Η αντιπολίτευση για Ε.Ε., Τουρκία, μεταναστευτικό-προσφυγικό
Το προσφυγικό – μεταναστευτικό, το Κυπριακό, ο κίνδυνος πρόκλησης ενός “ατυχήματος” στο Αιγαίο, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στην ατζέντα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σχέδια σε εξέλιξη όσο αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα: Υπάρχει το σχέδιο της Τουρκίας, το σχέδιο των λαθρεμπόρων ψυχών, υπάρχει η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού- μεταναστευτικού από την Ευρώπη κλπ . Η Τουρκία παίρνει αρκετά χρήματα από την ΕΕ αλλά υπάρχει μια ασυμμετρία σε σχέση με αυτά που παίρνει και αυτά που δίνει. Θα έλεγα ότι σε συμφωνία με τον κ. Σοϊλού και τον κ. Τσαβούσογλου, είμαι από εκείνους που βοήθησαν την Τουρκία να παίρνει αυτά τα χρήματα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Τεράστιος πληθυσμός προσφύγων στα σύνορα με τη Συρία, σε εδάφη μάλιστα που έχει καταλάβει στρατιωτικά η Τουρκία, ζουν σε άθλιες πραγματικά συνθήκες.
Μια που φαίνεται ότι θα ενταθεί η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την πλευρά της, εμείς θα πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Το σχέδιο και οι προτάσεις υπάρχουν, έχουν υπογραφεί από 7-8 εμπλεκόμενες χώρες και θα πρέπει να εφαρμοστούν. Η βασική ιδέα είναι να βοηθιούνται αυτοί οι άνθρωποι στις χώρες τους ώστε να συνεχίσουν να μένουν στις εστίες τους. Πηγαίνουν κάποιοι και βομβαρδίζουν μια χώρα και μετά δεν επιθυμούν να πάρουν αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους στις χώρες τους.
Όπως και εμείς, το 2023 για την Τουρκία είναι χρονιά εκλογών. Και μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια, είναι ορατή μια πιθανή απώλεια της Προεδρίας από τον Ερντογάν. Είναι λοιπόν υπαρκτός ο κίνδυνος πρόκλησης ενός “ατυχήματος” και μιας μεθοδευμένης- μικρής σε διάρκεια σύγκρουσης στην περιοχή του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου. Σε αυτό βοηθά και η γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τα νησιά του Αιγαίου, ο Έβρος και η Κύπρος, είναι περιοχές που πάνω εκεί μπορεί να “ποντάρει” ο Ερντογάν.
Αυτό που μας θωρακίζει σαν χώρα απέναντι σε αυτή την επιθετικότητα, δεν είναι τόσο οι αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, όσο είναι τα σχέδια άμυνας που διαθέτουμε, οι επιθετικές μας πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο, η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων και η κατάσταση του διαθέσιμου αμυντικού υλικού. Μια όμως που η καλύτερη άμυνα σε μια χώρα είναι η κατάσταση του συστήματος στην υγεία και την εκπαίδευση, οι δαπάνες που δίνονται για την άμυνα δεν θα πρέπει να διαταράσσουν αυτή τη σχέση και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Συγχρόνως, να αξιοποιούμε όλες τις διεθνείς μας συμμαχίες και να αναδεικνύουμε παράλληλα την ΕυρωΤουρκική διάσταση ορισμένων ζητημάτων σε όλα τα διεθνή φόρα.
Ο Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, διέλυσε σχεδόν ολόκληρη την Τουρκική αεροπορία και ο μεγάλος φόβος του ήταν μια πιθανή επίθεση από τη μεριά της Ελλάδας, κάτι που φυσικά δεν ήταν λογικό να συμβεί. Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα από την Τουρκία και η μοναδική εκκρεμότητά μας είναι ο καθορισμός των χωρικών υδάτων και ότι απορρέει από αυτά (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ κλπ ).
Το σίγουρο είναι ότι μια αγαστή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, στο ασταθές διεθνές περιβάλλον στο οποίο ζούμε, τις καθιστά και τις δύο αυτόματα πολύ σημαντικές, αφ΄εαυτές και όχι για τους Αμερικανούς ή για τους Εγγλέζους κλπ.
Πάντα βέβαια στις διεθνείς σχέσεις, ξεκινάς από τη λογική ότι δεν υπάρχουν αγαθές προθέσεις αλλά μόνο επιμέρους συμφέροντα. Και φάνηκε αυτό με το που δημιουργήθηκε το πρόβλημα με το Ρωσικό φυσικό αέριο και τις αποφάσεις που πήραν οι χώρες του ΟΠΕΚ συν τη Ρωσία, για τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου, που οδηγεί στη μεγιστοποίηση των κερδών τους, αδιαφορώντας για τις γενικότερες συνέπειες. Λαμπρό παράδειγμα αποφάσεων που εξυπηρετεί μεμονωμένα συμφέροντα στην ΕΕ, αποτελεί η απόφαση της Γερμανίας να πριμοδοτήσει με 200 δις ευρώ το φυσικό αέριο.
Είναι πλέον σαφές ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφευχθεί η αποχώρηση άλλων χωρών…».
Συνάντηση με τον κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ.Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η ΕΕ, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες.Και με το εμπάργκο όπλων απέναντι σε έναν διεθνή ταραξία, όπως είναι η Τουρκία, αλλά και με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Δεν μπορεί να είναι υπό ένταξη μια χώρα, που δεν έχει κανένα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της με βίαιο και βάναυσο τρόπο» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας με αυτοματοποιημένες κυρώσεις.
«Οφείλουμε να εργαστούμε για την επανέναρξη του διαλόγου για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο κ.Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο Κυπριακό.
«Να βρούμε τους τρόπους ώστε να είμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε, ένας χώρος δικαίου, που δεν έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά, αλλά είναι στην υπηρεσία των πολιτών της ειρήνης και της ασφάλειας» προσδιόρισε ως προτάγματα για την ΕΕ από την πλευρά του ο κ. Μαυρογιάννης.
Το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας κι απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής, που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων».
Επίσης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε, στην έδρα της ΚΕ, με τον υποψήφιο πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Κύπρου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και τους συνεργάτες του, Πανίκο Παπανικολάου και Λεόντιο Φιλοθέου. Στην συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή, στην Κύπρο και την Ελλάδα, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την πορεία του κυπριακού προβλήματος.
Ο Δ. Κουτσούμπας ενημέρωσε την κυπριακή αντιπροσωπεία για τις θέσεις του Κόμματος και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό.
Aπό την πλευρά της η Ελληνική Λύση αναφέρει πως: «Ο εγκληματίας Ερντογάν, που σκανδαλωδώς προσκλήθηκε όπως και ο Αλίεφ στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, “ομολόγησε” το αυτονόητο: Ότι εκεί που σταματά ο διάλογος και η διπλωματία, ομιλούν τα όπλα.
Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του, την ώρα που η Ν.Δ. επιμένει στον διάλογο και τον κατευνασμό.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι ο διάλογος με φασίστες, ναζιστές και εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας συνιστά νομιμοποίηση των σχιζοφρενικών αιτημάτων τους και ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More