Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«ΧΑΠΙ END»: Όταν ληγμένα χάπια και κάψουλες γίνονται έργα τέχνης

stigmiotypo-othonis-2025-12-04-144034

Η γιατρός και εικαστικός Ελένη Ιωαννίδου παρουσιάζει την ατομική της έκθεση «ΧΑΠΙ END», μια πρωτότυπη συλλογή ψηφιδωτών έργων τέχνης από ληγμένα χάπια και κάψουλες.

Μέσα από την τέχνη της, μεταμορφώνει το φάρμακο, σύμβολο ίασης, σε μέσο δημιουργίας και στοχασμού, αναδεικνύοντας τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην επιστήμη, την ανθρώπινη ψυχή και την ανάγκη για δικαιοσύνη και ελπίδα. Η έκθεση φιλοξενείται στον Πολυχώρο Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Ένας πίνακας μεγάλος μπορεί να έχει 10.000 χάπια και κάψουλες, είναι τεράστια η ποσότητα των φαρμάκων που δυστυχώς λήγουν, γιατί δεν χρησιμοποιούνται και πολλές φορές καταλήγουν στα οικιακά απόβλητα. Οπότε εκτός από την τέχνη υπάρχει και ένα οικολογικό θέμα, που νομίζω ότι έχει και αυτό τη σημασία του. Ξεκίνησε η ιδέα αυτή πριν από 5 – 6 χρόνια στο Κοινωνικό Φαρμακείο Ρεθύμνου, όπου ανακυκλώνοντας τα φάρμακα που έληγαν, πετούσαμε διαφορετικά τις αλουμινένιες συσκευασίες, τα χάρτινα και δημιουργήθηκε ένας σωρός από χάπια που είχαν απίθανα χρώματα και σχήματα. Και τότε μου μπήκε η ιδέα να ξεκινήσω να τα χρησιμοποιώ ως ψηφίδες και να φτιάξω έργα. Αυτή η ιδέα γιγαντώθηκε την περίοδο της πανδημίας. Κάποια πράγματα σε βασανίζουν ως γιατρό, σε απασχολούν. Λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά όλο αυτό και σιγά σιγά άρχισε να παίρνει μια μορφή λίγο πιο λεπτομερή», όπως είπε μεταξύ άλλων η κα. Ιωαννίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More