Μακρά Covid-19: Ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των ασθενών που στρέφονται στην πειραματική θεραπεία «πλύσης αίματος»
Η απελπισία που νιώθουν ορισμένοι ασθενείς με μακρά COVID-19 από την έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών, τους ωθεί σε πειραματικές θεραπείες όπως η «πλύση αίματος» ή αιμαφαίρεση, σύμφωνα με έρευνα του The British Medical Journal. Κάποιοι μάλιστα, ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για να υποβληθούν σε αυτή την ακριβή, πειραματική θεραπεία. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική και μιλούν για κερδοσκοπία.
Τώρα, ένα νέο ντοκιμαντέρ του Eckart von Hirschhausen που προβλήθηκε στο γερμανικό κανάλι ARD, παρουσιάζει την «πλύση αίματος» ως μια ελπιδοφόρα θεραπεία.
Ο Tobias Welte διευθύνει ένα εξωτερικό ιατρείο για τους ασθενείς με μακρά Covid-19, στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου (MHH). Από τον Απρίλιο του 2020 που άνοιξε, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν ήδη δει χιλιάδες ασθενείς. Όλοι τους είχαν επίμονα συμπτώματα μετά την υποχώρηση της λοίμωξής τους από τον κορονοϊό, όπως μυϊκή αδυναμία, αϋπνία και αδυναμία συγκέντρωσης.
Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες μετά από μια ιογενή λοίμωξη, λέει ο Welte. Δεν πρέπει να περιμένει κανείς μια άμεση θεραπεία, είπε. Τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα εξαφανίζονται εντός τριών μηνών στα δύο τρίτα των ασθενών με μακρά Covid-19. Ωστόσο, είπε, υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα διαρκούν πολύ περισσότερο.
Οι ιατρικοί σύλλογοι προειδοποιούν κατά της αιμαφαίρεσης
Στο ντοκιμαντέρ, ο γιατρός παρουσιάζει την «πλύση αίματος» (HELP apheresis) ως μια πιθανή θεραπεία για τη μακρά Covid-19. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της και σοβαρές ιατρικές ενώσεις προειδοποιούν ρητά εναντίον της χρήσης της.
«Με πόνεσε το στομάχι μου βλέποντας αυτό το ντοκιμαντέρ», δήλωσε η Carmen Scheibenbogen, επικεφαλής του εξωτερικού ιατρείου ανοσοανεπάρκειας στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου.
«Ανησυχώ ότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα ωθήσει πολλούς ασθενείς να κάνουν αυτή τη θεραπεία. Έχει πλέον αναπτυχθεί μια νέα αγορά».
Η γιατρός Beate Jaeger στο Mülheim an der Ruhr θεραπεύει τους ασθενείς με μακρά Covid-19 με αιμαφαίρεση, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Αυτή η πειραματική θεραπεία γίνεται με αίμα που λαμβάνεται από τον ασθενή. Οι γιατροί το φιλτράρουν και του το μεταγγίζουν. Για να φιλτράρουν το αίμα, το βάζουν σε μια φυγόκεντρο, όπου διαχωρίζεται σε στρώματα. Στη συνέχεια είτε φιλτράρουν συγκεκριμένα συστατικά είτε αφαιρούν ορισμένα στρώματα για να τα αντικαταστήσουν με άλλα. Στη συνέχεια, το αίμα επιστρέφει στον οργανισμό μέσω καθετήρα που τοποθετείται σε μια άλλη φλέβα.
Η γιατρός στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην περίπτωση δυο νεαρών νοσοκόμων που μόλις και μετά βίας μπορούσαν να συρθούν από το κρεβάτι στην κουζίνα. Μετά από δύο συνεδρίες, ισχυρίζεται η γιατρός, θεραπεύτηκαν. Η Jaeger δεν απάντησε σε ερωτήματα της Süddeutsche Zeitung και του NDR σχετικά με τις περιπτώσεις των ασθενών της.
Ο καθηγητής Welte του MHH θεωρεί την θεραπεία αυτή σε ασθενείς με μακρά Covid άχρηστη. Γιατί πρέπει να μειωθούν τα λιπίδια του αίματος, αναριωτιέται. Με τη μακρά Covid-19, υπάρχουν ακραία φαινόμενα placebo που βοηθούνε στη διαδικασία επούλωσης, προσθέτει ο Welte.
«Χωρίς έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, δεν μπορεί να γίνει καμία σύσταση για την εφαρμογή αυτών των θεραπευτικών διαδικασιών, επειδή η ακατάλληλη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές», προειδοποίησε τον Αύγουστο η Γερμανική Νεφρολογική Εταιρεία, η οποία καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συγκεκριμένη θεραπεία στη Γερμανία.
Ο Hirschhausen, με τη σειρά του, αναφέρεται σε μια άλλη πρόταση της παραπάνω δήλωσης, στην οποία οι συγγραφείς χαιρετίζουν τη συστηματική συλλογή δεδομένων των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμαφαίρεση και την ένταξή τους σε ένα μητρώο.
Ωστόσο, η κατευθυντήρια γραμμή για τους γιατρούς σχετικά με τη θεραπεία των μακροχρόνιων παθήσεων αναφέρει: «Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν θετικές αναφορές περιπτώσεων και μικρές μελέτες, η γενική χρήση της προς το παρόν αποθαρρύνεται ρητά».
Έως και 3000 ευρώ για μία συνεδρία
Ο εμπειρογνώμονας Jan T. Kielstein, επικεφαλής ιατρός εσωτερικής ιατρικής και διαδικασιών καθαρισμού αίματος στο Δημοτικό Νοσοκομείο του Braunschweig, εντοπίζει μια νέα αγορά για την πλύση αίματος που απευθύνεται σε ασθενείς με μακρά Covid.
«Οι ασθενείς πληρώνουν έως και 3.000 ευρώ για μια συνεδρία», λέει ο Kielstein. «Γνωρίζω ασθενείς που έχουν ήδη ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για άχρηστες θεραπείες κατά της Covid-19».
Στο ντοκιμαντέρ, ο Hirschhausen αναφέρεται επανειλημμένα στην έλλειψη μελετών και τονίζει ότι ο στόχος του, ήταν και είναι να δείξει πόσο άθλια είναι τα διαγνωστικά κριτήρια, η περίθαλψη και το επίπεδο γνώσεων για τη συγκεκριμένη πάθηση.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Markus Grill, το ντοκιμαντέρ δεν εστιάζει σχεδόν καθόλου στις αμφιβολίες σχετικά με τη συγκεκριμένη θεραπεία. Ο Hirschhausen αναφέρει ότι πολλοί γιατροί εξακολουθούν να θεωρούν ότι οι διαθέσιμες μελέτες είναι ελάχιστες. Ταυτόχρονα όμως αποκαλεί τη Jaeger προφήτισσα.
Ο Kielstein θεωρεί παραπλανητικό το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ αναφέρεται μόνο στις επιτυχίες της θεραπείας. Κάποιοι ασθενείς με μακρά Covid- 19 που δεν δείχνουν καμία βελτίωση μετά τη θεραπεία, εξακολουθούν να τον επισκέπτονται στην κλινική. Παρόλα αυτά, ο Hirschhausen δεν αναφέρεται στις παρενέργειες και τις αποτυχίες της θεραπείας αυτής. Μάλιστα, ο ίδιος υποβάλλεται σε «πλύση αίματος», παρόλο που δεν πάσχει από μακρά Covid. Ωστόσο, λέει στο ντοκιμαντέρ ότι είναι επιφυλακτικός για το αν η αιμαφαίρεση θα του κάνει καλό.
Χιλιάδες ασθενείς στη λίστα αναμονής
Σύμφωνα με την Beate Jaeger, στο ιατρείο της στο Mülheim έχει ήδη θεραπεύσει περισσότερους από 1.000 ασθενείς με αιμαφαίρεση, ενώ 8.000 άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής, σύμφωνα με τον Hirschhausen. Υπάρχουν κανόνες στην ιατρική σύμφωνα με τους οποίους δεν πρέπει να θεραπεύεις τόσο μεγάλο αριθμό περιστατικών μέχρι να έχεις τεκμηριωμένα στοιχεία, λέει ο Michael Hallek, διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας και επικεφαλής της ομάδας εργασίας Long Covid στο Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Στην ιστοσελίδα της, η Jaeger υπόσχεται ότι τα μέχρι τώρα καλά αποτελέσματα της θεραπείας θα είναι σύντομα διαθέσιμα. Ωστόσο, δεν παρέχει ακριβείς λεπτομέρειες για τη μελέτη.
Ο Tobias Welte της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου είναι επιφυλακτικός: όσο δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι δεν είναι αποτελεσματική, οι ασθενείς θα παραπλανιώνται μπορούν πάντα να πωλούνται για πλύση αίματος. Στην απάντησή του προς το NDR και την SZ, ο Hirschhausen δήλωσε ότι το ντοκιμαντέρ του είναι μια έκκληση για περισσότερα στοιχεία για τη θεραπεία αυτή.
ΠΗΓΗ: ARD, The Conversation
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More