Μόσχα και Κίεβο κλιμακώνουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες

Το Κίεβο καταγγέλλει «τρομοκρατική αντίδραση» του Πούτιν στο αμερικανικό σχέδιο καθώς ήχησε συναγερμός για ρωσική επίθεση τα ξημερώματα της Τρίτης. Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία υποστήριξε ότι 250 ντρόουν κατευθύνονταν προς τη Μόσχα και τέσσερις ακόμη πόλεις. Μολδαβία και Ρουμανία κατήγγειλαν παραβιάσεις του εναέριου χώρου.
Έξι νεκροί στο Κίεβο και τρεις στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ
Στο Κίεβο ο απολογισμός των νεκρών έφτασε τους έξι. «Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον τρεις τραυματίστηκαν» στη συνοικία Σβιατοτσίνσκι, δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης.
Η Ουκρανία επιβεβαιώνε πλήγμα σε βάση του ρωσικού αεροσκάφους λέιζερ A-60, σε στρατιωτικά εργοστάσια και σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Το Γενικό Επιτελείο του Κιέβου ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις στο Ταγκανρόγκ και την περιοχή Κρασνοντάρ πραγματοποιήθηκαν με ουκρανικά αεροσκάφη τύπου “Bars” και πυραύλους κρουζ “Neptune“.
Η πυραυλική επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά σε πολυκατοικίες, καταστροφές σε ενεργειακές υποδομές και τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων. Δεκάδες άλλοι απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων, ενώ εκατοντάδες άλλοι αναζήτησαν καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό.
Ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικές πόλεις
Οι ουκρανικές επιθέσεις έπληξαν πολυόροφα κτίρια στις ρωσικές πόλεις Νοβοροσίσκ, Ροστόφ και Κράσνονταρ με τη Μόσχα να αναφέρει την κατάρριψη τουλάχιστον 250 ντρόουν.
Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε και κατέστρεψε 249 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στον ρωσικό εναέριο χώρο τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα μέσω Telegram.
Τα περισσότερα –τα 116– αναχαιτίστηκαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, 76 στην περιφέρεια Κράσνονταρ, 23 στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και 16 στην περιφέρεια Ροστόφ σύμφωνα με ρωσικό ανακοινωθέν.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν σε Ταγκανρόγκ και Νεκλινόφσκι, στην Αζοφική θάλασσα, στην περιφέρεια Ροστόφ, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης Γιούρι Σλιούσαρ στο Telegram.
Οι αρχές της περιφέρειας Κρασνοντάρ, στη Μαύρη Θάλασσα ανέφερεαν ότι έξι κάτοικοι της περιφέρειας τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 20 σπίτια σε πέντε κοινότητες υπέστησαν ζημιές».
Προβλήματα σε υδροδότηση και ηλεκτροδότηση
Στο Κίεβο νωρίς σήμερα το πρωί ακούστηκαν πολλές εκρήξεις, ενώ προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις εκδόθηκε για το σύνολο της χώρας.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επεσήμανε ότι η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στην πόλη γίνονται με προβλήματα.
Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, κάθε χρόνο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας η Ρωσία στοχοθετεί συστηματικά ουκρανικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά διακοπές ρεύματος. Φέτος η Μόσχα έχει διευρύνει τις επιθέσεις της και στοχοθετεί και το δίκτυο φυσικού αερίου.
Από την πλευρά της η Ουκρανία πλήττει τακτικά διυλιστήρια και δεξαμενές πετρελαίου, όπως και άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Ρωσία.
Αυτή η νέα νύκτα βομβαρδισμών ακολούθησε την απόρριψη χθες από τη Ρωσία των ευρωπαϊκών προτάσεων επί του σχεδίου Τραμπ.
«Τρομοκρατική αντίδραση στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ»
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα χαρακτήρισε «τρομοκρατική αντίδραση» στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο τα σημερινά πλήγματα της Ρωσίας που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων στο Κίεβο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την τρομοκρατική του αντίδραση στις ειρηνευτικές προτάσεις των ΗΠΑ και του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ, εξαπολύοντας μπαράζ πυραύλων και drones εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Χ ο Σίμπιχα.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 22 πυραύλους και 460 drones εναντίον της χώρας του στη διάρκεια της νύκτας.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More