Κυνηγώντας την ουρά της Covid
Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο, τι συμβαίνει με τις νέες μεταλλάξεις, πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο συνδυασμός με τη γρίπη, τι ισχύει με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, γιατί είναι αβάσιμο πως ο ιός θα εξασθενεί διαρκώς και πότε θα μπορεί να θεωρηθεί ότι η COVID 19 μεταβάλλεται σε μια ενδημική και ελεγχόμενη νόσο;
Για την απάντηση αυτών των ερωτημάτων στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» προσκεκλημένος ήταν ο βιολόγος Δρ. Δημήτρης Θάνος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και Ακαδημαϊκός ο ίδιος.
Οι κοινωνίες μπορεί να αρχίζουν να αγνοούν την πανδημία, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ξανά πως “η COVID-19 παραμένει μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σχεδόν τρία χρόνια αφότου κηρύχθηκε ως τέτοια”. Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «με τα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι στην Ευρώπη είναι σημαντικό όλοι να αυξήσουν την προστασία τους αυτό το χειμώνα μέσω εμβολιασμού και ενίσχυσης του οργανισμού». Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές η αντίληψη που αναπτύσσεται σε μερίδα του πληθυσμού ότι η πανδημία έχει τελειώσει δημιουργώντας μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, όπως και η στάση αναμονής που διατηρούν πολλοί ηλικιωμένοι ως προς τον εμβολιασμό, παρότι είναι ακάλυπτοι έναντι σοβαρής λοίμωξης από τον κορονοϊό.
Π.χ. στην Ελλάδα τα στοιχεία για όσους έχουν κάνει τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι απογοητευτικά: την ενισχυμένη δόση με τα εμβόλια που καλύπτουν και την Omicron ή τις υποπαραλλαγές της ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είχαν λάβει έως και τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου μόλις 152.500 ενήλικοι, εκ των οποίων οι 113.400 είναι άνω των 65 χρόνων. Συνολικά, από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι τώρα το ποσοστό των εμβολιασμένων με τη 2η αναμνηστική δόση δεν ξεπέρασε το 16% επί συνόλου περίπου 2,5 εκατομμυρίων ηλικιωμένων.
Συνεπώς, το 84% των Ελλήνων, ηλικίας άνω των 65 χρόνων, παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο έναντι της μόλυνσης και της βαριάς νόσου. Υπό τα δεδομένα αυτά, το κύμα των ασθενών από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα προς τα νοσοκομεία θεωρείται βέβαιο. Είναι άλλωστε η ομάδα του πληθυσμού που πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα σε ζωές. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 33.313 θάνατοι. Το 96% είχε ηλικία άνω των 70 χρόνων ή/και υποκείμενο νόσημα.
Σε σχέση με τα προαναφερόμενα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC) κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για την παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον, για την οποία το ECDC υπέδειξε προκαταρκτικά δεδομένα από την Ασία που δείχνουν ότι έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, απειλώντας νοσήσαντες και εμβολιασμένους.
Το εν λόγω νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και είναι πιθανό να καταστεί κυρίαρχο στην περιοχή αργότερα φέτος και να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος οδηγεί σε αυξημένη σοβαρότητα της νόσου σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που κυκλοφορούν ήδη, ανέφερε το ECDC. Πάντως, όπως και να είναι, το παιχνίδι των μεταλλάξεων δεν θα έχει τελειωμό. Έτσι, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι ποιο στοιχείο θα αποτελέσει το καθοριστικό για να καταστεί η Covid μια ενδημική, εποχιακή νόσος, που δεν θα προξενεί περισσότερες απώλειες, φόβο κι αναστάτωση από τη γρίπη;
Αναφορικά με τα εμβόλια για την Covid η σύσταση διεθνώς και σε εθνικό επίπεδο παραμένει η ίδια. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το ταχύτερο, ειδικά για τις κατηγορίες που είναι πιο ευάλωτες, ανεξαρτήτως είδους και μάρκας. Ωστόσο, να υπογραμμιστεί και το εξής: Αν κάποιος που ανήκει στις πιο επικίνδυνες κατηγορίες πήγαινε μέχρι τις 31 Αυγούστου να κάνει την 2η αναμνηστική δόση θα χρησιμοποιούσε το εντελώς αρχικό εμβόλιο. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα έκανε εμβόλιο που είχε ενσωματώσει την προστασία από την αρχική μετάλλαξη της Ο, δηλαδή την ΒΑ1. Από τις αρχές Οκτωβρίου όσοι εμβολιάζονται με την 2η αναμνηστική έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εμβόλιο που αντιμετωπίζει και τις μεταλλάξεις ΒΑ 4 και ΒΑ5, αν κι αυτό με τη σειρά του δεν φαίνεται να καλύπτει με τη σειρά του την παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον και τις άλλες υποπαραλλαγές που κυκλοφορούν. Η ιστορία αυτή ασφαλώς και δεν έχει τελειωμό, αλλά, ωστόσο, μοιάζει να έχει σημασία πότε θα κάνει κανείς ένα εμβόλιο και ποιο για να είναι περισσότερο καλυμμένος.
Ακόμη, η ευρέως διαδεδομένη άποψη πως με τις συνεχείς μεταλλάξεις και παραλλαγές ο ιός εξασθενεί δεν ισχύει. Εδώ και χρόνια οι ανάλογες έρευνες έχουν δείξει πως το σχετικό μοντέλο δεν είναι γραμμικό, αλλά χαοτικό ως προς το κατά πόσον μια επόμενη μετάλλαξη θα είναι περισσότερο μεταδοτική και νοσογόνος. Τέλος, οι δημόσιες αρχές των χωρών, οι διάφοροι κλάδοι της οικονομίας και πάνω απ’ όλα οι ίδιοι οι πολίτες επιθυμούν σφοδρά να ακούσουν το σάλπισμα της λήξης της πανδημίας και συμπεριφέρονται, εν πολλοίς, σαν αυτό να έχει συμβεί. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως μια πανδημία πρώτα λήγει κοινωνικά και μετά ιατρικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More