Δυο σχολεία από την Ξάνθη και την Θεσσαλονίκη έστειλαν τα Project τους στο διάστημα
Μια αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία, ένας διαγωνισμός, μια ιδέα και ένα επιτυχημένο πείραμα, ανέδειξε μια ομάδα μαθητών από την Ξάνθη στην κατηγορία των πρωτοπόρων για την μελέτη των χημικών στοιχείων στο διάστημα.
Οι πέντε μαθητές τότε της Α’ και Β’ λυκείου, άπαντες φοιτητές σήμερα, είναι οι Άννα Κανατά, Γιώργος Κοσμίδης, Αναστάσης Παυλίδης, Θανάσης Προύντζος, Δημήτρης Μάνος.
Ο Αναστάσης Παυλίδης, φοιτητής ιατρικής πλέον, αναφέρει πως «δημιούργησαν μια πειραματική διάταξη, μέσα στην οποία θα προκαλείτο μια αντίδραση στην νιτρική αναγωγάση και ήθελαν να διαπιστώσουν πως θα λειτουργούσε σε συνθήκες μικροβαρύτητας στο διάστημα».
Με δεδομένο ότι αυτή η αντίδραση είναι κρίσιμη για την παραγωγή πρωτεΐνης στα περισσότερα φυτά που καλλιεργούνται, καθώς τα νιτρικά είναι η κύρια πηγή αζώτου στα γονιμοποιημένα εδάφη, συμπεραίνεται ότι η ομάδα θα συμβάλει στην ανάπτυξη φυτών στο διάστημα, προφανώς για να συντηρήσουν τις αποικίες των επόμενων γενεών που θα ταξιδέψουν και θα εγκατασταθούν κάπου μακριά από τον πλανήτη γη.
Η Αναστασία Πεχτελίδου, καθηγήτρια βιολογίας, εξηγεί πως ο διαγωνισμός στον οποίο διακρίθηκαν το 2020 δεν επέτρεπε χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του πειραματικού μοντέλου, αλλά χάρη στην προσπάθεια των μαθητών και των επιβλεπόντων καθηγητών τα κατάφεραν. «Οι τεχνολογίες επιστήμης (ΤΕΜ) είναι ένας τομέας στον οποίο οι μαθητές διακρίνονται ιδιαίτερα και υπάρχει μεγάλο πεδίο έρευνας», σημείωσε η κ. Πεχτελίδου.
Εκείνο που δεν έχει αναφερθεί είναι η Ελληνική συμμετοχή με το ENGARTBOX, ένα project που αναπτύχθηκε από μαθητές και καθηγητές του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, στο νέο Κέντρο STEM Άννα Παπαγεωργίου. Πρόκειται για ένα έργο που ενσωματώνει την μηχανική, την επιστήμη και την τέχνη επιχειρώντας να ξεπεράσει τις μηχανικές και επιστημονικές προκλήσεις της παραγωγής ενός πίνακα, που θα δημιουργείτο με ρινίσματα σιδήρου. Η στρατόσφαιρα θα μετατραπεί σε έναν πρωτότυπο “καμβά” όπου θα δοκιμαστεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός έργου ζωγραφικής σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Θα ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός αποτελούμενος από σύριγγες με χρώματα ακουαρέλας, που περιέχουν ρινίσματα σιδήρου προς έναν μαγνητικό καμβά και το παραγόμενο έργο θα είναι απολύτως διαστημικό.
Η εταιρεία Blue Origin ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος, θα μετέφερε στο διάστημα το project των ομάδων, που συμμετέχουν στο ερευνητικό ταξίδι.
Έπειτα από 12 μήνες σκληρής δουλειάς των δυο ελληνικών ομάδων, τελικά στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, ο μη επανδρωμένος πύραυλος Blue Origin NS-23, μετέφερε 24 μικρά φορτία σε υψόμετρο περίπου 11,4 χλμ. Ωστόσο, η 9η αποστολή του New Shepard δεν είχε τύχη. Καθώς ο πύραυλος έφτανε στην μέγιστη δυναμική του πίεση, ο ενισχυτής “NS3” απέτυχε να ανταποκριθεί και μόλις ένα λεπτό και πέντε δεύτερα μετά την απογείωσή του, απέρριψε με αλεξίπτωτα την κάψουλα με τα φορτία του σε ασφαλές σημείο, προτού συντριβεί στην έρημο του Τέξας. Τα ωφέλιμα φορτία από σχολεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς, δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους και οι κατασκευαστές τους βρίσκονται σε αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού δεν έχει διακριβωθεί ποια από αυτά διατηρήθηκαν ακέραια.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More