Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας μπλοκάρει την κατασκευή νέας ρωσικής πρεσβείας στην Καμπέρα

Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστραλίας απαγόρευσε την Τετάρτη (11/11) στη Ρωσία να κατασκευάσει νέα πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας, επικυρώνοντας ομόφωνα νόμο που ακύρωνε τη μίσθωση του οικοπέδου για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η Ρωσία είχε μισθώσει ένα οικόπεδο που βρίσκεται περίπου 300 μέτρα από το Κοινοβούλιο στην Καμπέρα και σκόπευε να κατασκευάσει εκεί ένα νέο κτίριο πρεσβείας για να αντικαταστήσει ένα παλαιότερο κτίριο που βρίσκεται σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας.
Ωστόσο, το 2023, η αυστραλιανή κυβέρνηση θέσπισε νόμο για την ακύρωση της μίσθωσης, αφού έλαβε «πολύ σαφείς συμβουλές ασφαλείας σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει η νέα ρωσική παρουσία τόσο κοντά στο Κοινοβούλιο», όπως δήλωσε τότε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε.
Η Ρωσία αμφισβήτησε τον νόμο ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας, υποστηρίζοντας ότι το κοινοβούλιο δεν είχε συνταγματική εξουσία να ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο.
Την Τετάρτη, το δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα ότι ο νόμος για τις εσωτερικές υποθέσεις του 2023, επικαλέστηκε έγκυρα τη συνταγματική εξουσία του κοινοβουλίου να κατασχέσει γη με «δίκαιους όρους», αν και δήλωσε ότι η Μόσχα είχε δικαίωμα αποζημίωσης.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram, η ρωσική πρεσβεία στην Αυστραλία ανέφερε ότι θα «μελετήσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης».
Η ρωσική κυβέρνηση εξασφάλισε το 2008 μια 99ετή μίσθωση για διπλωματική χρήση του χώρου, καταβάλλοντας 2,75 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,79 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).
Η κατασκευή του νέου χώρου ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η υπάρχουσα πρεσβεία της Ρωσίας βρίσκεται στο Γκρίφιθ, ένα προάστιο.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ακύρωση της μίσθωσης υποστηρίχθηκε από την εξουσία του κοινοβουλίου να θεσπίζει νόμους για τα εδάφη της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Αυστραλιανού Κεφαλαιουχικού Εδάφους, όπου βρίσκεται η Καμπέρα.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: Reuters,digi24.ro
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More