Συνέντευξη Μητσοτάκη στο ΕΡΤnews: Έως το τέλος του έτους θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα για το στεγαστικό

«Θα υπάρξουν και άλλα μέτρα για το στεγαστικό, τα οποία εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να τα ανακοινώσουμε έως το τέλος του έτους», είπε ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο ΕΡΤnews και στην εκπομπή «Συνδέσεις».
«Το να κατασκευάσει κανείς πολλά καινούργια σπίτια γρήγορα δεν θα έλεγα ότι είναι μια ρεαλιστική προοπτική. Έχουμε ψηφίσει αυτή τη στιγμή ένα καινούργιο πλαίσιο, τη λεγόμενη κοινωνική αντιπαροχή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί κάποιος ιδιώτης, σε συνεννόηση με το κράτος να αξιοποιήσει ένα ακίνητο του δημοσίου, να κρατήσει κάποια διαμερίσματα για τον ίδιο, και κάποια υπόλοιπα να τα προσφέρει με μειωμένο ενοίκιο για κοινωνική κατοικία», δήλωσε.
Και συνέχισε: «Όμως για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση και η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πολλά, εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα τα οποία υπάρχουν σήμερα. Ποια είναι τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για να πείσουμε τους ιδιοκτήτες σε αυτά τα διαμερίσματα να τα ξαναβγάλουν στην αγορά».
«Έχουμε ήδη ψηφίσει μία σειρά από φορολογικά κίνητρα, έτσι ώστε κάποιοι οι οποίοι βρίσκονται στη βραχυχρόνια μίσθωση να μετατρέψουν την μίσθωση σε μακροχρόνια και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες για την ανακαίνιση κλειστών -κατά προτεραιότητα- διαμερισμάτων, με πολύ ευνοϊκούς όρους επισκευής», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: «Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή την εξαγγελία πριν το τέλος του χρόνου, γιατί δεν αρκεί μόνο να στηρίξουμε τη ζήτηση. Τη ζήτηση τη στηρίζει κανείς με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Πρέπει να αυξήσουμε και την προσφορά διαμερισμάτων, έτσι ώστε η αγορά να μπορέσει να ισορροπήσει σε ένα καινούργιο σημείο».
«Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε: «θέλω να κρατήσετε – επειδή μονίμως σκεφτόμαστε την επόμενη έκπληξη – αυτό το οποίο σας είπα πριν, ότι τα μέτρα τα οποία ήδη έχουμε ανακοινώσει, οι πολίτες ακόμα δεν τα έχουν δει, δεν τα έχουν αισθανθεί, η οικονομική τους επίπτωση δεν έχει ακόμα απορροφηθεί από την οικονομία. Και η επιστροφή του ενοικίου και τα 250 ευρώ μόνιμη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτά είναι χρήματα τα οποία θα δοθούν στις 30 Νοεμβρίου, οι αυξήσεις στους ενστόλους, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει και δίνονται και όπως ξέρετε είναι σημαντικές, αλλά επαναλαμβάνω το σημαντικότερο: από τον Ιανουάριο στην μισθοδοσία τους, εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν αύξηση του πραγματικού μισθού. Όσα περισσότερα παιδιά έχουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση και για τους νέους μας, οποιοσδήποτε νέος έως 25 ετών σήμερα είναι στην αγορά εργασίας, με εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Δηλαδή πρακτικά όλοι, δεν θα πληρώσει φόρο εισοδήματος και εάν είσαι μεταξύ 25 με 30, από εκεί που ο φόρος εισοδήματος ήταν 22%, θα πέσει στο 9%»
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Είναι μια πολύ τολμηρή κίνηση που κάνουμε προς τη νέα γενιά, που ξέρουμε ότι σήμερα δοκιμάζεται και ανησυχεί, αν θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της, ότι τους σκεφτόμαστε, τους νοιαζόμαστε» και πως «κοιτάμε στην αρχή της σταδιοδρομίας τους να τους στηρίξουμε».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More