Παχυσαρκία και πρώτες βοήθειες στην προσχολική ηλικία

Η αισθητική αρμονίας και ομορφιάς, βασιζόμενα στην αρχή της «Θείας αναλογίας» του αριθμού της τελειότητος ϕ≈1.618, έγινε το πρότυπο των αρχαίων αγαλμάτων και της ομορφιάς των ελληνικών σωμάτων.
Αυτός ο ιδανικός τύπος φαίνεται πως ανήκει οριστικά στο παρελθόν, καθώς οι νεότερες γενιές αγνοούν το “μέτρο” και επιδίδονται σε γευστικές απολαύσεις μηδενικής αξίας. Η διάπλαση των σωμάτων επιβαρύνεται στην καθημερινότητα από την προχειρότητα και την ευκολία.
Έτσι, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σχετικά με την διατροφή των παιδιών μοιάζει μονόδρομος στο Αμύνταιο. Για την Λαμπρινή Χριστοπούλου μαία- πρόεδρο του Δικτύου Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή, το πρόβλημα της παχυσαρκίας των παιδιών είναι πολυπαραγοντικό. «Δυστυχώς οι δείκτες δεν είναι με το μέρος μας. Για πρώτη φορά παγκοσμίως έχουμε περισσότερα παχύσαρκα παιδιά σε σχέση με τα λιποβαρή».

Περίπου το 38% με 40% των παιδιών είναι υπέρβαρα. Κατ’ αρχήν ο αριθμός των παιδιών που θηλάζουν είναι πολύ χαμηλότερος από το 70% όπως αναφέρει ο ΠΟΥ. Επίσης, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να μασούν στερεές τροφές. Τρώνε αλεσμένα και πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός τους πολλά πρόσθετα. Από βρέφη μαθαίνουν σε γλυκαντικές ουσίες, αφού η φόρμουλα, το ξένο γάλα είναι περιέχει ζάχαρη και είναι ανθυγιεινό».
Η κ. Χριστοπούλου επικαλείται μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν απειλή για την δημόσια υγεία, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το ξένο γάλα.
Σύμφωνα με την μελέτη του LANCET τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) και ο παγκόσμιος πολλαπλασιασμός τους έχει γίνει μια από τις πιο επείγουσες αλλά ανεπαρκώς αντιμετωπιζόμενες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στον 21ο αιώνα. Αυτά τα τρόφιμα συνδέονται με 12 ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνους. Αυτό οφείλεται στην σύνθεση τους με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, ανθυγιεινά λιπαρά και πρόσθετα, σε συνδυασμό με την χαμηλή έως μηδενική περιεκτικότητα σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι λουκάνικα, πατατάκια, αρτοσκευάσματα, μπισκότα, στιγμιαίες σούπες, ανθρακούχα ποτά, παγωτό, ψωμί του σούπερ μάρκετ, ενώ οι μεγάλοι κίνδυνοι κρύβονται σε όσα φαίνονται αθώα, όπως τα δημητριακά για το πρωινό, γιαούρτια χαμηλών λιπαρών, γάλα σε σκόνη για βρέφη και ψαροκροκέτες όλα είναι υπερεπεξεργασμένα.[1]

Κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο επισημάνθηκε ότι τα παιδιά υπερσιτίζονται. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το ενιαίο ενημερωτικό δίκτυο που θα λειτουργεί στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και στο Αμύνταιο προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες στους δημότες, όπως λογοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους και εργοθεραπευτές. Σύμφωνα με την Ευδοξία Ζαφειρίδου αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Αμυνταίου, το θέμα της διατροφής προβληματίζει πολύ τόσο τους γονείς, όσο και τα αρμόδια υπουργεία. «Για αυτόν τον λόγο δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση για την παιδική παχυσαρκία και σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό δείξαμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση π.χ. που ένα παιδάκι πνιγεί κατά το γεύμα».
Το θέμα είναι τι και πόσο τρώνε τα παιδιά. όλα ξεκινούν από τους γονείς, οι οποίοι εξασφαλίζουν την ησυχία τους με καταστροφικές για την υγεία των παιδιών τους συνήθειες.

Στις 10 Νοεμβρίου δημοσίευση του Πανεπιστημίου John Hopkins, επεσήμαινε ότι για παράδειγμα τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα, έχουν ταξινομηθεί από τον ΠΟΥ ως καρκινογόνος Ομάδας 1, μια κατηγοριοποίηση που μοιράζονται ο καπνός και ο αμίαντος και συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.[2]
Από την εποχή του Φειδίου και του Πραξιτέλους μεσολάβησαν αιώνες εξελίξεως που οδήγησαν μετά τα μέσα του 20ου αι. σε ακαλαίσθητα, δυσκίνητα και παχύσαρκα σώματα που παραπέμπουν στον σωματότυπο του σαιξπηρικού ήρωος Φάλσταφ. Το ζήτημα είναι πως αφορά παιδιά που καταλήγουν ασθενικά.
[1] The Lancet, Ultra-Processed Foods and Human Health, Protecting children from ultra-processed foods, Carlos A Monteiro, Phillip Baker, Maria LC Louzada, Joan N Matji, Mauro Brero, … November 18, 2025, https://www.thelancet.com/series-do/ultra-processed-food, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(25)02257-3/abstract
[2] Most of the Foods We Eat Are Ultra-Processed. Are They All Unhealthy? By Morgan Coulson, November 10, 2025, https://publichealth.jhu.edu/2025/what-are-ultra-processed-foods#:~:text=Ultra%2Dprocessed%20foods%20are%20associated,for%20health%20harms%2C%20says%20Wolfson.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More