Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τίμησαν στα γήπεδα τη Μικρασιατική τους προέλευση με φιλικούς αγώνες

Ένα παλιό σύνθημα της ΕΡΑ Σπορ ήταν «για τον αθλητισμό και τον Πολιτισμό» και αυτό το έκαναν πράξη για άλλη μία φορά αθλητικά σωματεία που δεν ξεχνούν τις ρίζες τους, χωρίς να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, αφού ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αδικείται κατάφωρα στον τομέα αυτό.

Πρόσφατα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, δύο ομάδες με προσφυγική ρίζα έδωσαν φιλικό παιχνίδι μεταξύ τους. Η μία ήταν η γηπεδούχος ομάδα «Α.Π.Σ. Άρης Πατρών», που σημειώνει στο λογαριασμό της στο facebook: «Φέτος η χρονιά είναι ιδιαίτερη, ξεχωριστή και σημαντική. Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, την αποφράδα μέρα που οι πρόγονοι μας ξεριζώθηκαν από την Πατρίδα τους, τη γη τους και έψαξαν να βρουν νέες ρίζες στην κεντρική Ελλάδα.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας στιγμής και ενός επεισοδίου, αλλά ενός οργανωμένου πλάνου που σκοπό είχε να ξεριζώσει αυτή τη σπουδαία απ’ όλες τις απόψεις ύπαρξη από τα Παράλια…
Χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, κυνηγήθηκαν και άφησαν πίσω τους τις περιουσίες τους, τους ανθρώπους τους, τις μνήμες τους και τόσα άλλα που δεν γίνεται να αναπληρωθούν.
Εμείς οφείλουμε να τους θυμόμαστε και να τιμάμε την μνήμη τους.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!».

Για τον Άρη Πατρών είχαμε γράψει το μακρινό 2016: «Πέρασαν αρκετά χρόνια από το μακρινό πια 1930, που ιδρύθηκε ο Άρης Πατρών, απορροφώντας την “Εργατική Ένωση Προσφυγικών” το 1933, αλλά και ενσωματώνοντας δυναμικό από τη διάλυση του Λευκού Αστέρα.

Έδρα του η συνοικία των προσφυγικών της Πάτρας, που όπως δείχνει και το όνομά της κατοικήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες που βρήκαν στην Πάτρα μία νέα αφετηρία για να χτίσουν από την αρχή τη ζωή τους».

Η φιλοξενούμενη ομάδα ήταν ο Κύψελος Κορίνθου (είχε δώσει ανάλογο αγώνα στην Κόρινθο με την ΑΕΚ), που γεννήθηκε μέσα στον προσφυγικό συνοικισμό της Κορίνθου, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του. Όπως είχαν δηλώσει μεταξύ άλλων στο www.ertnews.gr, εκπρόσωποι της ομάδας: «Οι γενικότερες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπιζαν προσφυγικές συνοικίες εκείνα τα χρόνια, ωστόσο η σύνδεση της ομάδας με την τοπική κοινωνία μας έδινε την δυνατότητα για την εξασφάλιση του υλικού που απαιτείτο. Με υστέρημα εισοδήματος όλοι συνέδραμαν στην ομάδα. Για αρκετά χρόνια η ομάδα στηριζόταν από τους λιμενεργάτες οι οποίοι ήταν αρκετοί από τον Συνοικισμό». Και στα Χανιά στο τέλος του Μάη κατεγράφη ανάλογη ποδοσφαιρική δραστηριότητα για διάσωση της ιστορικής μνήμης με αγώνα μεταξύ του Ίκαρου Μουρνιών και της Ιωνίας 2000.

Στη Χίο η Μικρασιατική Χίου πήρε μέρος στις εκδηλώσεις Μνήμης Μικρασίας, καθώς και στο “Δρόμο μνήμης των σφαγών της Χίου 1822 – 2022”.

Επίσης στην Εύβοια ο ΑΟΝΑ ανακοίνωσε πως: «Ο Αθλητικός Όμιλος Νέας Αρτάκης τιμώντας τους προγόνους μας Αρτακιανούς πρόσφυγες την ημέρα μνήμης για την μικρασιατική καταστροφή και την ίδρυση της Νέας Αρτάκης παρουσίασε την επετειακή «εμφάνιση» της ποδοσφαιρικής ομάδας που θα χρησιμοποιηθεί την φετινή χρονιά 2022-2023 με αναφορά στα 100 χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής. Πάντα περήφανοι για τους πρόσφυγες προγόνους μας».

Μένουμε στην Εύβοια και στην ΑΕΚ Χαλκίδας που και αυτή με τη σειρά της θυμάται τις ρίζες της.

To ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ανάλογες συναντήσεις μεταξύ ομάδων με Μικρασιατική ρίζα, έχουν γίνει αρκετές το τελευταίο διάστημα, είτε μιλάμε για τα «Χρυσοστόμεια» στη Ραφήνα, που είναι πλέον θεσμός χρόνων, είτε στην Ελευσίνα, με την ΑΕΚ, τον Πανιώνιο, τον Α.Ο. Μίμας Μικρασιατική και τον Ηρακλή Ελευσίνας.

Σχετικά θέματα

Άρης Πατρών: Η διπλή προσφυγιά ενός ποδοσφαιρικού σωματείου

Κύψελος Κορίνθου: Είμαστε περήφανοι για την προσφυγική μας ιδιότητα

Ηρακλής Ελευσίνας: Ο ποδοσφαιρικός άθλος των Μικρασιατών προσφύγων

Από το όρος του Mίμα έως τα Μέγαρα – Η Μικρασιατική από τις αλάνες του 1937 στα γήπεδα του 2018

Αγώνας μνήμης από το δήμο Κορινθίων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Το ταξίδι και η προσφορά του Ίκαρου Χανίων με μικρασιατική ρίζα στα γήπεδα της Κρήτης

Ιωνία Χανίων 1924: Ο ποδοσφαιρικός όμιλος των Προσφύγων με τα στρατιωτικά άρβυλα

ΑΕΚ Χαλκίδας: Η «Εφτάψυχη» ομάδα των προσφύγων και των κυνηγημένων

Μικρασιατική Αθλητική Ένωση Χίου: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες σε αθλητική δράση από το 1924

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More