bug bounting. Για τη δουλειά αυτή έχουμε χάκερς που διορθώνουν τα σφάλματα, εφαρμόζουμε όλους τους κανόνες της κυνερνοάμυνας και πρακτικές από διάφορες εταιρίες όπως η Tesla και άλλες εταιρείες» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός.

Μέσα σε μια εβδομάδα ο ουκρανικός κυβερνοστρατός εξουδετερώνει περισσότερους από 800 ρωσικούς στόχους και αποκρούει χιλιάδες επιθέσεις.

«Τις πρώτες μέρες του πολέμου βγήκαν πολλές φωτογραφίες από Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο πεδίο. Πολλές φωτογραφίες εκείνων που παραδόθηκαν ή εθελοντών που πολέμησαν μαζί μας, είχαμε πάρα πολύ μεγάλο όγκο περιεχομένου -μια τεράστια βάση δεδομένων. Κι αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης για να βρίσκουμε τις σελίδες τους στα social media ή στις πλατφόρμες επικοινωνίας, ή μέσα στο web, και με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώσαμε πολύ μεγάλο όγκο στοιχείων και προσωπικών δεδομένων» ανέφερε ο Μιχαΐλο Φεντόροβ.

Μέσω της τεχνολογίας αναμένεται να στοιχειοθετηθούν και οι κατηγορίες κατά προσώπων που θα κατατεθούν στη γενική εισαγγελία.

«Ήταν ένας ρώσος στρατιώτης ο οποίος όταν αιχμαλωτίστηκε παρίστανε τον Ουκρανό. Ήταν στο νοσοκομείο και προσποιούνταν ότι είχε αμνησία. Βρήκαμε ποιος είναι μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αποδείχθηκε ότι ήταν ρώσος στρατιώτης. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να αποφύγει την ποινική τιμωρία. Θα λογοδοτήσει πλέον σε ποινικό δικαστήριο» είπε ο Μ. Φεντόροβ.

Στο application DIIA, ένα εφάμιλλο του δικού μας gov.gr, ένα one stop shop, πλέον έχουν ενταχθεί όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και προϊόντα κι έχουν εγγραφεί 17 εκατομμύρια χρήστες.

Η Ουκρανία συνεργάζεται με δεκάδες πολυεθνικές, η τεχνολογία SpaceX είναι παρούσα, χιλιάδες τερματικά starlink έχουν βοηθήσει στην επαναδόμηση των τεχνολογικών προϊόντων της χώρας.

Η Κάτια Αντωνιάδη τον ρώτησε τη γνώμη του για την ελληνική ψηφιακή αγορά και εκείνος απηύθυνε κάλεσμα για σύμπραξη.

«Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές εταιρείες τεχνολογίας. Πολλές αποτελεσματικές εταιρίες που ασχολούνται με την κυβερνοάμυνα -με μερικές έχουμε ήδη επικοινωνία, για μερικές άλλες απλώς ξέρουμε τα προϊόντα τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την υποστήριξη και θα ήθελα να απευθύνω κάλεσμα σε εταιρείες που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας, ελληνικές εταιρείες» τόνισε ο Μιχαΐλο Φεντόροβ.

Η ψηφιακή κατάσταση της Ουκρανίας βρίσκεται στο 90% της σε σχέση με πριν τον πόλεμο. Με λίγα λόγια, όπως είπε, η εισβολή υπήρξε επιταχυντής των ψηφιακών εξελίξεων, κάτι που η Ουκρανία οφείλει να αξιοποιήσει την επόμενη μέρα.

Αποστολή στο Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More