Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κιουρί: Η οικογένεια που έκανε τα Νόμπελ να μοιάζουν οικογενειακή υπόθεση

Δύο από τις οκτώ πλέον γυναίκες οι οποίες έχουν βραβευθεί με Νόμπελ Χημείας μέχρι σήμερα, ανήκουν στην ίδια οικογένεια: Οι Κιουρί έκαναν τα Νόμπελ να μοιάζουν με οικογενειακή υπόθεση. Και όχι μόνο αυτό! Συνολικά, η οικογένεια Κιουρί έχει πέντε μέλη που βραβεύθηκαν με Νόμπελ – με τη Μαρί Κιουρί να έχει λάβει μάλιστα δύο.

Η Madame Marie Curie και ο σύζυγός της Pierre στο εργαστήριό τους (AP Photo, File)

Όλα ξεκίνησαν όταν το ζεύγος Πιέρ και Μαρί Κιουρί μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής το 1903. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1911, ακολούθησε η βράβευση της Μαρί Κιουρί -μόνη της αυτή τη φορά- με το Νόμπελ Χημείας.

Η Πολωνο-γαλλίδα φυσικός και χημικός Madame Marie Curie, καθισμένη μπροστά, εργάζεται στο εργαστήριο, με την κόρη της Irene, στο Παρίσι στις 20 Απριλίου 1927 (AP Photo)

Το 1935, 24 χρόνια αργότερα, το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά. Η μεγαλύτερη κόρη του βραβευμένου με Νόμπελ ζευγαριού, Ιρέν Ζολιό-Κιουρί, τιμήθηκε επίσης με το Νόμπελ Χημείας, που το μοιράστηκε και εκείνη με τον σύζυγο της Φρεντερίκ Ζολιό, για την ανακάλυψη νέων ραδιενεργών ισοτόπων.

Ο βασιλιάς Γουσταύος της Σουηδίας συγχαίρει την Irene Joliot-Curie για τη βράβευσή της μαζί με τον σύζυγό της με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1935, κατά την τελετή απονομής στη Στοκχόλμη. Ο σύζυγος καθηγητής Frederick K. Joliot που μοιράζεται μαζί της το βραβείο στέκεται από πίσω της (AP Photo/Str)

Αλλά και η μικρότερη κόρη της Μαρί και του Πιερ, η Εύα Κιουρί, που δεν ακολούθησε τον επιστημονικό δρόμο των γονέων και της αδερφής της, δεν έμεινε παραπονεμένη… Ακολούθησε τον δρόμο της μουσικής (ως πιανίστρια), της συγγραφής (έγραψε και τη βιογραφία της μητέρας της) αλλά ήταν ο ακτιβισμός και η διπλωματία που την έφεραν και αυτήν στη Στοκχόλμη για να παραλάβει ένα βραβείο Νόμπελ.

(Google Arts and Culture)

Αφού εντάχθηκε στην γαλλική αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εργάστηκε ως πολεμική ανταποκρίτρια για την International Herald Tribune, το 1952 διορίστηκε ως ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

(AP Photo)

Το 1954 παντρεύτηκε τον Henry Labouisse, ο οποίος υπηρετούσε ως διευθυντής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή από το 1954 έως το 1958. Από το 1962 έως το 1965, ο σύζυγός της εκτελούσε χρέη πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όπου η Εύα ανέλαβε τον ρόλο της διευθύντριας της UNICEF (Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά) στη χώρα.

Από αυτήν την θέση το 1965 παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης εκ μέρους της Unicef.

Ève Curie (AP Photo)

Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1987, η  μοίρασε τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας, Παρισιού και Νέας Υόρκης. Η Εύα Κιουρί πέθανε σε ηλικία 103 ετών στις 22 Οκτωβρίου του 2007.

Σχετική Είδηση: 

Ιστορικά Αποτυπώματα-Μαρί Κιουρί: Ταύτισε τη ζωή της με την επιστήμη
Οι πέντε επιστήμονες που κέρδισαν από δύο βραβεία Νόμπελ
Νόμπελ Φυσικής: 17 Νομπελίστες στην πιο «έξυπνη» φωτογραφία του κόσμου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More