Σε λειτουργία το μεγαλύτερο δημοπρατήριο ελαιολάδου
Με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης τιμής και της απρόσκοπτης προώθησης του ελαιολάδου στις αγορές η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, εγκαινίασε το πρώτο μεγάλο συνεταιριστικό δημοπρατήριο του προϊόντος στην Ελλάδα.
Η φετινή χρονιά δεν έχει προηγούμενο είπε με ενθουσιασμό ο Μύρων Χιλετζάκης αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Η παραγωγή έφτασε τους 420.000 τόνους ελαιόλαδου, που αποτελεί ποσότητα ρεκόρ.
Η Ελλάδα και δη η Κρήτη ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες και και σε σχέση με προηγούμενες χρονιές η παραγωγή αυξήθηκε από 50% έως 70%, την ώρα που οι ελαιοπαραγωγοί σε Ιταλία και Ισπανία επλήγησαν σημαντικά.
Αύξηση στην παραγωγή είχαν επίσης οι Τούρκοι έως και 50%. Ωστόσο, ως τρίτη χώρα εκτός ΕΕ δεν έχει την δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ελλάδα. Η ελληνική ετικέτα προηγείται, εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης.
Ανάλογα υψηλές είναι και οι τιμές για τους παραγωγούς της Κρήτης που λαμβάνουν 4,80 – 5 ευρώ το κιλό.
Η νεοσύστατη εταιρεία “Δημέλαιο” που λειτουργεί στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με έναν αποθηκευτικό χώρο 3.000 τόνων ελαιολάδου, στον οποίο μπορούν να δημοπρατούνται αυτές οι ποσότητες δυο φορές την εβδομάδα. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, έμποροι από όλη την Ευρώπη κυρίως Ιταλοί και Ισπανοί ανταγωνίζονται να δώσουν την καλύτερη τιμή, που καταλήγει απευθείας στον παραγωγό, ο οποίος μπορεί να δει on line τη συνολική εικόνα των τιμών και να γνωρίζει τις ακριβώς συμβαίνει. Ένα είδος χρηματιστηρίου τιμών, χωρίς τους κερδοσκόπους. Ένα Παρατηρητήριο Τιμών. Στην ιστοσελίδα https://times-elaioladou.gr/, οι παραγωγοί μπορούν να βλέπουν τις τιμές που δίνουν ελαιουργεία και έμποροι ανά περιοχή, να συγκρίνουν και να έχουν την δυνατότητα να βλέπουν τις παροχές που μπορούν να λαμβάνουν, βρίσκοντας τα ελαιουργεία που δίνουν τις καλύτερες τιμές.
Παράλληλα, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, καθώς ένα βυτίο με 30 τόνους αξίζει 150.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Όπως λέει ο κ. Χιλετζάκης, «διενεργείται έλεγχος του έμπορα: Ποιος είναι, από που είναι, τι βρίσκεται πίσω από αυτόν. Αν η ασφαλιστική εταιρεία πει ότι ο ένας έμπορος είναι αξιόπιστος, τότε τον ασφαλίζει, επομένως και εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του».
Οι παραγωγοί δηλώνουν το ελάχιστο ποσό που προσδοκούν και όταν ανοίγουν οι προσφορές, το προϊόν κατοχυρώνεται στην υψηλότερη τιμή, πάνω από την ζητούμενη.
Εκείνο, που είναι αξιοσημείωτο είναι πως Ιταλοί και Ισπανοί, οι οποίοι μέχρι σήμερα αγοράζουν το Ελληνικό λάδι και το πουλούν ως ιταλικό ή ισπανικό έχουν κατοχυρώσει αυτήν την πρακτική και όλος ο κόσμος μιλά για τα εν λόγω λάδια, αγνοώντας την πραγματική τους προέλευσή. Ενδεχομένως, μέσω τέτοιων διαδικασιών πωλήσεων να τίθεται κάποιος όρος που να τους υποχρεώνει στο μέλλον να αναγράφουν στην ετικέτα και ευανάγνωστα την χώρα παραγωγής, την Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι μόνο οι υψηλές τιμές για τους αγρότες, γιατί αυτές κάποτε τελειώνουν, αλλά η κατοχύρωση της ετικέτας.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More