Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ικαρία συμμετείχε στο συνέδριο των Καλαβρύτων με θέμα: “Τα βουνά έχουν αξία”

Ολοκληρώθηκε στα Καλάβρυτα το  συνέδριο με θέμα: «Τα βουνά έχουν αξία – Ιδέες για δράση – Χτίζοντας συμμαχίες για ανθεκτικά βουνά και τοπικές κοινωνίες».
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τους Φίλους της Φύσης σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαβρύτων, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων και με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Από την Ικαρία συμμετείχε η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (ΕΙΜ), με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλία Γιαννίρη, ο οποίος με θέμα τα «Μονοπάτια Πολιτισμού στην Ικαρία, Εθελοντισμός», έκανε μια ιστορική διαδρομή από το 1997 έως το 2021: Η Ικαρία (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος ΟΤΑ Ικαρίας-Φούρνων) ήταν ανάμεσα στους πρώτους 5 φορείς της Ελλάδας που ξεκίνησαν το 1997 τα προγράμματα Εθελοντισμού της νεοσυσταθείσας τότε Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας(European Voluntary Service-EVS).
Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών συμμετείχε το 2021 στα τελευταία προγράμματα της EVS. Από το 2002 μέχρι και σήμερα, ο ΟΠΣΙ (Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας) σχεδιάζει, συντηρεί, σηματοδοτεί και δίνει σε δημόσια χρήση τα τελευταία 20 χρόνια ένα πεζοπορικό δίκτυο του οποίου κεντρικό συνδετήριο κλάδο αποτελεί η διάσχιση του Πράμνου, με διαδρομές που οδηγούν σε χωριά από βορρά σε νότο και από δύση σε ανατολή. Έχουν γίνει δεκάδες συναντήσεις και εργαστήρια συλλογικής και εθελοντικής εργασίας με χωριά που συνδέονται με τη διάσχιση και υπάρχουν τοπικά συνεργεία για εργασίες διαμόρφωσης και στις εργασίες ετήσιας συντήρησης, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του έργου.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να πάρει τη σκυτάλη, να αξιοποιήσει την πολυετή εθελοντική εργασία και κοινωνική προσφορά εκατοντάδων συμμετεχόντων, να προχωρήσει σε έργο και να αποδώσει στη διεθνή πεζοπορική κοινότητα την εν λόγω διαδρομή.
Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών συνέλαβε την ιδέα της μετατροπής της διαδρομής της οροσειράς της Ικαρίας σε θεματική –φιλοσοφική διαδρομή. Η Ικαρία «δείχνει» Δυτικά την Αθήνα και Ανατολικά την Ιωνία και είναι πάνω στον φιλοσοφικό άξονα Ανατολής –Δύσης της αρχαιότητας, οπότε έχουν νόημα να τοποθετηθούν σε μαρμάρινες πλάκες σε όλη την οροσειρά τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα, που ήταν η συλλογή όλων των ρήσεων των αρχαίων φιλοσόφων.
Το έργο αυτό έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία. Επιδιώκεται η πρόκληση παγκοσμίου ενδιαφέροντος (Σχολές Κλασσικών Σπουδών, Φιλοσοφικές ομάδες, μέση εκπαίδευση, κλπ). Έχει εκδοθεί και σχετικό βιβλίο.
Όλες οι παραπάνω προσπάθειες κινδυνεύουν από την έγκριση (Άδεια ΡΑΕ 2011) για την τοποθέτηση 110 Ανεμογεννητριών, 330 MW στην οροσειρά της Ικαρίας.
Αν γίνει ένα τέτοιο έργο οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές:
• Ισοπεδώνεται η Ικαριακή Οροσειρά.
• Καταστρέφεται όλη η προστατευόμενη περιοχής.
• Καταστρέφεται όλο το αρχέγονο Δάσος του Ράντη.
• Καταστρέφονται όλα τα νεολιθικά και ιστορικά σημεία.
• Καταστρέφονται προσπάθειες πολλών ετών στα μονοπάτια και καταστροφή του κεντρικού μονοπατιού της Ικαριακής οροσειράς.
• Καταστρέφεται όλη η ιστορική βιοποριστική και πολιτιστική σύνδεση των Ικαρίων με το βουνό τους.
Ο στόχος είναι να εξάγεται ρεύμα στην Αθήνα, όταν γίνει η διασύνδεση με την Ικαρία. Μάλιστα, με αυτό το σχεδιασμό η ΡΑΕ έχει δεσμεύσει το βουνό της Ικαρίας από το 2011 μέχρι το 2036!
Η απαραίτητη κοινωνική ειρήνη και η απαραίτητη κοινωνική συνοχή που απαιτείται από την ΕΕ σήμερα για την ενεργειακή μετάβαση, θα διαταραχθεί στην Ικαρία.
καταλήγοντας τόνισε: ότι σε κάθε περιοχή μπορούμε να κάνουμε ένα διάγραμμα με τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές Είναι αναμενόμενο ότι στην Ικαρία θα πρέπει να αποφευχθεί η επίπτωση από φυσικές καταστροφές, και φυσικά να μην υπάρχουν τεχνολογικές καταστροφές. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να σχεδιαστούν τοπικές πολιτικές για αύξηση της Ανθεκτικότητας και της Προσαρμοστικότητας.
Ειδικότερα με το ΣΚΕΜ Ικαρίας (ενεργειακός σχεδιασμός), με προτάσεις για παραγωγικές μαζικές αναδασώσεις, χρήσιμες και για την κτηνοτροφία-μελισσοκομία και με προτάσεις για εκατοντάδες ξερολιθικά μικρά φράγματα μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της Ικαρίας στις κλιματικές αλλαγές, και να γίνουν ευκολότερες προσαρμογές σε φαινόμενα ξηρασίας, πλημμυρών κλπ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More