Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Μανιάτης και Ν. Φαραντούρης στο ERTNEWS: Ενεργειακός «εφιάλτης» στην ΕΕ – Προβλέψεις για την αντιμετώπισή του

Δυο καθηγητές, που γνωρίζουν σε βάθος το θέμα της ενέργειας, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης και ο καθηγητής Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νικόλας Φαραντούρης, σχολιάζουν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNEWS, τον ενεργειακό «εφιάλτη» που βιώνει η Ευρώπη.

Αγώνας δρόμου για ευρωπαϊκή κοινή αντιμετώπιση

Αναφορικά με τις εξελίξεις της Συνόδου στην Πράγα, ο κ. Μανιάτης ανέφερε αρχικά ότι «Το ζήτημα είναι ότι έγινε έστω κι ένα διστακτικό βήμα. Δεν γνωρίζω αν θα βγει “λευκός καπνός” τώρα ή στο τέλος Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί το κανονικό συμβούλιο κορυφής». Συνέχισε, όντας στοιχειωδώς αισιόδοξος τονίζοντας ότι ελπίζει να μη φέρει σε αυτή την πορεία ξανά εμπόδια η Γερμανία.

«Είναι θετικό ότι η Ευρώπη ξυπνάει από τον λήθαργό της. Δεν μπορεί ωστόσο η αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι αλά καρτ, αλλά θα πρέπει στα συμπεράσματα της συνόδου στην Πράγα να ενσωματωθεί ο όρος αλληλεγγύη και στο ενεργειακό κόστος», υποστήριξε ο κ. Φαραντούρης. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η επάρκεια, αλλά το κόστος της ενέργειας που ρημάζει την ελληνική κοινωνία.

Η καθυστέρηση της Κομισιόν & οι αντιδράσεις στη μονομερή πολιτική της Γερμανίας

Σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι ευελπιστεί να πρυτανεύσει η λογική και να θεωρηθεί δυνατό το σχήμα όλων των χωρών μαζί απέναντι στην μόνη Γερμανία.

Στο τραπέζι «έπεσε» το ζήτημα του ΟΠΕΚ, όπου η Ρωσία ασκεί τεράστια επιρροή επάνω του. Υπενθυμίζεται, ότι ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την παραγωγή του, γεγονός που όπως λέγεται εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πόσο ρεαλιστική είναι η πρόταση του Α. Τσίπρα για ευρω-ομόλογο;

«Απολύτως ρεαλιστική, διότι αναφέρεται στο ενεργειακό κόστος«, υπογραμμίζει ο κ. Φαραντούρης και συμπληρώνει πως «προσπερνάει τεχνικές δυσκολίες προμήθειας φυσικού αερίου από κοινού στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακόμη διευκρίνισε ότι το φυσικό αέριο δεν προμηθεύονται χώρες αλλά εταιρείες, με αποτέλεσμα εάν η ΕΕ επιθυμεί να έχει συνολικά προμήθειες θα πρέπει να συμβληθούν εταιρείες εξαγωγής αερίου για λογαριασμό της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτό «απαιτεί ρυθμιστικά έργα», συνεπώς αρκετό χρόνο. Επομένως, ο κ. Φαραντούρης θεωρεί ότι σε αυτή την περίπτωση εύλογη θα ήταν η δημιουργία ενός ευρω-ομόλογου.

Η αύξηση τιμών εκτινάσσει του οικογενειακούς προϋπολογισμούς

«Κανείς δεν συζητά για δύο πράγματα που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα. Το πρώτο: η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου ενδογενώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώ για χώρες που ήδη παράγουν Ρουμανία, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία και ούτω καθεξής. Και το δεύτερο πράγμα που δεν συζητά κανείς, είναι το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Το κουβεντιάζουν οι Γερμανοί, αλλά σε πάρα πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σιωπούν», ανέφερε ο κ. Μανιάτης θέτοντας ορθούς προβληματισμούς.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More