Mir – Ρωσικό σύστημα πληρωμών: Πώς λειτουργεί ― Γιατί πέντε τουρκικές τράπεζες αποσύρονται
Υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ η Τουρκία, και στο εξής τρεις κρατικές τράπεζες, μετά από τις δύο ιδιωτικές που προηγήθηκαν, αποσύρονται από το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 και απέκτησε σημασία κυρίως μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία ανέπτυξε το σύστημα Mir το 2015 για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.
Το εν λόγω σύστημα είναι ένας εναλλακτικός τρόπος πληρωμών, έναντι αυτών με πιστωτικές κάρτες Visa και Mastercard.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία, η οποία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις της ΕΕ, έκανε χρήση του Mir με χώρες όπως το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα, η Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, η Λευκορωσία, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία.
Ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν εξετάζεται εναλλακτικό σύστημα για την αντικατάσταση του Mir.
Αναφέρεται ακόμη ότι η απόφαση που ελήφθη νωρίτερα σήμερα πάρθηκε έπειτα από τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι την περασμένη εβδομάδα, σχετιζόμενη με τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, αντί του Mir.
Το σύστημα Mir
Εισήχθη και άρχισε να εφαρμόζεται το 2014 ως τρόπος για να ξεπεραστούν πιθανά εμπόδια στα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς αρκετές ρωσικές τράπεζες έχασαν την πρόσβαση στις αμερικανικές Visa και MasterCard λόγω του καθεστώτος κυρώσεων εναντίον τους.
Οι πρώτες κάρτες που δούλευαν στο σύστημα Mir ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2015.
Η Sberbank, η κορυφαία τράπεζα της Ρωσίας, άρχισε να τις εκδίδει τον Οκτώβριο του 2016.
Μέχρι το τέλος του 2016, είχαν εκδοθεί 1.76 εκατομμύρια κάρτες Mir από 64 τράπεζες, οι οποίες έφτασαν τα 37 εκατομμύρια τον Ιούνιο του 2018.
Το Mir προωθείτο κυρίως από την ρωσική κυβέρνηση, με την προτεινόμενη νομοθεσία να επιβάλλει ότι όλες οι πληρωμές της κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να γίνονται μέσω του συστήματος μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
Την 1η Μαΐου του 2017 τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία που υποχρεώνει τις τράπεζες να υιοθετήσουν το Mir για τις καταβολές επιδομάτων πρόνοιας και συντάξεων.
Το σύστημα εντέλει εισήχθη στην Νότια Οσσετία και, τελικά, το 2019 στην Τουρκία.
Διαβάστε ακόμα:
Ουκρανία: Τι είναι το Swift και γιατί διχάζει τη Δύση
Με πληροφορίες από DW / Bloomberg
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More