Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιθέσεις με drones νότια του Κιέβου – Ένας τραυματίας

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σε επιθέσεις με drones ιρανικής κατασκευής εναντίον της πόλης Μπίλα Τσέρκβα, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Πρόκειται για την πρώτη αυτού του είδους επίθεση στην περιοχή εκείνη.

«Τη νύκτα ο εχθρός εξαπέλυσε επιθέσεις με drones τύπου Shahed- 136 εναντίον της Μπίλα Τσέρκβα», με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές, ανέφερε ο Ολέξι Κουλέμπα στο Telegram.

«Υπήρξαν έξι πλήγματα και εκρήξεις», διευκρίνισε ο ίδιος κάνοντας λόγο για έναν τραυματία και ζημιές σε υποδομές της πόλης που μετρούσε περίπου 200.000 κατοίκους πριν τη ρωσική εισβολή και όπου υπάρχουν πολλές στρατιωτικές μονάδες.

Η νότια διοίκηση του ουκρανικού στρατού από την πλευρά της επεσήμανε στο Telegram ότι κατέρριψε έξι drones του ίδιου τύπου τη νύκτα. Η εκπρόσωπος της διοίκησης Νατάλια Γκουμενιούκ διευκρίνισε ότι τα drones καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Μικολάιφ.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ρωσικές επιθέσεις με drones ιρανικής κατασκευής, όμως αυτές είχαν στόχο μέχρι στιγμής κυρίως το νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως τη στρατηγικής σημασίας πόλη Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, το Ιράν παρέδωσε στη Ρωσία εκατοντάδες drones παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Την ίδια ημέρα η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι θα «μειώσει σημαντικά» τη διπλωματική της παρουσία στο Ιράν στο πλαίσιο αντιποίνων για την παράδοση drones από την Τεχεράνη στη Μόσχα.

Η Τεχεράνη είχε απαντήσει ότι λυπάται για την απόφαση αυτή «που βασιζόταν σε αβάσιμες πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από την προπαγάνδα των ξένων μέσων ενημέρωσης» εναντίον του Ιράν.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου

(AP Photo/Nariman El-Mofty)

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Ονισένκο, μίλησε στις «Συνδέσεις» για τις τελευταίες εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου καθώς και τον φόβο χρήσης πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους.

«Απο τις 6 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση του Κιέβου, παίρνει πλέον νέες διαστάσεις. Σχεδόν όλη η περιφέρεια του Χαρκόβου έχει ανακαταληφθεί από τους Ουκρανούς, υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικές επιτυχίες προς την Χερσώνα αλλά και προς το Ντονμπάς. Πριν από λίγες ημέρες οι Ουκρανοί κατέλαβαν την πολύ σημαντική στρατηγικά πόλη – λιμάνι Λιμάν, απειλώντας πλέον όλο το ρωσικό μέτωπο του στρατού από την πλευρά του Ντονμπάς» δήλωσε ο Ελληνο-ουκρανός δημοσιογράφος στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο καθιερωμένο μήνυμά του, μίλησε για αρκετά γρήγορη και δυνατή προώθηση του ουκρανικού στρατού. Μιλώντας για την σημερινή ημέρα αποκάλυψε ότι ξεκίνησε επιθέσεις με ιρανικά drones, έξω από το Κίεβο, τα οποία οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πλέον σε καθημερινή βάση.

Σε ποια μέτωπα επανακτούν εδάφη οι Ουκρανοί

«Τις τελευταίες μέρες έχουν ανακαταληφθεί οκτώ κατοικημένες περιοχές στη Χερσώνα, ανεπίσημα αρκετά περισσότερες. Αυτό φαίνεται και από τους χάρτες που παρουσιάζει ο ρωσικός στρατός. Ουσιαστικά από την πρώτη μέρα του πολέμου, για πρώτη φορά δημοσίως ρωσικές πηγές παραδέχονται ότι υποχωρούν. Νωρίτερα έκαναν λόγο για κινήσεις καλής θέλησης και για αναδιάταξη του στρατού κλπ», σχολίασε σχετικά με την επέλαση των Ουκρανών στα μέτωπα του πολέμου.

Όσον αφορά τους 200.000 Ρώσους νεοσυλλέκτους, που κλήθηκαν να υπηρετήσουν μετά από την μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν διευκρίνισε ότι ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν βρεθεί στο μέτωπο του πολέμου ενώ κάποιοι ήδη έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι.

Αναφορικά με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και δείχνουν ρωσικά τραίνα να μεταφέρουν στην Ουκρανία οπλισμό που εικάζεται ότι είναι πυρηνικά όπλα και τον φόβο που διακατέχει όλο τον κόσμο ο Κώστας Ονισένκο τόνισε ότι αυτό, όπως είναι φυσικό, προκαλεί έντονη ανησυχία.

«Η Ρωσία έχει δείξει στο πεδίο της μάχης ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Γι’ αυτό και επανέρχεται διαρκώς, πολύ έντονα στο θέμα της πυρηνικής απειλής, που ο Ρώσος πρόεδρος το ανέφερε στο πρόσφατο διάγγελμά του» είπε.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ουκρανία «τα μικρά πυρηνικά δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν προτού να χρησιμοποιηθούν. Αυτό δημιουργεί μια αρκετά μεγάλη αναστάτωση στην Ουκρανία. Υπάρχουν και εκείνοι που προμηθεύονται τα χάπια ιωδίου καλίου, που είναι η πρώτη βοήθεια σε περίπτωση πυρηνικής διαρροής πυρηνικής ενέργειας».

Και όπως τόνισε, πολλοί Ουκρανοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τη μη χρήση πυρηνικών όπλων στην αντίδραση της Δύσης, ελπίζοντας ότι αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More