Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού – Τρεις απλοί τρόποι

pexels-rachel-claire-4997810

Εκατομμύρια τόνοι φαγητού ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια. Κάποια από τα φαγητά δεν πωλούνται ποτέ ενώ, άλλα, παρόλο που έχουν αγοραστεί, δεν φτάνουν ποτέ στο στομάχι του καταναλωτή. Σπατάλη φαγητού προκύπτει και από τα εστιατόρια καθώς το γεύμα που δεν καταναλώνεται από τους πελάτες καταλήγει στα σκουπίδια.

Αυτή η σπατάλη προκαλεί τεράστια καταστροφή στον πλανήτη. Για την ακρίβεια, 35 εκατομμύρια τόνοι σπατάλης φαγητού (τόση είναι η σπατάλη που υπολογίζεται ότι γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες) ισοδυναμούν με την οδήγηση 36 εκατομμυρίων επιβατικών αυτοκινήτων για έναν χρόνο και την κατανάλωση 9 τρισεκατομμυρίων γαλονιών νερού, δηλαδή 13 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Παρόλο που, ο πληθωρισμός και οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, η ποσότητα των απορριμμάτων δεν μειώνεται.

Η στάση των ανθρώπων δείχνει πως, δεν ενδιαφέρονται για τον πλανήτη που τους φιλοξενεί και για το πορτοφόλι τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων και παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα και να σωθεί ό,τι σώζεται από τον πλανήτη.

Μερικοί χρήσιμοι τρόποι για να μειωθεί η σπατάλη φαγητού:

Διατροφικό πλάνο

Φώτο: Pexels

Η εφαρμογή απλών συστημάτων στο σπίτι που να λειτουργούν για εμάς, όπως ένα «κουτί ευκαιριών» στο ψυγείο, που να περιέχει «κομμάτια κομμένα, με ετικέτες, έτοιμα να γίνουν σούπα ή σαλάτα είναι ένας πρακτικός τρόπος μείωσης της σπατάλης φαγητού. Αγοράζετε λιγότερο αλλά πιο συχνά, φυλάσσετε σωστά, να μετράτε τις μερίδες και να δίνετε σε κάθε προϊόν ένα ”σχέδιο επόμενης ζωής” την ημέρα που φτάνει», είπε ο Michele Casadei Massari, CEO και εκτελεστικός σεφ εστιατορίου στην Μανχάταν.

Μην ξεπλένετε τα βάζα σας

Φώτο: Pexels

Κάθε φορά που τελειώνει ένα προϊόν που έχουμε τοποθετήσει σε ένα βάζο συνηθίζουμε να το πετάμε ενώ ακόμα έχουν μείνει κάποια υπολείμματα. Για παράδειγμα, η μικρή ποσότητα μουστάρδας ή μαγιονέζας που έχει περισσέψει σε ένα βάζο, αντί να την πετάξουμε, είναι η τέλεια ευκαιρία για να φτιάξουμε ένα γευστικό ντρέσινγκ για σαλάτα. Ένα σχεδόν άδειο βάζο είναι ιδανικό για να βάλουμε σαλατικά είδη, να γίνει μπολ πρωινού και πολλά άλλα.

Μην ξεφλουδίζετε τα λαχανικά

Φώτο: Pexels

Τα περισσότερα λαχανικά έχουν βρώσιμη φλούδα. Έτσι, αντί να σπαταλάτε χρόνο ξεφλουδίζοντας τα λαχανικά και να συμβάλλεται στην σπατάλη τροφίμων μπορείτε να τα καταναλώσετε με τη φλούδα και παράλληλα παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που αυτή περιέχει. Πολλές φορές, τα υπολείμματα λειτουργούν ως ενισχυτικά γεύσης.

Πηγή: CNN | Μετάφραση – Επιμέλεια: Γιούλη Νικολοπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More