Φον ντερ Λάιεν: Καθοριστική για την ΕΕ η γνώση και εμπειρία της Κύπρου

«Μαζί πλοηγούμε σε ταραγμένα πολιτικά νερά», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της δίπλα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στέλνοντας μήνυμα κοινής ευθύνης ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.
…ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Κωστής Κωνσταντίνου…
Όπως ανέφερε, η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής και ιστορικής της θέσης στο σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών, διαθέτει εμπειρία και γνώση που θα αποδειχθούν καθοριστικές για την ευρωπαϊκή ατζέντα.
Οι δηλώσεις έγιναν μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νέο λιμάνι Λεμεσού μεταξύ του Κολεγίου των Επιτρόπων και της Κυπριακής πλευράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το εξάμηνο άσκησης της Προεδρίας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, οι οποίες τέθηκαν στη συνάντηση και περιλαμβάνουν το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή, το πρόγραμμα SAFE, την υδατική ασφάλεια, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την Κοινωνική Συνοχή και την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για πλήρη ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν εντός του έτους.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας ευχαριστίες για τον διορισμό του Γιοχάνες Χαν ως ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό.
Από την πλευρά της, η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η θέση της Κύπρου της προσδίδει ιδιαίτερη ικανότητα στον διάλογο, στη διαπραγμάτευση και στη διπλωματία, στοιχεία που —όπως είπε— θα έχουν βαρύνουσα σημασία, καθώς η Λευκωσία θα κληθεί να καθοδηγήσει το κοινό ευρωπαϊκό θεματολόγιο το 2026.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη δημιουργία Περιφερειακού Κόμβου Πυρόσβεσης με έδρα την Κύπρο, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Κόμβος θα τεθεί σε λειτουργία κατά την Κυπριακή Προεδρία. Όπως διευκρίνισε, θα έχει τόσο επιχειρησιακό ρόλο όσο και ρόλο ενίσχυσης δυνατοτήτων.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Κόμβος θα χωροθετηθεί κοντά στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.
Σε σχέση με το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο, η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι αποτελεί επίσης προτεραιότητα για την ΕΕ, επισημαίνοντας τη σημασία της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Όπως ανέφερε, η Κύπρος βρίσκεται σε μοναδική θέση και είναι η πλέον κατάλληλη Προεδρία για την προώθηση του Συμφώνου για τη Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε το αυξημένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή της Μεσογείου και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Σχετική είδηση: Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος προσβλέπει στην ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν το 2026
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More