Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2026

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύνοδος G20: Αμερικανική πίεση για οικονομική απομόνωση του Ιράν

Στο Άσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε η διήμερη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Ουάσιγκτον στην περαιτέρω οικονομική απομόνωση του Ιράν.
Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπεσεντ, αναμένεται να αξιοποιήσει τις εργασίες της συνόδου, αλλά κυρίως τις διμερείς επαφές του με ομολόγους του, προκειμένου να ζητήσει από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να συμμορφωθούν με το αυστηρότερο καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Η περαιτέρω οικονομική απομόνωση του Ιράν και κυρίως, ο περιορισμός των τελευταίων σημαντικών πηγών εσόδων του είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον Λευκό Οίκο οπότε θα πρέπει να περιμένουμε επαναφορά της απειλής δευτερογενών κυρώσεων, ακόμη και αποκλεισμού από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, για όσους συνεχίζουν να διευκολύνουν οικονομικά την Τεχεράνη.
(AP Photo/Gerald Herbert)
Κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής στρατηγικής θεωρείται η Κίνα. Περίπου το 90% των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου κατευθύνεται στην κινεζική αγορά, γεγονός που καθιστά το Πεκίνο κομβικό για την προσπάθεια περιορισμού των εσόδων της Τεχεράνης. Το ενδιαφέρον στρέφεται, επομένως, στο κατά πόσο η κυβέρνηση Τραμπ είναι διατεθειμένη να κλιμακώσει την πίεση προς την Κίνα, η οποία μέχρι στιγμής έχει σε μεγάλο βαθμό μείνει εκτός του άμεσου πλαισίου των αμερικανικών κυρώσεων.
Ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών Λιάο Μιν, στο κέντρο, παρακολουθεί τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 (AP Photo/Gerald Herbert)
Οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στο πλαίσιο της συνόδου G20 (AP Photo/Gerald Herbert)
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More