Ημερίδα για τους λεσεψιανούς μετανάστες στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου
Η εμπορική αξιοποίηση των λεσεψιανών μεταναστών και κυρίως του λαγοκέφαλου, του λεοντόψαρου και της τρομπέτας μέσα από το πρόγραμμα EXPLIAS, ήταν το θέμα ημερίδας που οργανώθηκε στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου, με συμμετέχοντες φορείς το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Στην ίδια ημερίδα παρουσιάστηκαν και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στη διερεύνηση χρήσης του λαγοκέφαλου για την παραγωγή ιχθυαλεύρων, στο πλαίσιο του προγράμματος LAGOMEAL.
«Στην Μεσόγειο υπάρχουν περίπου 1.000 ξενικά είδη, με τα περισσότερα να είναι λεσεψιανοί μετανάστες. Η Ρόδος γι’ αυτά τα είδη είναι ένα κομβικό σημείο στο ταξίδι από την Ανατολή προς τη Δύση» δήλωσε σήμερα ο ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ και του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, Γεράσιμος Κονδυλάτος, που ήταν ο συντονιστής της ημερίδας. Στην περιοχή υπάρχουν κυρίως λαγοκέφαλοι, σε μεγάλο πληθυσμό, λεοντόψαρα και τρομπέτες, με τον λαγοκέφαλο να προβληματίζει περισσότερο απ’ όλα, τους επιστήμονες, καθώς έχει σχηματίσει μεγάλους πληθυσμούς, εκτοπίζει και καταναλώνει είδη που είναι απαραίτητα για την ισορροπία του οικοσυστήματος και αποτελεί πρόβλημα για τους αλιείς γιατί τους καταστρέφει τα δίχτυα.
«Μέσα από το πρόγραμμα προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να εκμεταλλευθούμε την παρουσία του, π.χ. αν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στην κοσμετολογία ή την φαρμακολογία, να πάρουμε κολλαγόνο ή Ω3, ακόμα και να παράξουμε ιχθυάλευρα, ώστε να τον βάλουμε στο στόχαστρο της αλιείας» εξήγησε ο κ. Κονδυλάτος.
Πρόσθεσε δε, ότι συνεχώς παρατηρούνται μετακινήσεις διαφόρων ειδών, οι οποίες δεν είναι πάντα αρνητικές: «Υπάρχουν είδη που προκαλούν προβλήματα στο οικοσύστημα όπως ο γερμανός και ο λαγοκέφαλος. Υπάρχουν όμως και άλλα που αναπληρώνουν τα κενά ειδών που έχουν εξαφανιστεί ή που έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές. Τα ξενικά είδη, δεν είναι κατ’ ανάγκη κακά», κατέληξε.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More