Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο πλοίο έρευνας και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο από τη γερμανική Sea-Watch

Η γερμανική οργάνωση αρωγής Sea-Watch «βάπτισε» χθες Πέμπτη στο λιμάνι του Αμβούργου το νέο της πλοίο, το οποίο θα εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο: Sea-Watch 5.

Το σκάφος 58 μέτρων, που καθελκύστηκε πριν από 12 χρόνια, θα επανεξοπλιστεί και θα προετοιμαστεί τους επόμενους μήνες για την πρώτη ανάπτυξή του στη Μεσόγειο, την άνοιξη του 2023.

«Το Sea-Watch 5 είναι κήρυξη πολέμου εναντίον όλων όσοι καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», στη Μεσόγειο, τόνισε η ΜΚΟ.

Το νέο της πλοίο είναι μεγαλύτερο, ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό από όλα τα προηγούμενα. Μπορεί να επιβιβάζει περισσότερους και να επιτρέπει να τους προσφέρονται καλύτερες φροντίδες, σημείωσε η οργάνωση αρωγής. Αμβούργο

Η Sea-Watch χαρακτηρίζει το νέο της πλοίο «αντίδραση» στην ανάδειξη νέας κυβέρνησης μετά την ακροδεξιά στροφή στην Ιταλία.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα «αξίζουν κάτι μόνο αν έχουν εφαρμογή σε όλους», εξήγησε η εκπρόσωπός της, η Ματέα Βάιχε.

Η οργάνωση λέει πως ανέπτυξε για πρώτη φορά πλοίο που συμμετείχε στις επιχειρήσεις έρευνας στη Μεσόγειο τον Ιούνιο του 2015 και λογαριάζει ότι έκτοτε, στις επιχειρήσεις της σώθηκαν οι ζωές 45.000 ανθρώπων.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι διεμήνυσε ότι έχει σκοπό να «τερματίσει» την έλευση μεταναστών από την Αφρική στη χώρα της.

Ο Γιοχάνες Μπάγερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Sea-Watch, τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ πως «εναντιωνόμαστε σθεναρά στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης και των διασώσεων στη θάλασσα από μια συμμαχία κομμάτων με φασιστικές ρίζες. Αντί για ‘μητέρα, Ιταλίδα, χριστιανή’, λέμε ‘διασώσεις στη θάλασσα, ανθρώπινα δικαιώματα, Sea-Watch 5’».

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, μόνο το 2021 ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων μεταναστών στη Μεσόγειο έφθασε τους 2.048, εκ των οποίων 1.553 χάθηκαν στο κεντρικό της τμήμα.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις ή την ανέχεια αποπειρώνται να φθάσουν στην Ευρώπη δια πλέοντας τη Μεσόγειο από τη Λιβύη, οι ακτές της οποίας απέχουν κάπου 300 χιλιόμετρα από την Ιταλία.

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More