Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εκτοξεύει τον πρώτο της επιχειρησιακό υπερηχητικό πύραυλο

Ο νέος AGM-183A, πύραυλος ταχείας αντίδρασης από αέρος, ή ARRW «Βέλος», αναμένεται να είναι το πρώτο υπερηχητικό όπλο του στρατού των ΗΠΑ που θα βρίσκεται σε επιχειρησιακή κατάσταση. Η ακριβής ταχύτητα του AGM-183A δεν είναι γνωστή, αν και λέγεται ότι το όπλο που σχεδίασε η εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν βασίζεται σε προηγούμενα δοκιμαστικά οχήματα που κατασκευάστηκαν από την εταιρία DARPA, τα οποία φέρονται να έχουν μέγιστη ταχύτητα 20 Mach, ή 24.000 χλμ/ώρα.

Η επιτυχημένη δοκιμή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου σε πεδίο ασκήσεων στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της USAF που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. «Αυτή η δοκιμή ήταν η πρώτη εκτόξευση ενός πλήρους πρωτότυπου επιχειρησιακού πυραύλου», έγραψαν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση. «Μετά την αποκόλληση του πυραύλου από το αεροσκάφος, έφτασε σε υπερηχητικές ταχύτητες μεγαλύτερες από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, ολοκλήρωσε την πορεία πτήσης του και πυροδοτήθηκε στην περιοχή του τερματικού σταθμού. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλοι οι στόχοι επιτεύχθηκαν».

«Η ομάδα των πυραύλων ARRW σχεδίασε και δοκίμασε με επιτυχία έναν υπερηχητικό πύραυλο που εκτοξεύεται από τον αέρα μέσα σε πέντε χρόνια», δήλωσε ο ταξίαρχος Ιάσων Μπαρτολομέι, επικεφαλής του προγράμματος της Διεύθυνσης Εξοπλισμού, στην ανακοίνωση της USAF. «Είμαι πολύ υπερήφανος για την επιμονή και την αφοσίωση που επέδειξε αυτή η ομάδα για να παρέχει μια ζωτικής σημασίας ικανότητα στον πολεμιστή μας».

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να «κρατά σταθερούς, υψηλής αξίας και χρονικά ευαίσθητους στόχους σε κίνδυνο σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα», πράγμα που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείται για να στοχεύει προκαθορισμένα περιουσιακά στοιχεία στο έδαφος, όπως σταθερές θέσεις πυραύλων, σταθμούς ραντάρ, εγκαταστάσεις αεράμυνας, εγκαταστάσεις υποδομής ή ακόμη και κτίρια των αρχηγείων των αντιπάλων, βασικά οτιδήποτε σημαντικό σε ένα περιβάλλον μάχης που δεν μπορεί να μετακινηθεί και πρέπει να καταστραφεί γρήγορα.

Ο AGM-183A υποβάλλεται σε αεροπορικές δοκιμές από τον Απρίλιο του 2021, αλλά μια σειρά ανεπιτυχών δοκιμών κατά τις οποίες ο προωθητής του πυραύλου απέτυχε να πυροδοτήσει, έθεσε κάποιες αμφιβολίες για το πρόγραμμα. «Προφανώς δεν θα αγόραζες κάτι που δεν λειτουργεί», δήλωσε για την απόκτηση της Πολεμικής Αεροπορίας για το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με το περιοδικό Μπρέκινγκ.

Τώρα που ο πύραυλος πέταξε με επιτυχία, είναι πιθανό η υπηρεσία να επανεκτιμήσει τα σχέδιά της να απορρίψει τις προγραμματισμένες αγορές του AGM-183A.

Ενώ το Υπουργείο Άμυνας δεν ανακοινώνει συνήθως αυτές τις δοκιμές εκ των προτέρων, παρατηρητές αεροσκαφών στη Νότια Καλιφόρνια είδαν ένα αεροπλάνο B-52H να μεταφέρει το AGM-183A προς το πεδίο δοκιμών του την περασμένη εβδομάδα.

Το AGM-183A είναι αυτό που είναι γνωστό ως όχημα ώθησης, το οποίο αναφέρεται σε πολεμικές κεφαλές ή βλήματα που γλιστρούν προς τους στόχους τους αφού εκτοξευθούν από έναν πυραυλικό προωθητήρα. Το ARRW μεταφέρεται κάτω από την πτέρυγα ενός αεροσκάφους, όπως το βομβαρδιστικό B-52H που το ανέβασε για αυτή τη δοκιμαστική πτήση, πριν απελευθερωθεί. Στη συνέχεια αναφλέγεται ένας εκτοξευτήρας στερεών πυραύλων, ο οποίος ανυψώνει τον πύραυλο σε ένα συγκεκριμένο ύψος και ταχύτητα πριν ανοίξουν τα καλύμματα του ωφέλιμου φορτίου και απελευθερώσουν το σφηνοειδές όχημα ώθησης που βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Αυτά τα οχήματα ώθησης δεν πέφτουν στη συνέχεια κατά μήκος προβλέψιμων τροχιών σε σχήμα τόξου όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, αντίθετα, ολισθαίνουν προς τους στόχους τους χωρίς ισχύ κατά μήκος μιας πιο επίπεδης τροχιάς και είναι σε θέση να εκτελούν απότομους ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αυτή η ικανότητα, μαζί με τις ακραίες ταχύτητές τους, καθιστούν αυτή την κατηγορία όπλων εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθούν, να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν με τα σημερινά συστήματα αεράμυνας. Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Άμυνας αναπτύσσει επίσης νέες κατηγορίες αναχαιτιστικών συστημάτων για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής των υπερηχητικών όπλων παγκοσμίως.

Πηγή:www.space.com

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More