Ιφιγένεια :«Η απόφαση μου να σπάσω τον κύκλο της σιωπής»
Ξεπερνώντας τα κοινωνικά στεγανά και τις προσωπικές ανασφάλειες, η Ιφιγένεια Μαυριανού, μέσα από το βιβλίο της καταθέτει την εμπειρία της ως θύμα κακοποίησης όταν ήταν παιδί.
Ένα συγκλονιστικό γεγονός ή όταν κάποιος φτάσει στο μη περαιτέρω δίνει την αφορμή για το παιδί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης να αποκαλύψει την τραγωδία που βίωσε και να ελευθερωθεί από τα δεσμά του.
«Ήμουν 7,5 ετών όταν άρχισε η κακοποίηση από τον ίδιο μου τον πατέρα και διήρκησε έως τα 14 μου», εξομολογείται η Ιφιγένεια Μαυριανού. «Τελείως τυχαία μίλησα και το θέμα και το αποφάσισα όταν γεννήθηκε το μωρό της αδελφής μου».
Εάν το μαρτύριο τελείωσε με την καταγγελία, το θύμα κουβαλά το εσωτερικό τραύμα για την υπόλοιπη ζωή του. Σύμφωνα με την κ. Μαυριανού, η κακοποίηση είναι ένα γεγονός, που χαράζεται βαθιά και δεν ξεπερνιέται.
Όπως λέει οι παιδεραστές έχουν μια ιδιαίτερη τακτική, για να προσεγγίσουν τα θύματά τους. Μπαίνουν στον κόσμο τους και τα εισάγουν σταδιακά στον δικό τους αρρωστημένο κόσμο. Παρουσιάζουν το αφύσικο ως φυσικό. Πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα και στο τέλος όταν ολοκληρώσουν αυτό που επιθυμούν τότε φορτώνουν το θύμα με ενοχές, ότι εκείνο ευθύνεται για το ότι κατέληξε σε αυτήν την πράξη και το απειλεί προκειμένου αυτό να μείνει κρυφό από τον περίγυρο.
Μια τέτοια οδυνηρή εμπειρία ενίοτε οδηγεί στην παραβατικότητα, όπως στην περίπτωση της κ. Μαυριανού. «Έτσι, ακολούθησα τους δρόμους της παρανομίας, των ναρκωτικών και της φυλακής».
Τέτοιου είδους παραβατική συμπεριφορά δημιουργεί προβλήματα εντάξεως στο εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον.
Η κοινωνία μπορεί να δέχεται το γεγονός, αλλά δεν αποδέχεται το θύμα, συμπεραίνει από την δική της εμπειρία η κ. Μαυριανού. «Για να τελειώσω την σχολή μου παρενέβη εισαγγελέας προκειμένου να με δεχθούν. Είσαι μονίμως με μια ταμπέλα, ως το παιδί του βιαστή. Ότι έχει και εσύ το δικό σου μερίδιο ευθύνης σε αυτό που συνέβη».
Αυτό βεβαίως δεν τεκμαίρεται από άλλες περιπτώσεις και ενδεχομένως αφορούσε ένα σύνολο γεγονότων που λειτούργησαν συνδυαστικά και καταλυτικά για την κ. Μαυριανού.
Κρίνοντας από την εμπειρία της συνιστά στους γονείς να βρίσκονται σε συνεχή και σταθερή επικοινωνία με τα παιδιά. Η λύση για τους γονείς που αναζητούν τον δικό τους χρόνο δεν βρίσκεται στα κινητά που δίνουν στα παιδιά.
Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 7 το απόγευμα στο θέατρο ΚΑΠΑ του Δήμου Θερμαϊκού, γίνεται μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας που βρίσκεται ενώπιον νέων προκλητικών εγκλημάτων εις βάρος παιδιών.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More