Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Θεσσαλονίκη η πόλη των γλυκών» στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τουρισμού θα συμμετάσχει και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2025, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου 2025, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (περίπτερο 15, στο stand C06).

Με θέμα «Θεσσαλονίκη, η πόλη των γλυκών», θα γνωρίσουμε τη γλυκιά πλευρά της πόλης, μέσα από έναν γευστικό περίπατο στην παράδοση, την ιστορία και τη ζαχαροπλαστική τέχνη. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αναγνώρισης της Θεσσαλονίκης ως Δημιουργικής Πόλης της Γαστρονομίας της UNESCO.

Το περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενήσει μια σειρά από ζωντανές παρουσιάσεις, γευστικές δοκιμές και αφηγήσεις, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ζαχαροπλαστών της πόλης, που θα παρουσιάσουν τα μυστικά και τις ιστορίες πίσω από τα εμβληματικά γλυκά της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα, ξεναγοί θα μας μεταφέρουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, αφηγούμενοι τις κρυφές ιστορίες και τους θρύλους τόσο της γραφικής Άνω Πόλης, όσο και της ευρύτερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, θα ζωντανέψουν σημαντικά γεγονότα, πρόσωπα και μυστικά περάσματα που σημάδεψαν την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης.

Οι επισκέπτες της Philoxenia 2025 θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γλυκά με έντονο άρωμα και χαρακτήρα Θεσσαλονίκης, να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς, να ανακαλύψουν γιατί η πόλη αποτελεί έναν από τους πιο γευστικούς προορισμούς της Μεσογείου και να γνωρίσουν τις  συνιστώσες της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της.

Πρόγραμμα Παρουσιάσεων

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου
16:00 – Παρουσίαση της Άνω Πόλης με αφήγηση ξεναγών του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης  και Βορείου Ελλάδος
17:30 – «Θεσσαλονικιώτικα Ποντικάκια» από τον Pastry Chef του ζαχαροπλαστείου Loryan
18:00 – «Μπακλαβάς πολίτικος» από τον Pastry Chef του ζαχαροπλαστείου Σιροπιαστά Μιχαηλίδης

Σάββατο 15 Νοεμβρίου
12:00 – «Ρυζόγαλο Θεσσαλονίκης» από τους Pastry Chefs του ζαχαροπλαστείου Δορκάδα
12:30 – «Τσουρέκι Θεσσαλονίκης» από τον Pastry Chef του ζαχαροπλαστείου «Ζάχαρη»
13:00 – «Προφιτερόλ» από τον Pastry Chef του ζαχαροπλαστείου Αλεξούδας
17:00 – «Tea Time στη Θεσσαλονίκη» τσάι με μέλι της Θεσσαλονίκης
17:30 – «Κυδώνι γλυκό» από τον Pastry Chef του ζαχαροπλαστείου Αβέρωφ
18:00 – «Κεράσματα Σοκολάτας» από τον Pastry Chef του ζαχαροπλαστείου Μαρίνης
18:30- «Πουράκι Θεσσαλονίκης» από τον Pastry Chef του ζαχαροπλαστείου Χατζηφωτίου

Κυριακή 16 Νοεμβρίου
10:00- 12:00- Πρωινή Βεγγέρα με ελληνικό καφέ, ζεστό ρόφημα σοκολάτας από τον Executive Barista της εταιρείας «Johny” και λουκούμια «Παπαδόπουλος»
12:00 – «pairing σοκολάτας Valrhona με Κρασί Αρβανιτίδης» από τον Executive Pastry Chef, Αλέξανδρο Αλεξίου
12:30 –Παρουσίαση του λογότυπου Thessaloniki UNESCO City of Gastronomy με «Γλυκιές μπουκιές» από το ζαχαροπλαστείο Αλεξούδας

Μετά από κάθε παρουσίαση θα ακολουθήσει γευστική δοκιμή των γλυκών!
Μέρες γεμάτες γεύσεις, άρωμα και παράδοση από τη γλυκιά Θεσσαλονίκη!

Διάθεση προσκλήσεων
Οι πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις δράσεις του Δήμου μπορούν να παραλάβουν προσκλήσεις εισόδου για την έκθεση, αποστέλλοντας email στο tourism@thessaloniki.gr

Πηγή: Δήμος Θεσσαλονίκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More