Ακόμη και μετά από 75 χρόνια οι πάπυροι του Κουμράν αποκαλύπτονται με νέες λεπτομέρειες
Το 1947, πριν από 75 χρόνια, ένας Βεδουίνος ανακάλυψε τους περίφημους παπύρους της Νεκράς Θάλασσας στο Κουμράν της Δυτικής Όχθης. Ενώ έψαχνε για μια δραπέτη κατσίκα, σύμφωνα με τη δημοφιλή αφήγηση, είχε πέσει πάνω σε πήλινα δοχεία που περιείχαν μυστηριώδη θραύσματα παπύρου σε μια σπηλιά στη βορειοδυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας, η οποία ήταν δύσκολα προσβάσιμη.
Το μυστήριο του Κουμράν και το μήνυμα των παπύρων της Νεκράς Θάλασσας
Κάποιοι άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ιστορία του τυχαίου ευρήματος είναι ένα παραμύθι. Είναι πολύ πιο πιθανό ότι οι Βεδουίνοι γνώριζαν πολύ καλά τις σπηλιές και έφεραν τα γραπτά στο αρχαίο εμπόριο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Κείμενα και αποσπάσματα από έντεκα σπήλαια της Νεκράς Θάλασσας
Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Στις 29. Νοεμβρίου 1947, οι τέσσερις πρώτοι πάπυροι του Κουμράν αποκτήθηκαν από έναν Ισραηλινό επιστήμονα. Στις 12. Απρίλιο του 1948 εμφανίστηκε στους «Times» η πρώτη είδηση για το συγκλονιστικό εύρημα, αλλά μόλις το 1949 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές από αρχαιολόγους. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950 είχαν ανακτηθεί κείμενα και αποσπάσματα από συνολικά έντεκα σπήλαια. Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει και άλλα ευρήματα.
Μια ανεκτίμητη μαρτυρία του αρχαίου Ιουδαϊσμού και του πρώιμου Χριστιανισμού: κείμενα αρχαίων συγγραφέων όπως ο Πλίνιος, τμήματα της Βίβλου, αλλά και μη βιβλικά θρησκευτικά κείμενα της εβραϊκής κοινότητας που ζούσε στο Κουμράν και είναι γνωστή ως Εσσαίοι.
Το βιβλίο του Ησαΐα από την Παλαιά Διαθήκη, σε μήκος επτά μέτρων
Ένα τεράστιο παζλ: Τα σχεδόν 1.000 έγγραφα, περίπου 30.000 κομματάκια, στα εβραϊκά, τα αραμαϊκά ή τα ελληνικά χρονολογούνται μεταξύ του 300 π.Χ. και του 100 μ.Χ. Κάποια σε άθλια κατάσταση, κάποια σε μέγεθος μόνο μιας μικρογραφίας. Αλλά και ένα σχεδόν πλήρες αντίγραφο του βιβλικού κειμένου του Ησαΐα, μήκους άνω των επτά μέτρων, βρίσκεται ανάμεσά τους. Οι πάπυροι του Κουμράν πηγαίνουν έτσι χρονικά πιο κοντά στην προέλευση της Βίβλου από οποιοδήποτε άλλο χειρόγραφο.
Τα περισσότερα από τα γραπτά βρίσκονται σήμερα σε μουσεία και ερευνητικά ιδρύματα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του «Προσκυνητάρι του Ιερού Βιβλίου» στην Ιερουσαλήμ, το οποίο έχει ως πρότυπο ένα πήλινο βάζο. Η εξερεύνησή τους απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της.
Η σύγχρονη τεχνολογία αποκωδικοποιεί αρχαίο δέρμα προβάτου
Σε αυτό συμβάλλουν και οι ολοένα και πιο σύγχρονες, τεχνικές διαδικασίες, οι οποίες ανοίγουν νέους δρόμους για τους αρχαιολόγους και τους ειδικούς της Βίβλου: Οι τεχνικές απεικόνισης υψηλής ανάλυσης, η τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια, οι αναλύσεις ραδιοάνθρακα και DNA έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση των γραπτών, ορισμένα από τα οποία κολλάνε μεταξύ τους, γραμμένα σε περγαμηνή, δέρμα, πάπυρο ή σε χαλκό.
Οι αναλύσεις DNA, για παράδειγμα, αποκάλυψαν ότι πολλά από τα κείμενα ήταν γραμμένα σε δέρμα προβάτου – παρόλο που εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνο κατσίκες ως ζώα στην περιοχή. Οι μελετητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν παραχθεί όλα τα κείμενα στο Κουμράν, αλλά κάποια έχουν παραχθεί από μελετητές στην Ιερουσαλήμ.
Οι ανασκαφές στον αρχαίο οικισμό του Κουμράν, σε άμεση γειτνίαση με τα σπήλαια, ταιριάζουν με αυτό: Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει εκεί τα απομεινάρια ενός αρχαίου εργαστηρίου γραφής. Υποψιάζονται ότι στα σπήλαια πρέπει κάποτε να υπήρχε μια βιβλιοθήκη των Εσσαίων. Σε άλλα σπήλαια μπορεί να είχαν κρυφτεί ιερά γραπτά από τους Ρωμαίους, οι οποίοι κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά την Ιερουσαλήμ και τον ναό της κατά τη διάρκεια του εβραϊκού πολέμου το 70 μ.Χ..
Μυστήριο της τοποθεσίας του Κουμράν: μοναστήρι της αίρεσης των Εσσαίων;
Σε γενικές γραμμές, δεν είναι σαφές τι ακριβώς είναι το Κουμράν: Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως οι Γερμανοί βιβλικοί μελετητές υπέθεσαν ότι εκεί βρισκόταν ένα είδος μοναστηριού της αίρεσης των Εσσαίων, όπου τα μέλη μπορούσαν να ζουν σε θρησκευτική απομόνωση.
Πέρυσι, από την άλλη, ο Ισραηλινός αρχαιολόγος Ντάνιελ Βάινστουμπ δημοσίευσε μια ερευνητική έκθεση στην οποία χαρακτήρισε τον αρχαίο χώρο ως τόπο προσκυνήματος και συνάθροισης. Ο Βάινστουμπ επεσήμανε ότι βρέθηκαν υπολείμματα μιας κεντρικής αποθήκης, μεγάλων τελετουργικών λουτρών, ενός νεκροταφείου και μιας τραπεζαρίας, αλλά όχι στοιχεία κατοικιών, όπως θα αναμενόταν για έναν μόνιμο οικισμό. Σύμφωνα με τον Βάινστουμπ, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να ζούσε μόνιμα στην περιοχή, ενώ οι προσκυνητές κατασκήνωναν στη γύρω περιοχή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.
Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν με τη βοήθεια των αναλύσεων και των αλγορίθμων των υπολογιστών είναι επίσης συναρπαστικές. Οι γραμματοσειρές μπορούν να αποκωδικοποιηθούν. Στην περίπτωση του παπύρου του Ησαΐα, έγινε γρήγορα σαφές ότι εργάζονταν αρκετοί γραφείς. Υπάρχουν πολλά ίχνη μεταγενέστερης επεξεργασίας και διορθώσεων. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι εδώ δεν εργάζονταν μόνο αντιγραφείς. Οι γραφείς είναι συγχρόνως και συγγραφείς, διότι έχουν επίσης επανειλημμένα παρέμβει ως προς το περιεχόμενο, έχουν συμπληρώσει ή παραλείψει ολόκληρα χωρία.
Πηγή: BR24
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More