Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουγκάντα: Επισήμως 17 οι θάνατοι από την επιδημία Έμπολα

Τη ζωή τους έχασαν 17 άνθρωποι στην κεντρική Ουγκάντα  όπου έχει ξεσπάσει επιδημία Έμπολα εδώ και τρείς εβδομάδες ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας.

Με στοιχεία που συμπεριελάμβαναν επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα ο ΠΟΥ την Πέμπτη 6/10, έκανε λόγο για 29 θανάτους  σε αντίθεση με την κυβέρνηση στην Καμπάλα που ανακοινώνει μόνο τους εργαστηριακά επιβεβαιωμένους θανάτους. Κατά το υπουργείο της χώρας αυτοί, από την 9η Οκτωβρίου, ανήλθαν σε 48.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός των αρχών της Ουγκάντας δημοσιοποιήθηκε την 5η Οκτωβρίου κι έκανε λόγο για 10 νεκρούς.

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιοχή Μουμπέντε, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, προτού η επιδημία, που επιβεβαιώθηκε από τις αρχές την 20ή Σεπτεμβρίου, να εξαπλωθεί στις γειτονικές περιοχές Κασσάνδρα, Κιεγκέγκουα και Καγκάντι.

Αν και σύμφωνα με τον ΠΟΥ τη χώρα πλήττει το λεγόμενο σουδανικό στέλεχος της νόσου που αντιμετώπισε η Ουγκάντα στο λιμό του 2012  και θεωρείται «εξαιρετικά σπάνιο» , ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσέβενι, απέκλεισε στα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown, διαβεβαιώνοντας πως η Καμπάλα έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Ο ιός έχει έξι γνωστά στελέχη, τρία από τα οποία (Μπουντιμπούγκιο, του Σουδάν, του Ζαΐρ) έχουν προκαλέσει επιδημίες ευρείας κλίμακας.

Η Ουγκάντα βίωσε ήδη επιδημίες του Έμπολα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αφρική αφότου ταυτοποιήθηκε το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό. Η πιο πρόσφατη στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, το 2019, επισήμως στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Η ασθένεια που προκαλεί ο Έμπολα είναι πολύ συχνά θανατηφόρα. Υπάρχουν ωστόσο πλέον πειραματικά εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται αρχικά στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More