Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τη νέα διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου» (video)

Στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε με αφορμή την τοποθέτηση νέας διοίκησης στην Κιβωτό του Κόσμου: «Είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τη νέα διοίκηση, η οποία μου δίνει εκθέσεις και μου ρεπoρτάρει αν θέλετε τι γίνεται στις δομές.

Η νέα διοίκηση μέσα στις δέκα αυτές μέρες που έχει μπει στη θέση πολύ μεγάλης ευθύνης αυτής, έχει πάει σε όλες τις δομές της Κιβωτού και στην Πωγωνιανή και στον Βόλο και στην Καλαμάτα και στη Χίο και σε αυτές της Αθήνας.

Έχει πάει σε όλες τις δομές και όχι μόνο έχει πάει σε όλες τις δομές, έχει προβεί και σε αντικατάσταση του κομβικού προσωπικού μέσα στις δομές αυτές, δηλαδή στους υπεύθυνους για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν τα παιδιά, στους υπεύθυνους κοινωνικούς λειτουργούς, τους υπεύθυνους κάθε δομής όσο και το διοικητικό κομμάτι της Αθήνας, έχει πλήρως αντικατασταθεί με νέους ανθρώπους εμπιστοσύνης της νέας διοίκησης σε όλες τις νέες δομές, έχουν ήδη τις λύσεις.

Το “εμπιστοσύνης”, το λέω για οικονομία λόγου, για να μην σας λέω τι πτυχία έχει ο καθένας».

Συνέχισε επισημαίνοντας πως: «Επειδή οι προδιαγραφές τις οποίες είχε θέσει το υπουργείο τον Μάιο του 2022 δεν είχαν τεθεί σε ισχύ, δυστυχώς ήταν ένας οργανισμός ο οποίος παραδείγματος χάριν, δεν είχε κοινωνικό λειτουργό σε κάθε δομή. Τώρα η νέα διοίκηση έχει φροντίσει όχι μόνο να υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί στις δομές, αλλά επίσης να είναι και κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι έχουν εμπειρία παιδικής προστασίας. Ένας κοινωνικός λειτουργός μπορεί να έχει εμπειρία σε πολλά διαφορετικά πράγματα, σε διοικητικό λόγο, ας πούμε όχι, είναι ειδικοί παιδικής προστασίας.

Επίσης έχουν βρει αυτό που καταλαβαίνω οι υπηρεσίες που προσφέρονται για να το πω όσο πιο ωφελιμιστικά αν θέλετε, γίνεται υπηρεσίες πολύ χαμηλότερες από αυτές που έπρεπε. Δηλαδή τα παιδιά ηλικίας λυκείου τα περισσότερα εξ αυτών δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Δηλαδή για δομές που θεωρούσαμε όλοι ότι λειτουργούν κανονικά προς το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, ακόμα και το πολύ βασικό της σχολικής φοίτησης δεν πρέπει να μας σοκάρει μόνο το αν δέρνουν τα παιδιά ή να τους ασκούν σεξουαλική βία.

Εμένα με σοκάρει τρομερά και το να μη στέλνουν τα παιδιά στο λύκειο με παιδιά τα οποία είναι αν θέλετε κακοποιημένα, είναι ευάλωτα, δεν μπορεί να πηγαίνουν στο σχολείο».

Aκολούθως με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα αναφέρθηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού», λέγοντας: «Ήμασταν και αρκετές φορές εδώ να συζητάμε το κομμάτι των προδιαγραφών. Για εμένα αυτό είναι μια πάρα πολύ οδυνηρή δικαίωση. Το ότι ένα χρόνο τώρα έχω πολεμηθεί και το υπουργείο και εγώ συγκεκριμένα, ακόμα και με σεξιστικά σχόλια επειδή προσπάθησα να βάλω και βάλαμε και γι’ αυτό ακριβώς μπορέσαμε και αλλάξαμε και την κατάσταση της κιβωτού.

Τώρα το ότι καταφέραμε και βάλαμε μια τάξη, κανόνες, προδιαγραφές, στελέχωσης, προδιαγραφές κτηριολογικές και περιβαλλοντικές, προδιαγραφές ελέγχου είναι κάτι το οποίο μας προβλημάτιζε και με προβλημάτιζε εδώ και δύο χρόνια που έχω αρχίσει και καταλαβαίνω καλά τι σημαίνει παιδική προστασία.

Μπορεί το Χαμόγελο και η Κιβωτός να μην έχουν τουλάχιστον από όσα γνωρίζουμε τώρα, ιδιαίτερα κοινά. Το κοινό όμως που υπάρχει είναι ότι και τα δύο καταδεικνύουν την τεράστια ανάγκη ελέγχου που υπάρχει.

Δεν μπορείς να έχεις έναν οργανισμό ο οποίος είναι εξαιρετικά πλεονασματικός, ο οποίος δεν συμφωνεί στο να προσαρμοστεί στους κανόνες. Η Κιβωτός δεν είχε δείξει τότε άρνηση προσαρμογής στους κανόνες. Πρέπει να είμαστε σε αυτό δίκαιοι και σωστοί.

Αν θα προσαρμοστούν, θα το δει ο κοινωνικός σύμβουλος, ο ελεγκτικός μηχανισμός στις 22 Μαΐου του 2023. Θα πρέπει να περιμένουμε δηλαδή πέντε μήνες ακόμα να δούμε την προσαρμογή τους. Πάντως αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι όταν ένας οργανισμός έχει τόσο μεγάλο οικονομικό περιθώριο, δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα εκατοστό αν θέλετε συζήτησης ή ανάγκης αλλαγής των κανόνων για το αν κάθε έφηβος θα έχει πέντε τετραγωνικά στο δωμάτιό του. Δηλαδή μιλάμε για παιδική προστασία. Μιλάμε για ανάγκη υπηρεσιών σωστών στα παιδιά αυτά.

Μιλώντας για το θέμα των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως: «Αυξημένο κονδύλι κατά πολύ υπάρχει στη δημιουργία νέων βρεφικών σταθμών, εκεί που υπάρχει πρόβλημα και έχει δημιουργήσει μια αρνητική δυναμική ως προς το ότι οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στους βρεφικούς είναι, δεν υπάρχουν αρκετοί βρεφικοί, οι γονείς φοβούνται να τους στείλουν και μένουν οι μαμάδες αρκετά εκτός αγοράς εργασίας ή τα αφήνουν με τους παππούδες και εν τέλει δεν δημιουργούνται αρκετοί βρεφικοί.

Για να καταλάβετε αν έχουμε 80.000 γεννήσεις τον χρόνο και βρεφικούς σταθμούς έχουμε από μηδέν μέχρι δυόμισι ετών θα έπρεπε να έχουμε πχ ας πούμε 200.000 θέσεις. Υπάρχουν στην Ελλάδα 25.000 θέσεις.

Αυτό που είπαμε είναι ότι τις τριπλασιάζουμε και στον νέο προϋπολογισμό προβλέπουμε οι 25.000 να γίνουν 75.000, οι οποίες βέβαια θα χρηματοδοτούνται και θα καλύπτεται το κόστος τους λειτουργίας από το κράτος πάλι. Άρα έρχεται το κράτος δημιουργεί άλλες τρεις φορές τόσους σταθμούς από 25.000 πάμε σε 75.000 θέσεις για βρέφη και μετά χρηματοδοτεί την ένταξη τους και τα κουπόνια των γονιών σε αυτούς».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More