Εμπορία ανθρώπων μέσω διαδικτύου (e-trafficking): Εκδήλωση για την προστασία δυνητικών θυμάτων
Τα δύο τρίτα εργαζομένων «πρώτης γραμμής» ενάντια στην εμπορία ανθρώπων αναφέρουν αύξηση της διαδικτυακής δράσης προσέλκυσης θυμάτων με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση στο Διαδίκτυο, επισημαίνεται στη σελίδα του προγράμματος Free2Link.
Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε άνοδο, το e-trafficking παραμένει ελάχιστα κατανοητό και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς στις χώρες υποδοχής, ενώ δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί για να βοηθήσουν τους επαγγελματίες να κατανοήσουν τις διαδικασίες προσέλκυσης και εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου.
Η παραγωγή γνώσης για την έγκαιρη αναγνώριση των θυμάτων που θα εξοπλίσει τους επαγγελματίες «πρώτης γραμμής» με τα εργαλεία που χρειάζονται, είναι το πρώτο, σημαντικό βήμα σε αυτόν τον αγώνα.
Όπως σε κάθε άλλη κρίση, ισχύει το ίδιο και για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών: η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δανικό συμβούλιο για τους Πρόσφυγες DRC Greece διοργανώνει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου εκδήλωση με τίτλο: «Το e-trafficking ως ανερχόμενο φαινόμενο: Διεκδικώντας ένα πλαίσιο προστασίας και υποστήριξης δυνητικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων», στο πλαίσιο του προγράμματος Free2Link (F2L), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός).
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Προσέλευση-Εγγραφές: 13.30
Μέρος Πρώτο
14:00-14:30: Παρουσίαση του προγράμματος Free2Link για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων μέσω διαδικτύου και άλλων ψηφιακών μέσων επικοινωνίας – Χριστίνα Τσουλφίδου, Protection and Advocacy Project Assistant, DRC Greece
Μέρος Δεύτερο
14:30-17:00: Στρογγυλό Τραπέζι
Συντονισμός συζήτησης – Κωνσταντίνος Κολοβός, Protection Specialist, DRC Greece
E-trafficking & Προστασία θυμάτων: Σύγχρονοι προβληματισμοί για ένα σύγχρονο φαινόμενο – Παολίνα Καρά, Νομικός, Σύμβουλος Εκπαιδεύσεων του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στο ΕΚΚΑ
Μανωλάδα post Chowdury – Βασίλης Κερασιώτης, δικηγόρος και διευθυντής της HIAS Greece
Το νομικό πλαίσιο και οι δυσκολίες κατά την προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης – Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος
Η έμφυλη βία μέσω διαδικτύου – Αγγελική Παπάζογλου, Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων
Αρωγή και προστασία των θυμάτων trafficking – Μαρίνα Ντονοπούλου, διευθύντρια Α21
17.00-17.30: Διάλειμμα για καφέ και σνακ.
Μέρος Τρίτο
17.30 Προβολή της ταινίας J.A.C.E. Just Another Confused Elephant (2011) παρουσία του σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη.
Μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό.
Λίγα λόγια για την ταινία
Το “J.A.C.E.” (Just Another Confused Elephant – Άλλος Ένας Μπερδεμένος Ελέφαντας) αφηγείται ένα σύγχρονο παραμύθι, με τίτλο το όνομα του ήρωα της, ενός σημερινού «Ολιβερ Τουίστ». Τον φωνάζουν Jace, είναι ορφανός και η ζωή του είναι μια ανεστραμμένη, «νουάρ» Οδύσσεια. Κυνηγημένος από τα επτά του χρόνια και χωρίς ταυτότητα, θα βρει στο πρόσωπο της Μαρίας τον αληθινό έρωτα και το όνειρο μιας οικογένειας, καθώς βρίσκεται αναγκασμένος να την προστατέψει, κι αυτήν και το παιδί της, από τις ίδιες συμμορίες που τον καταδιώκουν από μικρό.
Στα εφτά του χρόνια ο Jace βρίσκεται να ορφανεύει και δεύτερη φορά, όταν γίνεται μάρτυρας της μαζικής δολοφονίας των δικών του στο Αργυρόκαστρο, και πέφτει στα χέρια των δολοφόνων –μιας σπείρας που «εξάγει» από την Αλβανία παιδιά για κάθε πιθανή εκμετάλλευση (μελλοντικούς ζητιάνους αλλά και πρώτη ύλη του εμπορίου οργάνων). Ο Jace θα καταλήξει στην Αθήνα, παιδί των φαναριών κι αμέσως έπειτα παιδί του αναμορφωτηρίου, για να περάσει αργότερα στην υπηρεσία σκοτεινών «κυρίων», μέσα σ’ έναν υπόκοσμο που δεν του εξασφαλίζει τίποτ’ άλλο, παρά μόνο αδιάκοπες, βίαιες απώλειες. Η ταινία παρακολουθεί την ανεστραμμένη Οδύσσεια του Jace σ’ ένα σύμπαν φόβου και φόνου, καθώς ψάχνει απελπισμένα για μια ταυτότητα, μια «οικογένεια», ή μια αγάπη που θα γίνει η δική του πατρίδα.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Free2Link
Το Free2Link φέρνει κοντά φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, σε προγράμματα ένταξης και υποστήριξης θυμάτων εμπορίας στην Ιταλία και την Ελλάδα. Στοχεύει, ακόμη, στην ενδυνάμωση των ικανοτήτων του προσωπικού «πρώτης γραμμής», καθώς και των δημόσιων και ιδιωτικών δικτύων, πάνω στην έγκαιρη αναγνώριση των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων μέσω του διαδικτύου και άλλων ψηφιακών μέσων (e-trafficking).
Το Free2Link υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των Cooperativa Sociale Progetto Tenda onlus (Ιταλία), Danish Refugee Council Greece (Ελλάδα), LABC srl (Ιταλία) και CWEP (Πολωνία).
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο christina.tsoulfidou@drc.ng
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More