Το ΕΡΤnews στο Τελ Αβίβ: Πάνω από 400.000 για τους ομήρους – «Αγκάθια» από Χαμάς
Οδεύουμε προς την ειρήνη και την ασφάλεια, τόνισαν οι απεσταλμένοι του Ντόναλντ Τραμπ που παρέστησαν και εκφώνησαν ομιλίες ενώπιον 400.000 Ισραηλινών που συμμετείχαν στην «ιστορική» συγκέντρωση στην Πλατεία των Ομήρων του Τελ Αβίβ, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΕΡΤnews, Αδαμαντία Λιόλιου.
Τα αδέρφια σας επιστρέφουν, είπε ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ , ενώ ο Τζάρεντ Κούσνκερ και η σύζυγός του Ιβάνκα Τραμπ καταχειροκροτήθηκαν. Ο Πρόεδρος ακούει, βλέπει και στέκεται στο πλευρό των Ισραηλινών τόνισε η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, επαινώντας το κουράγιο των οικογενειών των ομήρων, ενώ αντηχούσε το σύνθημα «ευχαριστούμε κ. Τραμπ».
Τη Δευτέρα αναμένεται η απελευθέρωση των ομήρων, όπως επιβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στη «σπουδαία συμφωνία» αλλά και στη μετάβαση του στο Ισραήλ και εν συνεχεία στην Αίγυπτο για την τελετή υπογραφής του ειρηνευτικού σχεδίου.

Στην Αίγυπτο 20 ηγέτες για τη Σύνοδο για τη Γάζα
Την τελετή υπογραφής της νέας εποχής περιφερειακής ασφάλειας, φιλοξενεί η Αίγυπτος τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι συμπροέδρος θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι. Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ήδη τη συμμετοχή του.
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς δεν θα συμμετάσχει στην υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα, ξεκαθάρισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το μέλος του πολιτικού της γραφείου, Χοσοσάμ Μπαντράν σε συνέντευξή του στο AFP, τονίζοντας ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ενεργεί «μέσω των Καταριανών και των Αιγυπτίων διαμεσολαβητών».
Η ιδέα να απελαθούν τα μέλη της Χαμάς από τη Γάζα, όπως προβλέπεται στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα, είναι «παράλογη», υποστήριξε ο Μπαντράν.
Χαμάς: «Αγκάθια» με τον αφοπλισμό και τις απελάσεις
Μέλη της Χαμάς που μιλούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε διεθνή μέσα, τονίζουν πως τα όπλα τους δεν μπορούν να τα παραδώσουν παρά μόνον σε κάποια Παλαιστινιακή Αρχή.
«Η προτεινόμενη παράδοση των όπλων είναι εκτός συζήτησης και δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ανέφερε το ηγετικό στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Την ίδια στιγμή, το BBC, επικαλούμενο τοπικές πηγές, αναφέρει πως η παλαιστινιακή οργάνωση έχει ανακαλέσει περίπου 7.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της προκειμένου να επανακτήσει τον έλεγχο σε περιοχές της Γάζας που εγκατέλειψαν πρόσφατα τα ισραηλινά στρατεύματα.
Η ανταλλαγή ομήρων – κρατουμένων
Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ έχει αλλάξει τουλάχιστον 100 ονόματα από τη λίστα που έχει παραδώσει για την απελευθέρωση των κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ δεν δέχεται να απελευθερωθούν βαρυποινίτες και κυρίως ο Μαρουάν Μπαργκούτι, ο φερόμενος ως μελλοντικός ηγέτης και πρώτος στη λίστα της Χαμάς, ο οποίος ήταν ηγετική μορφή στη δεύτερη Ιντιφάντα, καταδικασμένος σε πέντε φορές ισόβια.
Η Χαμάς κατηγορεί το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης ότι δεν συμπεριέλαβε επτά κρατούμενους.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι 48 όμηροι ή σοροί ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα πρέπει να επιστρέψουν στο Ισραήλ έως τη Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι τοπική ώρα. Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ πρέπει να αποφυλακίσει 250 «κρατουμένους για λόγους ασφαλείας», εκ των οποίων καταδικασθέντες για φονικές επιθέσεις κατά της χώρας και 1.700 Παλαιστινίους που είχαν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023
Η πρώτη φάση της εκεχειρίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι και η ευκολότερη, καθώς οι επόμενες έχουν να κάνουν με τον αφοπλισμό της Χαμάς και τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας.
Ανθρώπινο «ποτάμι» εκτοπισμένων
Στις δύο ημέρες που ισχύει η συμφωνία, υπολογίζεται ότι πεντακόσιες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινήθηκαν από νότο προς το Βορρά, επιστρέφοντας στις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας από όπου αποχώρησε ο Ισραηλινός στρατός.
Την ίδια ώρα, βίντεο από drones του Associated Press, καταγράφουν το ασύλληπτο σκηνικό καταστροφής με ολόκληρες συνοικίες να έχουν μετατραπεί σε σκόνη και θρύψαλα.
Israel’s bombardment of Gaza has left large swathes of the Strip in ruins, including parts of Gaza City which was the focus of Israel’s offensive before the ceasefire.
AP drone footage taken on Saturday showed massive destruction of the city’s Tal al-Hawa neighborhood. pic.twitter.com/jYZQAELJdr
— The Associated Press (@AP) October 11, 2025
Εξήντα χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας είναι έτοιμοι προς διανομή, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης:
- Αδαμαντία Λιόλιου από Ισραήλ: Πότε αναμένεται η επιστροφή των πρώτων ομήρων της Χαμάς και το «αγκάθι» στη συμφωνία που παραμένει
- Το μεγάλο στοίχημα της Χαμάς: Γιατί εμπιστεύτηκε τον Τραμπ για την εκεχειρία στη Γάζα
- Χωρίς οικογένεια κι ελπίδα: Ο εφιάλτης των τραυματισμένων ορφανών της Γάζας
- Ανθρώπινο «ποτάμι» οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που επιστρέφουν στη Γάζα – Αγωνία για τους ομήρους, Αμερικανοί στρατιώτες καταφθάνουν στο Ισραήλ
- Συγκεντρώθηκαν από τις αρχές του Ισραήλ οι κρατούμενοι που θα αποφυλακιστούν με αντάλλαγμα ομήρους στη Γάζα
- Τηρείται η εκεχειρία στη Γάζα: Στο Ισραήλ οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες για επιτήρηση – Η Χαμάς απορρίπτει τα σχέδια περί ξένης διοίκησης
- Περισσότεροι από 500.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στο βόρειο τμήμα της Γάζας μετά την κατάπαυση του πυρός
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More