Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλία: Απόπειρα αναζωογόνησης του γαλλογερμανικού δίδυμου από Μακρόν και Σολτς στο Ελυζέ

Νέα ώθηση στο γαλλογερμανικό δίδυμο της Ε.Ε, θα προσπαθήσουν να δώσουν  το μεσημέρι στο Ελυζέ, Μακρόν και Σολτς, παρά τις πολλές διαφωνίες  που βαραίνουν, για ζητήματα από την ενέργεια ως την άμυνα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο γεύμα που θα έχουν οι δύο άνδρες θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν τη γαλλογερμανική συνεργασία, καταλήγοντας σε ενιαίο και αλληλέγγυο τρόπο σε ότι αφορά στην αντίδραση κοινών προκλήσεων , σύμφωνα με  τα λεγόμενα της γαλλικής προεδρίας.

Όμως είναι κοινό μυστικό  ότι οι διαφορές σε κάποιες περιπτώσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων της Ευρώπης, οδήγησαν και στην αναβολή για εβδομάδες του κοινού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου, που θα ήταν το πρώτο του Όλαφ Σολτς.

Δεν θα γίνουν εξάλλου δηλώσεις από τους ηγέτες στον Τύπο — ούτε πριν, ούτε μετά, κατά το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε χθες βράδυ το Ελιζέ, παρότι η καγκελαρία είχε αναγγείλει το ακριβώς αντίθετο, όπως σημείωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico.

Θεωρείται πολύ δύσκολη η συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου για ζητήματα αντιμετώπισης της ανάφλεξης των τιμών της ενέργειας, τη διαχείριση της πυρηνικής ενέργειας και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι διαφωνίες των δύο πλευρών —για διάφορα θεωρητικά κοινά βιομηχανικά σχέδια, από το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς ως το ευρωπαϊκό άρμα μάχης του μέλλοντος— βάθυναν αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Έπειτα από δεκαετίες η Γερμανία ανακοίνωσε  ότι θέλει να δημιουργήσει τον καλύτερα εξοπλισμένο στρατό στην Ευρώπη χωρίς να προβλέπεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας υπέρ της οποίας επιχειρηματολογεί πάγια το Παρίσι.

Το Βερολίνο θέλει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα με ισραηλινή συνιστώσα, ιδέα ανταγωνιστική αυτής που εισηγούνται Παρίσι και Ρώμη.

Επόμενο αγκάθι  ο οικονομικός προσανατολισμός της Γερμανίας που παρουσίασε πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ χωρίς να έχει υπάρξει κανένας πρότερος συντονισμός με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Ο κ. Σολτς δεσμεύτηκε στην Πράγα να υποστηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ προς Ανατολάς, προς μια ΕΕ «30 ή 36 μελών», προσέγγιση πολύ πιο διαφορετική από αυτή της Γαλλίας.

Ωστόσο τάχθηκε, όπως και το Παρίσι, υπέρ της καθιέρωσης της αρχής της σχετικής πλειοψηφίας (αντί αυτής της ομοφωνίας) για αρκετά είδη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την εξωτερική πολιτική ως τη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική.

Στο Βερολίνο, προτιμούν να υποβαθμίζουν το πρόβλημα. «Η Γαλλία είναι ο στενότερος σύμμαχός μας. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πολλή σεναριολογία, όμως θεωρώ και πολλά πράγματα ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα», κατά την άποψη εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Το ίδιο θέλουν να πιστεύουν στις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που εξέφρασε την πίστη του στην αποφασιστικότητα  του Γάλλου προέδρου  και του Γερμανού καγκελάριου, να εργαστούν μαζί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More