Νέος τουρκικός νόμος λογοκρίνει τα ΜΜΕ και περιορίζει τους αντιφρονούντες
Ένας νέος νόμος δίνει στην Τουρκία καινούργια πυρομαχικά για τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και τη φίμωση των αντιφρονούντων ενόψει των εκλογών, στις οποίες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να παρατείνει σε δύο δεκαετίες τη θητεία του, λένε δημοσιογράφοι και ακτιβιστές.
Από το 2014, όταν ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, από έφηβους γυμνασίου μέχρι μια πρώην Μις Τουρκία, έχουν διωχθεί βάσει ενός μακροχρόνιου νόμου που ποινικοποιεί την προσβολή του προέδρου.
Ο νόμος, που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να δει δημοσιογράφους και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να φυλακίζονται σε έως και τρία χρόνια για τη διάδοση των λεγόμενων «ψευδών ειδήσεων».
«Οι διώξεις, οι έρευνες και οι απειλές είναι μέρος της καθημερινότητάς μας», δήλωσε στο AFP ο Γκοκάν Μπιτσίτσι, αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ειδησεογραφικής πύλης dokuz8NEWS με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στην έδρα της ειδησεογραφικής πύλης του στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.
«Το να είμαστε πιο προσεκτικοί, να προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να μην γίνουμε στόχος είναι η κύρια ανησυχία πολλών δημοσιογράφων στην Τουρκία σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πιο ελεύθερων».
Οι υποστηρικτές του Τύπου λένε ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να επιτρέψει στις αρχές να κλείσουν το διαδίκτυο, εμποδίζοντας το κοινό να ακούσει για τους ισχυρισμούς του εξόριστου Τούρκου αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ σχετικά με τις υποτιθέμενες βρώμικες υποθέσεις της κυβέρνησης.
Λέγεται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως έκανε μετά από μια βομβιστική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και για την οποία οι αρχές απέδωσαν την ευθύνη στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια που διοικούνται από συμμάχους του προέδρου ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή, αλλά τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης που βασίζονται στο διαδίκτυο παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερα, προς απογοήτευση του Ερντογάν.
Τον ερχόμενο Ιούνιο αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες εκλογές από τότε που έγινε πρωθυπουργός το 2003 και στη συνέχεια κέρδισε την προεδρία. Τα ποσοστά αποδοχής του κυβερνώντος κόμματός του έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εν μέσω αστρονομικού πληθωρισμού και νομισματικής κρίσης.
Τεράστιος έλεγχος
Ο εμπειρογνώμονας για τα ψηφιακά δικαιώματα Γιαμάν Ακντενίζ δήλωσε ότι ο νόμος παρέχει «ευρεία και απεριόριστη διακριτική ευχέρεια στις αρχές» στην πιθανή ευρεία χρήση του ενόψει των εκλογών. «Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρώτο πρόσωπο που ερευνάται για αυτό το έγκλημα είναι ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Ακντενίζ στο AFP.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πιθανός υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του επόμενου έτους, δέχθηκε πυρά επειδή κατηγόρησε την κυβέρνηση στο Twitter για «επιδημία μεθαμφεταμίνης» στην Τουρκία.
Ο Μπιτσίτσι λέει ότι η κυβέρνηση είχε ήδη αρκετά πυρομαχικά, από την αντιτρομοκρατική μέχρι τους νόμους περί δυσφήμισης για να φιμώσει τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τον νέο νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον «επείγουσα ανάγκη» και παρομοιάζοντας τις «εκστρατείες λασπολογίας» στα κοινωνικά δίκτυα με «τρομοκρατική επίθεση». Παραδόξως, ο ίδιος ο Ερντογάν διαθέτει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συσπειρωθούν μέσω του Twitter αφού επέζησε από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νόμος καταπολεμά την παραπληροφόρηση και έχει αρχίσει να δημοσιεύει ένα εβδομαδιαίο «δελτίο παραπληροφόρησης».
Η Έμμα Σινκλέρ-Γουέμπ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι η κυβέρνηση «εξοπλίζεται με εξουσίες για να ασκεί τεράστιο έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
«Ο νόμος φέρνει τις εταιρείες τεχνολογίας σε πολύ δύσκολη θέση: είτε πρέπει να συμμορφωθούν με το νόμο και να αφαιρέσουν περιεχόμενο ή ακόμη και να παραδώσουν δεδομένα χρηστών είτε αντιμετωπίζουν τεράστιες κυρώσεις», δήλωσε η ίδια.
Αβέβαιο μέλλον
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε στο κοινοβούλιο.
«Αυτός ο νόμος θα καταστρέψει τα εναπομείναντα κομμάτια της ελευθερίας του λόγου», δήλωσε ο Γκοχάν Ντουρμούς, επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων.
Η Φάτμα Ντεμιρέλι, διευθύντρια της ομάδας P24 για την ελευθερία του Τύπου, επισήμανε «νέες συλλήψεις με στόχο μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που εργάζονται για κουρδικά μέσα ενημέρωσης από το καλοκαίρι».
«Ανησυχούμε ότι αυτός ο νέος νόμος μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό τόσο των διώξεων όσο και των φυλακίσεων δημοσιογράφων», δήλωσε στο AFP.
Τον Οκτώβριο, εννέα δημοσιογράφοι προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για φερόμενους δεσμούς με το PKK, το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της καταγράφουν στη μαύρη λίστα ως τρομοκρατική ομάδα.
Ο Εργκίν Τσαγκλάρ, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων «Μεσοποταμία», στο οποίο έγινε έφοδος από την αστυνομία, δήλωσε ότι παρά τις πιέσεις «τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι μέχρι σήμερα και δεν θα το κάνουν μετά τον νόμο περί λογοκρισίας και τις συλλήψεις».
Η δημοσιογράφος του Dokuz8NEWS, Φάτος Ερντογάν, δήλωσε ότι το ρεπορτάζ γίνεται όλο και πιο σκληρό, δείχνοντας στο AFP τα οδοφράγματα της αστυνομίας καθώς κινηματογραφούσε μια πρόσφατη διαμαρτυρία κατά της σύλληψης του επικεφαλής του συνδικάτου των Τούρκων γιατρών, Σεμπνέμ Κορούρ Φινκαντσί. «Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση μετά τον νόμο περί λογοκρισίας», δήλωσε.
Ο Ερόλ Οντέρογλου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ο οποίος κατηγορείται και ο ίδιος για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, δήλωσε ότι ο νόμος «απορρίπτει όλες τις ιδιότητες της δημοσιογραφίας και της ύπαρξης μιας ταυτότητας αντιφρονούντα. Δεν πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι τόσο εύκολο».
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More